496
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνει στρατιωτικό χαιρετισμό σε μέλος του αμερικανικού στρατού στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. | REUTERS/Joshua Roberts

Ιράκ: Καταστροφικές οι συνέπειες μετά τα χτυπήματα των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 13:35
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνει στρατιωτικό χαιρετισμό σε μέλος του αμερικανικού στρατού στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ.
|REUTERS/Joshua Roberts

Ιράκ: Καταστροφικές οι συνέπειες μετά τα χτυπήματα των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2024, 13:35

Εντονη ήταν η αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, μετά τα αντίποινα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ βομβαρδίζοντας 85 στόχους στη Συρία και το Ιράκ, που προειδοποιεί για επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε προειδποιήσει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητα τα χτυπήματα σε στρατιωτική βάση στην Ιορδανία, όπου σκοτώθηκαν τρεις αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 40.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Μπασέμ αλ-Αουάντι λέει ότι οι αμερικανικές επιδρομές έπληξαν τοποθεσίες στις ιρακινές πόλεις Ακασάτ και αλ-Κάιμ, «συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπου σταθμεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας μας», αναφέρει το BBC.

Η δήλωση κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μετέτρεψαν την ιρακινή επικράτεια σε «πεδίο μάχης εκκαθάρισης λογαριασμών» και προστίθεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κατανοήσουν ότι η γη και η κυριαρχία του έθνους μας δεν πρέπει να χρησιμεύουν ως σκηνικό ανταλλαγής μηνυμάτων ή επίδειξης δύναμης από τους αντιπάλους».

Νεκροί 16 άνθρωποι

Η ιρακινή κυβέρνηση αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται άμαχοι και 25 τραυματίστηκαν στη χώρα ως αποτέλεσμα των επιδρομών που πραγματοποίησε η αμερικανική Αεροπορία τη νύχτα.

Εκπρόσωπος περιέγραψε τις επιθέσεις, οι οποίες στόχευαν πολιτοφυλακές και συμφέροντα που υποστηρίζονται από το Ιράν, ως μια νέα επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ιράκ, λέγοντας ότι έφεραν το Ιράκ και την περιοχή στο χείλος της αβύσσου.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ λέει ότι οι αμερικανικές επιδρομές αποτελούν «παραβίαση» της κυριαρχίας του Ιράκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο στρατηγός Γιέχα Ρασούλ προσθέτει ότι τα χτυπήματα θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Ιράκ και της περιοχής», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Καταδικάζει το Ιράν

Το Ιράν, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε «σθεναρά» τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ και τη Συρία. Σε δήλωσή του, ο Νάσερ Καναάνι περιγράφει τα αντίποινα ως «παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» και των δύο χωρών.

Συνεχίζοντας, προσθέτει ότι οι επιθέσεις αντιπροσωπεύουν «ένα ακόμη στρατηγικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών που θα οδηγήσει μόνο σε αυξημένη ένταση στην αστάθεια στην περιοχή».

Τι λέει η  Συρία

Και το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε τα πλήγματα των ΗΠΑ. Σε δήλωση, που κοινοποιήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Sana, αναφέρει ότι οι αμερικανικές επιθέσεις απέδειξαν «για άλλη μια φορά ότι… οι στρατιωτικές τους δυνάμεις απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και πυροδοτούν σύγκρουση στην περιοχή».

Η συριακή κυβέρνηση αντιτίθεται στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα της, χαρακτηρίζοντάς την κατοχή.

Τουλάχιστον 23 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στηρίζει η Βρετανία

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σχολίασε τα πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, αποκαλώντας τις ΗΠΑ και τη Βρετανία «σταθερούς συμμάχους».

«Δεν θα σχολιάσουμε τις επιχειρήσεις τους, αλλά υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους να απαντούν σε επιθέσεις», προσθέτει, καταδικάζοντας «την αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή».

Χαμάς: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά

Η Χαμάς καταδίκασε σήμερα τα αεροπορικά πλήγματα, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή και «φέρουν πλήρως την ευθύνη» για τυχόν αντίποινα.

«Δηλώνουμε πως η περιοχή δεν θα βρει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ειρήνη όσο δεν σταματούν η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στα αγγλικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...