Το βράδυ της Τρίτης, το Ιράν θα είναι διχασμένο μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες: Οι υποστηρικτές των μουλάδων θα είναι με την Εθνική τους ομάδα στη «μητέρα όλων των μαχών», το ματς με τις ΗΠΑ, ενώ οι Ιρανοί που διαδηλώνουν καθημερινά το τελευταίο δίμηνο, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών, θα πανηγυρίσουν έξαλλα αν η Εθνική τους χάσει από τον «ορκισμένο εχθρό» της πατρίδας τους.
Πριν τρεις ημέρες, οι υπέρμαχοι του ιρανικού καθεστώτος βγήκαν στους δρόμους με προτροπή και των αρχών για να γιορτάσουν τη νίκη του Ιράν επί της Ουαλίας. Οι αντικαθεστωτικοί Ιρανοί όμως, θύμωσαν με τους παίκτες τους και τους αποκάλεσαν προδότες γιατί τραγούδησαν αυτή τη φορά τον εθνικό ύμνο -σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, όπου έμειναν σιωπηλοί. Οι Ιρανοί είναι οργισμένοι με τους διεθνείς πριν ακόμα αναχωρήσουν για το Κατάρ, όταν συνάντησαν τον πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, και μάλιστα κάποιοι υποκλίθηκαν μπροστά του.
Οι Financial Times αναφέρουν το παράδειγμα της 58χρονης Σοχίλα, μίας συνταξιούχας νοσηλεύτριας στην Τεχεράνη που διαδηλώνει κατά του καθεστώτος και θέλει να χάσει η Εθνική του Ιράν κι ας παίζει με τις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί θέλουν οπωσδήποτε να κερδίσουν για να περάσουν στην επόμενη φάση, ενώ το Ιράν μάλλον αρκείται στην ισοπαλία για να προχωρήσει.
Η κόρη της, Σαχάρ, συμφωνεί με τη Σοχίλα, όμως ο γιος της, Χαμέντ, υποστηρίζει την Εθνική, προς μεγάλη της απογοήτευση. «Αναρωτιέμαι πού έκανα αυτό το τεράστιο λάθος όταν τον μεγάλωνα. Πώς γίνεται να υποστηρίζει την ομάδα των μουλάδων;», είπε. «Οταν ο τερματοφύλακας Μπεϊρανβάντ χτύπησε στη μύτη και έτρεχε αίμα, στο όγδοο λεπτό με την Αγγλία, ευχαρίστησα τον Θεό και ήλπιζα ότι όλοι οι παίκτες θα γυρίσουν πίσω τραυματίες, επειδή ράγισαν τις καρδιές των Ιρανών. Τόση είναι η οργή που έχει κυριεύσει μία νοσηλεύτρια σαν εμένα», είπε χαρακτηριστικά.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης θεωρούν οποιαδήποτε νίκη της Εθνικής Ιράν ως προδοσία απέναντι στον λαό που διαδηλώνει σε όλη τη χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου μετά τη δολοφονία της Αμινί επειδή εξείχαν από τη μαντίλα της λίγες τούφες από τα μαλλιά της. Στις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 πολίτες και 50 παιδιά από τις δυνάμεις ασφαλείς.
«Πώς γίνεται οι ποδοσφαιριστές να είναι τόσο αναίσθητοι μετά από τόσες δολοφονίες στη χώρα τους; Τους τελευταίους δύο μήνες δεν έχω αισθανθεί ευτυχισμένη ούτε για ένα δευτερόλεπτο», είπε η Σαχάρ στη Ναζμέχ Μποζοργκμέρ, ανταποκρίτρια των FT στην Τεχεράνη. «Αν δεν είχαν πάει στο Μουντιάλ, ο κόσμος θα έδινε περισσότερη προσοχή στις αγριότητες του καθεστώτος. Οι διασημότητες πρέπει να χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να μάθει ο κόσμος τις διαμαρτυρίες και όχι να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η ομάδα στο Μουντιάλ όπως δεν έγιναν και οι Ρώσοι», συνέχισε.
Only our jailers, interrogators and murderers are celebrating the victory of Islamic Republic’s football team in the World Cup.
Iranians are in mourning for more than 500 protesters including 50 children were killed by these security forces in the ongoing uprising.#MahsaAmini pic.twitter.com/jQOE2Sjmc4— Masih Alinejad ?️ (@AlinejadMasih) November 25, 2022
Ο Κορούς Μοχαμάντι, επικεφαλής της Κοινωνιολογικής Ενωσης του Ιράν, επισήμανε ότι αυτές οι αντιδράσεις καταδεικνύουν το μέγεθος του διχασμού στην ιρανική κοινωνία. «Οταν οι πολίτες πιστεύουν ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, το ποδόσφαιρο θεωρείται μέρος του πολιτικού συστήματος και οι παίκτες θεωρούνται συνεργοί του».
