308
Τον Νοέμβριο, η Φαριντέχ Μοραντχανί (δεξιά), ανιψιά του «ανωτάτου ηγέτη» Αλί Χαμενεΐ (αριστερά) είχε συλληφθεί για υποστήριξη των κινητοποιήσεων και τελικά κατέληξε στη φυλακή | REUTERS/ CreativeProtagon

Ιράν: Και η αδελφή του Χαμενεΐ τάσσεται υπέρ της εξέγερσης!

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 19:08
Τον Νοέμβριο, η Φαριντέχ Μοραντχανί (δεξιά), ανιψιά του «ανωτάτου ηγέτη» Αλί Χαμενεΐ (αριστερά) είχε συλληφθεί για υποστήριξη των κινητοποιήσεων και τελικά κατέληξε στη φυλακή
|REUTERS/ CreativeProtagon

Ιράν: Και η αδελφή του Χαμενεΐ τάσσεται υπέρ της εξέγερσης!

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 19:08

Η Μπαντρί Χοσεΐν Χαμενεΐ, αδελφή του «ανωτάτου ηγέτη» της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ, δημοσίευσε επιστολή στην οποία εύχεται «σύντομα να νικήσει ο λαός και να ανατραπεί αυτή η εξουσιαστική τυραννία». Την είδηση μετέδωσε και η Corriere della Sera.

Στην επιστολή που ανήρτησε στον λογαριασμό του γιου της στο Τwitter και η οποία επαναδημοσιεύθηκε από ορισμένα media, η Μπαντρί επικρίνει τον αδερφό της δηλώνοντας ότι «το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχει φέρει τίποτε άλλο παρά βάσανα και καταπίεση στο Ιράν και τους Ιρανούς».

Μάλιστα, η γυναίκα δεν φοβήθηκε να τοποθετηθεί και για την προοπτική της εξέγερσης: «Ο λαός του Ιράν αξίζει την ελευθερία και την ευημερία, η εξέγερσή του είναι νόμιμη και απαραίτητη για να αποκτήσει τα δικαιώματά του». Ως γνωστόν, τον περασμένο Νοέμβριο, και η ανηψιά του Χαμενεΐ είχε συλληφθεί, και τελικά κατέληξε στο κελί της φυλακής.

Εν τω μεταξύ, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Ιράν συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους στα πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης επιφύλαξαν… θερμή υποδοχή στον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος επισκέφθηκε το ΑΕΙ με αφορμή την Ημέρα των Φοιτητών. Σημειώθηκαν επεισόδια και πολλοί νέοι χτυπήθηκαν από την αστυνομία στην προσπάθειά τους να διαδηλώσουν.

Από πλευράς του, ο Ραΐσι, όταν μίλησε, διαβεβαίωσε τους φοιτητές ότι «είναι αποφασισμένος να ακούσει τον λόγο των φοιτητών», συμπλήρωσε όμως ότι «η διαμαρτυρία είναι διαφορετικό πράγμα από την εξέγερση». Εννοούσε ότι «η διαμαρτυρία οδηγεί σε μεταρρυθμίσεις, ενώ η εξέγερση οδηγεί σε καταστροφή και σε απόγνωση».

Ο πρόεδρος του Ιράν είπε ότι τα πανεπιστήμια είναι «δεξαμενές σκέψης και συμβουλευτικά κέντρα» και ζήτησε να διευρυνθεί η σχέση μεταξύ πανεπιστημίων και κυβέρνησης, καλώντας τους φοιτητές να λύσουν προβλήματα και όχι να τα δημιουργούν.

Αυτά ήταν τα τελευταία νέα από το εν αναβρασμώ Ιράν έπειτα από τη στυγνή και εν ψυχρώ δολοφονία της Κούρδισσας Μάσα Αμινί από την αστυνομία, επειδή «δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...