474
Στις 7 Μαρτίου τo βρετανικό φορτηγό «Rubymar» υπέστη πυραυλική επίθεση από τους Χούθι και βυθίστηκε | Al-Joumhouriah channel via Getty Images

Ιράν και Χούθι έπιασαν κορόιδο την Κίνα;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 18:31
Στις 7 Μαρτίου τo βρετανικό φορτηγό «Rubymar» υπέστη πυραυλική επίθεση από τους Χούθι και βυθίστηκε
|Al-Joumhouriah channel via Getty Images

Ιράν και Χούθι έπιασαν κορόιδο την Κίνα;

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 18:31

Την άποψη ότι η Κίνα αγοράζει «παράνομο ιρανικό πετρέλαιο» και συνεπώς εξοπλίζει τους Χούθι της Υεμένης εξέφρασε αρθρογράφος του Politico, ο οποίος πήγε και ένα βήμα παρακάτω: «Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι Κινέζοι πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται, διότι οι Χούθι βάλλουν εναντίον όλων των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα» – κατ’ εντολήν του Ιράν, προφανώς. Βέβαια, ο αρθρογράφος σε μία παράγραφό του παραδέχθηκε ότι η Κίνα έχει κάνει το κουμάντο της με τις κατάλληλες συμφωνίες, ωστόσο στη ζωή συμβαίνουν και ατυχήματα.

«Αν και οι Χούθι έχουν ορκιστεί να μην επιτίθενται σε κινεζικά πλοία, αυτήν την εβδομάδα εκτόξευσαν αρκετούς πυραύλους εναντίον του κινεζικής ιδιοκτησίας πλοίου ‘‘Huang Pu’’. Το πλοίο, νηολογημένο στον Παναμά, υπέστη μόνο μικρές ζημιές. Δεν είναι σαφές αν οι Χούθι γνώριζαν την προέλευσή του. Ωστόσο, η επίθεση υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο οι παράνομες αγορές πετρελαίου της Κίνας έχουν αρχίσει να αποδίδουν».

Συνεπώς «άθελά της η Κίνα βοηθά το Ιράν να παγώσει την κυκλοφορία πλοίων στην Ερυθρά, βλάπτοντας τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, άρα και τα συμφέροντα του Πεκίνου, λένε αξιωματούχοι των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών». Η Κίνα, κατά το δημοσίευμα, αγοράζει περίπου το 90% του ιρανικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του αργού που πωλείται από το σκέλος των Φρουρών της Επανάστασης που είναι υπεύθυνο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τεχεράνης στο εξωτερικό.

Η στιγμή που πύραυλος των Χούθι πλήττει την πρύμνη του φορτηγού «True Confidence» με σημαία Μπαρμπέιντος (DVIDS/Handout via REUTERS)

«Αυτό εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί τους αντιπροσώπους της τρομοκρατίας του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή, τόσο τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο όσο και τους Χούθι στην Υεμένη». Το Politico μεταφέρει τις απόψεις ενός τέτοιου «αξιωματούχου Δυτικής μυστικής υπηρεσίας» ο οποίος επιπροσθέτως υπαινίχθηκε ότι οι Κινέζοι ενδέχεται να μη γνωρίζουν καν τη ζημιά που κάνουν στην οικονομία τους. Το ιρανικό πετρέλαιο «που αγοράζει με μεγάλη έκπτωση η Κίνα» καλύπτει το 10% των αναγκών της, συμπλήρωσε ο αρθρογράφος, «ωστόσο η κατάσταση στην Ερυθρά έχει περιπλέξει την υπόθεση».

Βάσει στοιχείων του γερμανικού Ινστιτούτου του Κιέλου για την παγκόσμια οικονομία, οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προκαλέσει μείωση 60% των διελεύσεων πλοίων από την Ερυθρά. Οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) έχουν ενισχύσει τη ναυτική παρουσία τους στην Ερυθρά, όμως «αυτό δεν είναι αρκετό για να αποτραπούν οι επιθέσεις». Οι Δυτικοί κατάσκοποι είναι βέβαιοι ότι το Ιράν προμηθεύει τους Χούθι με drones και με πυραύλους και ότι οι Χούθι τα χρησιμοποιούν εναντίον των πλοίων.

«Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι ξεκίνησαν τις επιθέσεις από αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους της Γάζας, όμως τα περισσότερα από τα πλοία που έχουν χτυπηθεί δεν είναι Ισραηλινά, ούτε έχουν ρότα για ισραηλινά λιμάνια. Η Ινδία και η Σρι Λάνκα είναι εξοργισμένες, μάλιστα σε διεθνή διάσκεψη για το εμπόριο, που έγινε στη Σρι Λάνκα τον περασμένο μήνα, το Ιράν αντιμετώπισε έντονη κριτική. «Δεν αποκλείεται να ληφθούν νομικά μέτρα κατά της Τεχεράνης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...