Οταν οι διεθνείς δεν τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο στο πρώτο παιχνίδι με την Αγγλία, κέρδισαν πόντους στις καρδιές των Ιρανών. Η ταπεινωτική τους ήττα με 6-2 από τους Αγγλους, ενθουσίασε τους διαδηλωτές. Οι πανηγυρισμοί τους ακούγονταν από τα διαμερίσματα στην Τεχεράνη, γράφει η δημοσιογράφος, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να βγουν στους δρόμους με αγγλικές σημαίες.
Το κλίμα άλλαξε 180 μοίρες μετά τον θρίαμβο του Ιράν επί της Ουαλίας με 2-0. Αυτή τη φορά, οι παίκτες τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, αν και κάποιοι με μισή καρδιά, όπως φάνηκε στις κάμερες. Αλλωστε, δύο ημέρες νωρίτερα, οι μουλάδες τούς είχαν στείλει μήνυμα, συλλαμβάνοντας έναν δημοφιλή πρώην συμπαίκτη τους για υποκίνηση διαδηλώσεων.
Με την προτροπή των αρχών, το πλήθος πανηγύρισε σε δρόμους και πλατείες με σημαίες του Ιράν, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και πολλές γυναίκες, φυσικά καλυμμένες με τσαντόρ.
Αυτή τη φορά, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν σε κάθε γωνία πανηγύριζαν και αυτοί με σημαίες και χόρευαν.
Η 22χρονη Σαμίρα βγήκε και αυτή μαζί με τις φίλες, αλλά δεν φορούσαν χιτζάμπ ούτε πανηγύριζαν. «Οι αστυνομικοί μάς πλησίασαν και δεν μας ενόχλησαν για τη μαντίλα αλλά μας ρώτησαν γιατί δεν χορεύουμε! “Από πότε επιτρέπεται ο χορός δημοσίως;” τους απαντήσαμε. Είναι αηδιαστικό το πώς εκμεταλλεύθηκαν το ποδόσφαιρο».
Οι αντικαθεστωτικοί Ιρανοί εξοργίστηκαν και από τους έξαλλους πανηγυρισμούς των διεθνών στο γήπεδο. «Την ίδια στιγμή που πανηγύριζαν, οι αστυνομικοί έδερναν, τραυμάτιζαν και σκότωναν διαδηλωτές στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν (μία νοτιοανατολική επαρχία). Ο κόσμος εκεί χρειαζόταν αίμα και φάρμακα», είπε o 30χρονος Αριαν στους FT.
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι διεθνείς «έκαναν το έθνος ευτυχισμένο και είθε ο Θεός να τους χαρίσει ευτυχία».
Για τους ιρανούς αντιφρονούντες όμως, οι ήρωές τους είναι πρώην παίκτες όπως ο Αλί Ντέι. Ο κορυφαίος σκόρερ του Ιράν προσκλήθηκε στο Κατάρ από τη FIFA αλλά αρνήθηκε να πάει, λέγοντας ότι προτιμά να μείνει στην πατρίδα του με τον λαό του. Ο Βόρια Γκαφούρι, που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, με την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την προσπάθεια υπονόμευσης της Εθνικής ομάδας, έγινε κι αυτός ήρωας.
Διχασμένοι είναι και οι Ιρανοί στις κερκίδες των γηπέδων του Κατάρ. Αλλοι εμφανίζονται με φωτογραφίες του δολοφονημένου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και άλλοι με μπλούζες που γράφουν «Μαχσά Αμινί 22» και «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», το κεντρικό σύνθημα των διαδηλώσεων.
#Qatar has censored anti #Iran regime signs/flags at #Qatar2022 and sent away England supporters “dressed like Crusades” because that hurt feelings of Muslims (who never conquered anyone?). But pix of late top terrorist Soleimani in Doha World Cup stadiums you’ll find plenty. pic.twitter.com/f90zHUfbTK
— Hussain Abdul-Hussain (@hahussain) November 25, 2022
Στον χορό των διαμαρτυριών κατά των μουλάδων μπήκε και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, που ανήρτησε για λίγες ώρες τη σημαία του Ιράν χωρίς το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ως «ένδειξη υποστήριξης των γυναικών στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News