375
Banner με το πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντι στο Οσλο της Νορβηγίας τον Δεκέμβριο του 2023 | Sergei Gapon/Anadolu via Getty Images

Ιράν: Ξανά στο εδώλιο η νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 10:32
Banner με το πρόσωπο της Ναργκίς Μοχαμαντι στο Οσλο της Νορβηγίας τον Δεκέμβριο του 2023
|Sergei Gapon/Anadolu via Getty Images

Ιράν: Ξανά στο εδώλιο η νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2024, 10:32

Σε νέα δίκη προσέρχεται η Ναργκίς Μοχαμαντί, η αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στην οποία απονομήθηκε το 2023 το Νομπέλ Ειρήνης. Η ήδη φυλακισμένη Ιρανή θα καθίσει στο εδώλιο επειδή κατηγόρησε τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας για διάπραξη σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος πολλών από τις γυναίκες που θέτουν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά της το Σάββατο.

Η δίκη, που αναμενόταν να αρχίσει την Κυριακή 19 Μαΐου, αφορά ηχητικό μήνυμα που είχε μοιραστεί τον Απρίλιο με υποστηρικτές της, στο οποίο καταγγέλλει «γενικευμένο πόλεμο εναντίον των γυναικών» στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η Μοχαμαντί παραμένει έγκλειστη από τα τέλη του 2021.

Η κατηγορία που της επιδόθηκε είναι για «προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος». Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δεν έχουν προβεί σε κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Μοχαμαντί ανέφερε πως η δίκη θα έπρεπε να είναι ανοιχτή για το κοινό, ώστε «αυτόπτες μάρτυρες και οι επιζήσασες να μπορέσουν να καταθέσουν για τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράττονται από το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε βάρος γυναικών» στις ιρανικές φυλακές.

Στο μήνυμά της, μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, η αγωνίστρια και δημοσιογράφος που κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης παρότρυνε τις Ιρανές να μοιράζονται στοιχεία για τις συλλήψεις τους και τις σεξουαλικές επιθέσεις που υφίστανται.

Αναφέρθηκε ειδικά στην Ντίνα Γαλιμπάφ, δημοσιογράφο και φοιτήτρια, η οποία, σύμφωνα με ΜΚΟ, συνελήφθη αφού κατηγόρησε μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι της πέρασαν χειροπέδες και της επιτέθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια προηγούμενης σύλληψής της, στο μετρό. Εκτοτε η Γαλιμπάφ έχει αφεθεί ελεύθερη.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές εντείνουν την καταπίεση εναντίον των γυναικών, χρησιμοποιώντας ιδίως συστήματα βιντεοπαρακολούθησης.

Στην Ισλαμική Δημοκρατία επιβάλλεται πολύ αυστηρός ενδυματολογικός κώδικας στις γυναίκες, οι οποίες, εκτός πολλών άλλων, είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν εντελώς τα μαλλιά τους σε δημόσιους χώρους.

Φυλακισμένη από τον Νοέμβριο του 2021, η Μοχαμαντί δεν έχει καταφέρει να δει τον σύζυγο και τα δίδυμα παιδιά της, που ζουν στο Παρίσι εδώ και χρόνια. Δήλωσε πως η νέα δίκη της είναι η τέταρτη κατά σειρά.

Η 52 ετών ακτιβίστρια έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί επανειλημμένως, ήδη από τα 25 της χρόνια, εξαιτίας της στράτευσής της κατά του εξαναγκασμού των γυναικών να φορούν μαντίλα και κατά της θανατικής ποινής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...