288
| REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ετοιμασίες για (προεκλογική) διανομή εμβολίου για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Ετοιμασίες για (προεκλογική) διανομή εμβολίου για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2020, 10:00

Οι υγειονομικές Αρχές στις ΗΠΑ ζήτησαν από όλες τις πολιτείες να προετοιμάσουν τη μεγάλης κλίμακας διανομή εμβολίου κατά του κορονοϊού έως τις αρχές Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σε επιστολή που έστειλε προς όλες τις πολιτείες την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής του CDC Ρόμπερτ Ρέντφιλν ζήτησε επειγόντως από τις πολιτείες, αλλά και από πέντε μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα, να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε τα κέντρα διανομής για ένα μελλοντικό εμβόλιο να μπορούν να είναι σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία έως την 1η Νοεμβρίου 2020.

Από τα συμφραζόμενα της επιστολής φαίνεται ότι η προετοιμασία αφορά τα εμβόλια που δοκιμάζουν η Pfizer και η Moderna, τα οποία θα γίνονται σε δύο δόσεις με διαφορά λίγων εβδομάδων. Οι ΗΠΑ έχουν προπαραγγείλει εκατομμύρια δόσεις από τις δύο φαρμακευτικές, αναφέρει ο Monde.

Η επιστολή ορίζει ακόμη τις λεπτομέρειες της αποθήκευσης του εμβολίου, αλλά και τις ομάδες που πρέπει να το λάβουν κατά προτεραιότητα, όπως είναι το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η ημερομηνία που ορίζεται – η 1η Νοεμβρίου – δείχνει ότι η διαχείριση της πανδημίας παίρνει μια ακόμη σαφέστερη πολιτική διάσταση.

Ο πρόεδρος Τραμπ από το βήμα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών είχε σχεδόν κηρύξει το τέλος της πανδημίας ενώ είχε υποσχεθεί ότι «εκατομμύρια δόσεις» θα είναι άμεσα διαθέσιμες. Εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους ή και νωρίτερα. Περιέργως, όμως, και παρά τις μεγαλοστομίες είχε υποσχεθεί ότι η απόφαση για την μαζική διάθεση θα είναι μόνο των επιστημόνων και όχι πολιτική.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη πανδημία στις ΗΠΑ δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά.

Την Τετάρτη υπέκυψαν άλλοι 1.033 ασθενείς ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 185.754 νεκρούς. Επιπλέον επιβεβαιώθηκαν άλλα 39.774 κρούσματα με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τα 6,12 εκατομμύρια, περίπου το 2% του αμερικανικού πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...