889
Κατεστραμμένο αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της διπλής έκρηξης στο Κερμάν | EPA/SARE TAJALLI

Ιράν: Ποιοι έβαλαν τις βόμβες που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 13:10
Κατεστραμμένο αυτοκίνητο κοντά στο σημείο της διπλής έκρηξης στο Κερμάν
|EPA/SARE TAJALLI

Ιράν: Ποιοι έβαλαν τις βόμβες που σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους;

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 13:10

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ευθύνεται για τη διπλή έκρηξη στο Κερμάν του νοτιοανατολικού Ιράν, που σκότωσε 95 ανθρώπους, αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτοί που την σχεδίασαν, είναι σαφώς διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν την ανάφλεξη ενός περιφερειακού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες στην περιοχή.

Οπως αναφέρει ο Guardian, στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τον πιθανό ρόλο του Ισλαμικού Κράτους ή κάποιας σουνιτικής εξτρεμιστικής ομάδας, που συνεργάζεται με το ISIS. Οι ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τυχόν ευθύνη του Ισραήλ και της ιρανικής ανταρτικής ομάδας, Μουτζαχεντίν-ε-Καλκ (MeK), που φέρονται να είχαν πραγματοποιήσει παλιότερες επιθέσεις μέσα στο Ιράν.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως επί το πλείστον στοχευμένες δολοφονίες, συχνά εναντίον πυρηνικών επιστημόνων, ή πράξεις δολιοφθοράς.

Οι εκρήξεις της Τετάρτης στο Κερμάν δεν ταιριάζουν με αυτό το μοτίβο, σύμφωνα με βρετανούς και αμερικανούς αξιωματούχους.

Τόσο η Μοσάντ όσο και η MeK, δεν στοχεύουν αμάχους, σημειώνουν.

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογη» οποιαδήποτε υπόνοια για εμπλοκή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση. «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκεται το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η διπλή έκρηξη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης-τελετής για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί, μοιάζει να είναι «τρομοκρατική» ενέργεια σαν αυτές που διέπραττε συχνά στο παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), σύμφωνα με ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna αρχικά έκανε λόγο για 103 νεκρούς από την επίθεση, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν 211 τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, την Πέμπτη, οι αρχές αναθεώρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων. «Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν, Τζαφάρ Μιαντφάρ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν «248 τραυματίες, εκ των οποίων 195 εξακολουθούν να νοσηλεύονται».

Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο στο νεκροταφείο, αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Στα λόγια τουλάχιστον, οι ιρανικές αρχές δεν έδειξαν να αμφιβάλλουν για τους δράστες. Ο ιρανός πρόεδρος κατηγόρησε το Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι θα πληρώσει «με θλιβερό τίμημα».

Ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι μιλά στο πλήθος στην Τεχεράνη, μπροστά στην εικόνα του Κασέμ Σουλεϊμανί – EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Το καθεστώς της Τεχεράνης δεν μπορεί να μην απαντήσει στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός του, σημειώνει ο Guardian, αλλά ο Εμπραχίμ Ραΐσι δεν δεσμεύτηκε για άμεση απάντηση, λέγοντας ότι θα γίνει «στο σωστό μέρος στο σωστό χρόνο».

«Πιο κοντά» σε ανάφλεξη στην περιοχή

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Τελ Αβίβ θεωρούν ότι το Ιράν δεν ήθελε μια σύγκρουση με το Ισραήλ και τους δυτικούς υποστηρικτές του –τουλάχιστον όχι τώρα.

Οι περιφερειακοί εταίροι του Ιράν, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη, πραγματοποίησαν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, όχι σε βαθμό που θα προκαλούσαν γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ομως, δύο επιθέσεις πριν από τη θηριωδία στο Κερμάν, έφεραν πιο κοντά σε ολοκληρωτικό πόλεμο την εύφλεκτη περιοχή.

Στις 25 Δεκεμβρίου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό, ενώ την Τρίτη, ο δεύερος στην ιεραρχία της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς, Σάλαχ αλ-Αρούρι, σκοτώθηκε σε ισραηλινό, από ό,τι όλα δείχνουν, χτύπημα στη Βηρυτό.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Αρούρι, «κατάφωρη ισραηλινή επίθεση στην Νταχίγια της Βηρυτού», αναφερόμενος στο νότιο προάστιο που είναι το προπύργιο της οργάνωσής του, καθιστώντας σαφές ότι το θεωρεί επίθεση στη Χεζμπολάχ και στον Λίβανο.

Η λιβανέζικη πρεσβεία στην Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η δολοφονία δεν θα πυροδοτήσει μαζικά αντίποινα της Χεζμπολάχ που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πόλεμο κατά μήκος της «γαλάζιας γραμμής» των αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, όπως δήλωσαν διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον.

Αλλά η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έχει πέσει πάντα μέσα στις εκτιμήσεις της για τις προθέσεις της Χεζμπολάχ.

Ένα άλλο εξαιρετικά ασταθές στοιχείο στο εύφλεκτο χάος της Μέσης Ανατολής είναι η αναταραχή στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ.

Μετά την 7η Οκτωβρίου, οι Ισραηλινοί δεν είναι πλέον έτοιμοι να ανεχθούν μια εχθρική παρουσία στα βόρεια σύνορά τους.

Οι ΗΠΑ επενέβησαν δύο φορές, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο και στη συνέχεια ξανά γύρω στα Χριστούγεννα, για να αποτρέψουν μια ισραηλινή «προληπτική» επίθεση στη Χεζμπολάχ και το εκτιμώμενο οπλοστάσιό της, που διαθέτει περισσότερες από 120.000 ρουκέτες.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι όταν πρόκειται για τη Γάζα ή τον Λίβανο, οι εσωτερικές πολιτικές ανησυχίες θα υπερνικήσουν την πίεση των ΗΠΑ στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο Νετανιάχου δεν ακούει όσο θα θέλαμε όλοι μας», τόνισε χαρακτηριστικά ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. «Για τον Νετανιάχου, ο πόλεμος είναι πιθανότατα μια ευκαιρία να διορθώσει τα τραγικά λάθη της 7ης Οκτωβρίου, αλλά υπάρχει και η εσωτερική πολιτική σε αυτόν τον υπολογισμό».

Ωστόσο, το «μάντρα» των υπουργών της ισραηλινής κυβέρνησης παραμένει το ίδιο: εάν η διεθνής κοινότητα δεν κάνει κάτι για την παρουσία της Χεζμπολάχ στα σύνορα, το Ισραήλ θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία εξετάζουν τους τελευταίους μήνες μια πιθανή διπλωματική λύση η οποία περιλαμβάνει ξένες δυνάμεις και τον λιβανέζικο στρατό, που θα λειτουργούν ως ρυθμιστές.

Μια άλλη επιλογή είναι να ενισχυθεί η παρουσία της ισχνής δύναμης του ΟΗΕ που αναπτύσσεται κατά μήκος της συνοριακής γραμμής Λιβάνου – Ισραήλ.

Αλλά η δολοφονία του Αρούρι και η αιματοχυσία στο Κερμάν, κάνουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, καταλήγει ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...