Επειτα από έξι και πλέον χρόνια φυλακίσεων και ομηρίας, το Ιράν απελευθέρωσε την Τετάρτη τη Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ και τον Ανουσέχ Ασούρι, που πήραν τον δρόμο της επιστροφής στη Βρετανία.
Ενα τρίτο πρόσωπο με διπλή υπηκοότητα, ο Μοράντ Ταχμπάζ, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από ιρανική φυλακή, ανέφερε η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ παραδόθηκε σε βρετανική ομάδα στο ιρανικό αεροδρόμιο Imam Khomeini και έφυγε από το Ιράν αφού το Λονδίνο πλήρωσε το χρέος του, ύψους 530 εκατ. δολαρίων, στην Τεχεράνη.
Ενώ οι κυβερνήσεις της Βρετανίας και του Ιράν έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του χρέους και της υπόθεσης της Ζαγαρί-Ράτκλιφ, Ιρανοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάστηκαν, δήλωναν ότι η Βρετανοϊρανή θα απελευθερωνόταν με την αποπληρωμή του χρέους.
Πολύ ικανοποιημένος για το ότι η «άδικη κράτηση» των δύο Βρετανοϊρανών τερματίστηκε σήμερα, δήλωσε στο Twitter ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, υπεύθυνη έργου στο Thomson Reuters Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα της εταιρείας στην οποία ανήκει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, συνελήφθη στην Τεχεράνη τον Απρίλιο του 2016, όπου βρισκόταν για να επισκεφθεί στην οικογένειά της. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή της ισλαμικής δημοκρατίας, κάτι που η ίδια αρνήθηκε σθεναρά, και καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών.
Αφού εξέτισε την ποινή της, καταδικάστηκε εκ νέου στα τέλη Απριλίου σε φυλάκιση ενός έτους για τη συμμετοχή της σε συγκέντρωση μπροστά από την πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο το 2009.
Τον Οκτώβριο του 2021, η Ζαγαρί-Ράτκλιφ είδε την έφεσή της να απορρίπτεται, με τους δικούς της να εκφράζουν φόβους για άμεση επιστροφή της στη φυλακή, από όπου βγήκε με ηλεκτρονικό βραχιόλι τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας Covid-19.
Ο Ασούρι καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη το 2019 για κατασκοπεία για λογαριασμό της ισραηλινής Μοσάντ και σε διετή φυλάκιση για «απόκτηση παράνομου πλούτου», σύμφωνα με ιρανικό δικαστήριο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News