297
Ο Τσαρλς Μπράουν στην ακροαματική διαδικασία για τον διορισμό του ως αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το 2020 | EPA/AL DRAGO / POOL

ΗΠΑ: Τον αρχηγό της Αεροπορίας προορίζει για νέο ΓΕΕΘΑ ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 20:03
Ο Τσαρλς Μπράουν στην ακροαματική διαδικασία για τον διορισμό του ως αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, το 2020
|EPA/AL DRAGO / POOL

ΗΠΑ: Τον αρχηγό της Αεροπορίας προορίζει για νέο ΓΕΕΘΑ ο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2023, 20:03

Τον πτέραρχο Τσαρλς Μπράουν Τζούνιορ, αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αναμένεται να προτείνει για αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπράουν Τζούνιορ θεωρείται από τους πιο έμπειρους αξιωματικούς με πολυετή υπηρεσία στη Μέση Ανατολή και στον Ειρηνικό και ήταν πιλότος μαχητικών αεροσκαφών.

Αν διοριστεί σε αυτή τη θέση, θα είναι ο δεύτερος Αφροαμερικανός επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Κόλιν Πάουελ, που ανέλαβε το πόστο επί Ρόναλντ Ρέιγκαν από το 1989 έως το 1993. Θα είναι όμως και η πρώτη φορά που τόσο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ όσο και ο υπουργός Αμυνας (ο Λόιντ Οστιν) θα είναι Αφροαμερικανοί.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Washington Post, ο Μπράουν Τζούνιορ, που έγινε αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ το 2020, επί Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο αμερικανός πρόεδρος ως τον ανώτερο στρατιωτικό του σύμβουλο.

Ο διορισμός του πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, που συγκρούστηκε ουκ ολίγες φορές με τον Τραμπ, ενώ στη διάρκεια της θητείας του κλήθηκε να διαχειριστεί την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και την επιχείρηση εκπαίδευσης και εξοπλισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που μάχονται ενάντια στους Ρώσους.

Ο Μπάιντεν προτίμησε τον Μπράουν Τζούνιορ από τον διοικητή των Πεζοναυτών, στρατηγό Ντέιβιντ Μπέργκερ, τον οποίο επίσης συνάντησε στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπέργκερ δήλωσε ότι θα αποστρατευθεί σύντομα.

Δεν είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθεί η επιλογή του αμερικανού προέδρου.

Οπως επισημαίνει η Post, o επόμενος αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ θα πρέπει «να προετοιμάσει τις ΗΠΑ για μια ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με την Κίνα», όπως και να διατηρήσει ουδέτερες τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας «εν μέσω ενός τοξικού πολιτικού κλίματος». Τα τελευταία χρόνια, σημειώνει η εφημερίδα, η εμπιστοσύνη του αμερικανικού κοινού στις ένοπλες δυνάμεις έχει μειωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...