Αναζωπυρώνοντας μια φιλοσοφικού και τεχνολογικού τύπου συζήτηση για το μέλλον των μηχανών και τη θέση τους στις ανθρώπινες κοινωνίες, το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που έδωσε άδεια σε ρομπότ της Αστυνομίας να σκοτώνουν υπόπτους, εάν παραστεί ανάγκη.
Αν και θα χρειαστεί χρόνος για να περάσει σε εφαρμογή το συγκεκριμένο μέτρο, η αστυνομία της Καλιφόρνιας σκοπεύει να αναπτύξει σε επικίνδυνα σημεία τα δυνάμει φονικά ρομπότ, που πάντως θα είναι τηλεχειριζόμενα.
Αυτό σημαίνει ότι τα ρομπότ δεν θα αποφασίζουν μόνα τους –μέσω ενός ανεπτυγμένου συστήματος τεχνικής νοημοσύνης, για παράδειγμα– αν πρέπει να αφαιρέσουν μια ανθρώπινη ζωή. Αυτή την απόφαση θα παίρνουν οι αστυνομικοί που ελέγχουν το ρομπότ, και μάλιστα κατόπιν έγκρισης από ανώτατο στέλεχος.
Πηγές της Αστυνομίας της πόλης διευκρίνισαν ότι τα ρομπότ αυτά δεν πρόκειται να εξοπλιστούν με κάποιο όπλο, αλλά μόνο με εκρηκτικά. Οι κανόνες εμπλοκής των ρομπότ θα είναι αντίστοιχες με αυτές που διδάσκεται και το έμψυχο υλικό των αστυνομικών αρχών.
Φυσικά, έχουν διατυπωθεί ήδη μεγάλες αντιδράσεις για το μέτρο. Στην πόλη έχει ιδρυθεί και οργάνωση με την ονομασία «Stop Killer Robots», που πιέζει ώστε να μην αποφασιστεί τελικά η χρήση τους στους δρόμους της πόλης.
Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε, σύμφωνα με τον Telegraph, ότι «τα ρομπότ θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά, για να παραβιάζουν οχυρωμένες δομές που περιέχουν βίαια, ένοπλα ή επικίνδυνα άτομα».
Είπε επίσης ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «να εξουδετερώσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους ή επικίνδυνους υπόπτους, που ενέργειές τους ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής».
Οι υποστηρικτές του μέτρου δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούνταν μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Οι πολέμιοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Αστυνομίας.
Μια μεγάλη συζήτηση
Το 2016, η Αστυνομία του Ντάλας χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσει όταν ένας οπλοφόρος που είχε σκοτώσει πέντε αστυνομικούς ταμπουρώθηκε για ώρες σε κτίριο. Η Αστυνομία δεν μπορούσε να προσεγγίσει τον χώρο και αποφάσισε τελικά να στείλει ένα ρομπότ που κρατούσε στον βραχίονά του μισό κιλό εκρηκτικά. Το φορτίο πυροδοτήθηκε την κατάλληλη στιγμή και ο δράστης σκοτώθηκε.
Το περιστατικό οδήγησε σε μια φορτισμένη συζήτηση για το αν οι δυνάμεις επιβολής του Νόμου πρέπει να έχουν άδεια ώστε να χρησιμοποιούν ρομπότ για άσκηση θανάσιμης βίας.
Τελικά, την Τρίτη, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο άνοιξε τον δρόμο για τα λεγόμενα «killer robots», έπειτα από μια ιδιαίτερα φορτισμένη συζήτηση. Το Συμβούλιο Εποπτών της πόλης, φορέας ανάλογος με το δημοτικό συμβούλιο, υπερψήφισε την πρόταση που επιτρέπει στις Αρχές επιβολής της τάξης να χρησιμοποιήσουν ρομπότ για να σκοτώσουν.
Η πρόταση, την οποία στήριξε η Αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο, θα πρέπει τώρα να περάσει από δεύτερη ψηφοφορία στο συμβούλιο εποπτών, πριν υπογραφεί από τον δήμαρχο και γίνει νόμος της πόλης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News