611
| CreativeProtagon

ΗΠΑ: Το γυάλινο κτίριο που σκότωνε πουλιά, τώρα τα προστατεύει

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 19:42
|CreativeProtagon

ΗΠΑ: Το γυάλινο κτίριο που σκότωνε πουλιά, τώρα τα προστατεύει

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 19:42

Τον περασμένο Οκτώβριο, ένα κτίριο δίπλα στη λίμνη Μίσιγκαν, στο Σικάγο, έγινε πρωτοσέλιδο σε όλον τον κόσμο όταν περίπου 1.000 πουλιά πέθαναν μέσα σε μια νύχτα προσκρούοντας στο γυάλινο εξωτερικό του. Το επόμενο πρωί το έδαφος έξω από το McCormick Place Lakeside Center έμοιαζε με «χαλί από νεκρά πουλιά», όπως το περιέγραψε ένας σοκαρισμένος θεατής.

Τώρα, ενόψει της ετήσιας φθινοπωρινής μετανάστευσης, οι διαχειριστές του κτιρίου λαμβάνουν μέτρα για να το καταστήσουν ασφαλέστερο για τα πτηνά που διέρχονται από την πόλη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Smithsonian Magazine. Η Metropolitan Pier and Exposition Authority, που διαχειρίζεται το McCormick Place, επενδύει 1,2 εκατ. δολάρια για να καλύψει τα παράθυρα του χώρου με μια ειδική μεμβράνη σχεδιασμένη έτσι ώστε να αποτρέπει τη σύγκρουση πουλιών στο γυαλί.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εκτός από την εγκατάσταση της μεμβράνης, το κέντρο θα λάβει και άλλα μέτρα προκειμένου να αποτρέπει συγκρούσεις, όπως να τραβάει τις κουρτίνες και να σβήνει τα φώτα τη νύχτα, όταν πολλά μεταναστευτικά είδη πουλιών κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης τους.

Το American Bird Conservancy δημοσίευσε ανακοίνωση στην έντυπη έκδοση της Chicago Tribune στις 11 Οκτωβρίου 2023 για το τραγικό συμβάν με τα 1.000 νεκρά πουλιά

«Ως οργανισμός που προσπαθεί να είναι φιλικός στο περιβάλλον, η Metropolitan Pier and Exposition Authority (MPEA) παραμένει προσηλωμένη στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου του McCormick Place στα τοπικά και αποδημητικά πτηνά» δήλωσε η Λαρίτα Κλαρκ, διευθύνουσα σύμβουλος της MPEA.

Το Lakeside Center είναι ένα από τα κτίρια που αποτελούν το McCormick Place, το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στη Βόρεια Αμερική. Βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Μίσιγκαν, ακριβώς νότια του κέντρου του Σικάγο, και είναι μια από τις πιο ανατολικές δομές κατά μήκος της λίμνης της πόλης. Η πρόσοψή του αποτελείται κυρίως από γυαλί, με παράθυρα συνολικού εμβαδού περίπου όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την Chicago Sun-Times, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα αποδημητικά πουλιά.

Το κτίριο ήταν διαβόητο στους κύκλους των οικολόγων για τους θανάτους πτηνών πολύ πριν από το πολύνεκρο συμβάν του Οκτωβρίου· ένας ερευνητής είχε πει το 2021 στο περιοδικό Audubon ότι πουλιά προσκρούουν σε αυτό εδώ και «δεκαετίες».

Τα πουλιά συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τα παράθυρα ως στερεά αντικείμενα, επομένως έχουν την τάση να προσπαθούν να πετάξουν δια μέσου αυτών. Προσθέτοντας άλλον έναν παράγοντα στη σύγχυση των πουλιών, τα παράθυρα αντικατοπτρίζουν το τοπίο, είτε πρόκειται για λιβάδια, δέντρα ή, στην περίπτωση του Σικάγο, τα ανοιχτά νερά της λίμνης Μίσιγκαν. Τα πουλιά βλέπουν τις αντανακλάσεις και πιστεύουν ότι πετούν προς ανοιχτό χώρο.

Επιπλέον, επειδή τα αποδημητικά πτηνά συνήθως πετούν τη νύχτα, ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να τα παρασύρει εκτός πορείας. Οταν τα φώτα είναι αναμμένα πίσω από ένα παράθυρο, προσελκύουν τα πουλιά και η λάμψη του ουρανού γύρω από τις πόλεις μπορεί να τα ενθαρρύνει να πετάξουν προς επικίνδυνες αστικές περιοχές.

Τα πουλιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη φωτορύπανση, η οποία επιδεινώνεται.

Για να βοηθήσουν με τα προβλήματα των παραθύρων, τα συνεργεία στο Lakeside Center κολλούν ένα φιλμ που καλύπτεται με μικροσκοπικές κουκκίδες στο γυαλί. Το μοτίβο θα πρέπει να διευκολύνει τα πουλιά να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ παραθύρων και ανοιχτού πεδίου.

Το Σικάγο είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μέρος για τα αποδημητικά πουλιά. Βρίσκεται εντός του «Διαδρόμου του Μισισιπή», μιας σημαντικής διαδρομής μετανάστευσης για τα πτηνά που ταξιδεύουν μεταξύ Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Το Σικάγο είναι η πιο θανατηφόρα πόλη στην Αμερική για τα αποδημητικά πτηνά, ακολουθούμενη από το Χιούστον και το Ντάλας, σύμφωνα με το Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Cornell.

Οι οικολόγοι ζητούν από τις Αρχές της πόλης να επιβάλουν παρόμοια μέτρα για όλα τα νέα και ανακαινισμένα κτίρια, ακολουθώντας τα βήματα της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον και του Ουισκόνσιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...