Στις 16:30 συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση για μια σειρά από ζητήματα.
Πρώτα από όλα να υπενθυμίσουμε ότι στον Λίβανο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.000 έλληνες πολίτες, δηλαδή κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων και περίπου 1.000 ακόμα άτομα που είναι συνδεδεμένα μέλη.
Εως τις πρώτες πρωινές ώρες στην ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό δεν υπήρχαν μαζικά αιτήματα Ελλήνων προς εγκατάλειψη του Λιβάνου. Μεμονωμένα αιτήματα ικανοποιούνται με τις εμπορικές πτήσεις, όταν και όσο αυτό είναι εφικτό.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει καλέσει σε πλήρη αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, αλλά και σε άμεση εγκατάλειψη όσων επισκεπτών βρίσκονται στη χώρα.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης από τον Λίβανο, το οποίο εφόσον απαιτηθεί θα ενεργοποιηθεί.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα του Λιβάνου στην ευρύτερη περιοχή πλέει ελληνική φρεγάτα από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες.
Χθες το βράδυ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε μέσω του Χ ότι η Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του Κύπριου ομολόγου του θα διαθέσει ένα C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε επιχείρηση τελεί υπό το σχεδιασμό του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην Αθηνα, πάντως, εξετάζουν και σενάρια διαχείρισης μιας νέας προσφυγικής κρίσης, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παναγιώτοπουλο να επισημαίνει ότι όπως συμβαίνει σε κάθε πολεμική σύγκρουση είναι πιθανή μια απότομη αύξηση των ροών. Αντίστοιχη προετοιμασία είχε γίνει και πέρσι τέτοια εποχή όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς χωρίς όμως να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για κύμα παλαιστίνιων προσφύγων.
Οσον αφορά όμως τον Λίβανο, τόσο η γεωγραφία όσο και η πραγματικότητα στο πεδίο διαφέρουν. Στη χώρα φιλοξενούνται ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ εκατονταδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι των τελευταίων ημερών μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του λιβανέζικου εδάφους.
Οπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, σε περίπτωση που πράγματι καταγραφή μαζική φυγή από τον Λίβανο, τότε θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, προκειμένου εν πρώτοις η Κύπρος και εν συνέχεια η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Εκ των πραγμάτων αντιλαμβάνεται κανείς ότι το Μεταναστευτικό καθίσταται ξανά κεντρικό θέμα συζήτησης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αργά το βράδυ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, μιλώντας για σοβαρή κλιμάκωση, που αυξάνει την απειλή εναντίον της περιφερειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και στο δικαίωμα των Ισραηλινών να ζουν με ασφάλεια και καλεί σε άμεση αποκλιμάκωση.
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση και αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια. Η Ελλάδα επαναβεβαιώνει την έκκλησή της για άμεση αποκλιμάκωση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News