Μια μητέρα στο Ιράν, της οποίας ο γιος φέρεται να σκοτώθηκε από πολλαπλές ριπές πυροβολισμών κοντινής απόστασης των δυνάμεων ασφαλείας, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης από ιρανικό δικαστήριο επειδή ζήτησε δικαιοσύνη για το παιδί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Μάχσα Γιαζντανί, ο 20χρονος γιος της οποίας, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαχεντί, έχασε τη ζωή του σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος τον Σεπτέμβριο του 2022, καταδικάστηκε με τις κατηγορίες της βλασφημίας, υποκίνησης σε ανταρσία, προσβολής των ανωτάτων ηγετών της χώρας και διάδοσης αντικαθεστωτικής προπαγάνδας, σύμφωνα με ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη της οικογένειάς της.
Μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν ότι η Γιαζντανί θα εκτίσει τα πέντε πρώτα χρόνια της ποινής της χωρίς καμία πιθανότητα αναστολής, αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian. Βίντεο και φωτογραφίες από το σώμα του γιου της γεμάτο σφαίρες κυνηγετικών όπλων έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων του περυσινού φθινοπώρου.
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της νεαρής Μάχσα Αμινί, κουρδικής καταγωγής, που είχε συλληφθεί από την ιρανική «αστυνομία ηθικής» επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της. Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο Ζαχεντί πυροβολήθηκε πολλές φορές από κοντινή απόσταση στην πλάτη και στο κεφάλι. Η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από πολυάριθμα σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου.
Μετά τη δολοφονία του γιου της, η Γιαζντανί καταδίκασε δημόσια τις επιθέσεις του καθεστώτος σε διαδηλωτές, και ζήτησε δικαιοσύνη για τον γιο της και άλλους συνομηλίκους του που είχαν την ίδια μοίρα. Η δίκη και η καταδίκη της ήρθαν πολύ σύντομα, μετά τη σύλληψή της στο σπίτι της, στις 22 Αυγούστου.
Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της είδησης της ποινής, η κόρη της Γιαζντανί, Μίτρα Ζαχεντί, μοιράστηκε μια ανάρτηση στο Instagram που ανέφερε: «Τι θα γίνει με τον τρίχρονο αδερφό μου; Ποιος ευθύνεται για όλη αυτή τη σκληρότητα;». Αντιδρώντας στην καταδίκη και στην πολύχρονη ποινή φυλάκισης, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ανέφερε: «Καταγγέλλουμε έντονα την επαίσχυντη καταδίκη μιας θλιμμένης μητέρας που αναζητά δικαιοσύνη για τον γιο της».
Οπως φαίνεται, οι ιρανικές αρχές καταδιώκουν τις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις. Η ποινή της Γιαζντανί είναι «άλλη μια σαφής ένδειξη ότι οι Αρχές ασκούν ανελέητη πίεση στις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε η Σκάιλαρ Τόμσον, εκπρόσωπος της οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων Human Rights Activists, στο Ιράν.
Τον Μάιο του 2023, ο πατέρας και η αδελφή του Αμπολφάζλ Αντινεζαντέ, ενός 17χρονου που πυροβολήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατηγορήθηκαν για «αντικυβερνητική προπαγάνδα», σύμφωνα με τον δικηγόρο τους. Μια πηγή μετέφερε στην Guardian ότι έκτοτε η οικογένεια υπόκειται σε συνεχείς επιδρομές και απειλές από πράκτορες του καθεστώτος.
Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τον Μασάλα Καραμί, τον πατέρα του Μοχάμεντ Μεντί Καραμί, ενός 22χρονου πρωταθλητή του καράτε που εκτελέστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, αφού συνελήφθη σε μια διαδήλωση και κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός αξιωματούχου των δυνάμεων ασφαλείας.
Ο πατέρας του, ο οποίος είχε ικετεύσει δημόσια για έλεος πριν από την εκτέλεση του γιου του, ζητώντας δικαιοσύνη τόσο για αυτόν όσο και για άλλους νεαρούς διαδηλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο και πιστεύεται ότι παραμένει υπό κράτηση.
Μιλώντας στον Guardian υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας στενός συγγενής του Κουμάρ Νταροφταντέ, ενός 16χρονου που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας τον Οκτώβριο του 2022, ανέφερε: «Οι μητέρες διώκονται επειδή αναζητούν δικαιοσύνη για τους γιους τους που δολοφονήθηκαν από το καθεστώς. Είμαστε ένα έθνος που έχει πληρώσει με το αίμα του για την ελευθερία. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τους αγαπημένους μας – το αίμα δεν ξεπλένεται με απειλές».
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν πιστεύουν ότι περισσότεροι από 380 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 16.000 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους μήνες που ακολούθησαν τον θάνατο της νεαρής Αμινί. Ο αριθμός αμφισβητείται από τις ιρανικές αρχές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News