695
Φύλακες της διαβόητης φυλακής CECOT στο Ελ Σαλβαδόρ, «καλωσορίζουν» δύο απελαθέντες από τις ΗΠΑ στις 16 Μαρτίου | Secretaria de Prensa de la Presidencia/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο στηρίζει τον Τραμπ που απέλασε λάθος άνθρωπο στο Ελ Σαλβαδόρ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2025, 10:52
Φύλακες της διαβόητης φυλακής CECOT στο Ελ Σαλβαδόρ, «καλωσορίζουν» δύο απελαθέντες από τις ΗΠΑ στις 16 Μαρτίου
|Secretaria de Prensa de la Presidencia/Handout via REUTERS

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο στηρίζει τον Τραμπ που απέλασε λάθος άνθρωπο στο Ελ Σαλβαδόρ

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2025, 10:52

Αμερικανικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση Τραμπ να φέρει τη Δευτέρα πίσω στις ΗΠΑ μετανάστη από το Ελ Σαλβαδόρ, τον οποίο παραδέχθηκε ότι απέλασε «κατά λάθος» στις 15 Μαρτίου.

Ομως, το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι συντηρητικοί, εξασφάλισε αναστολή της εφαρμογής της σχετικής απόφασης.

Ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ, που διαμένει στο Μέριλαντ με την αμερικανίδα σύζυγό του και το μικρό τους παιδί, συνελήφθη στις 12 Μαρτίου από τον ICE, το αστυνομικό σώμα που είναι αρμόδιο για την επιβολή της νομοθεσίας για τη μετανάστευση.

Κατόπιν, μαζί με άλλους 200 και πλέον ανθρώπους, απελάθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ στις 15 Μαρτίου στο Σαλβαδόρ.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς ανήκαν στη διεθνή συμμορία Tren de Aragua, που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα και ανακηρύχθηκε «τρομοκρατική» οργάνωση από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ωστόσο παραδέχτηκε στο δικαστήριο ότι η απέλασή του οφειλόταν σε «διοικητικό λάθος», καθώς ένταλμα σύλληψης σε βάρος του είχε ακυρωθεί οριστικά από ομοσπονδιακό δικαστήριο το 2019.

Μολαταύτα, επιχειρηματολόγησε ότι δεν ήταν σε θέση να επανορθώσει αυτό το σφάλμα, καθώς ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία βρίσκεται πλέον έγκλειστος σε σαλβαδοριανή φυλακή υψίστης ασφαλείας, τη CECOT. Παράλληλα, υποστήριξε πως είναι μέλος σαλβαδοριανής συμμορίας, της MS-13.

Τόσο η Tren de Aragua, όσο και η MS-13 συγκαταλέγονται στα οκτώ λατινοαμερικάνικα καρτέλ που χαρακτηρίστηκαν επίσημα τον Φεβρουάριο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «τρομοκρατικές» οργανώσεις. Ο χαρακτηρισμός διευρύνει κατά πολύ τις δυνατότητες δράσης των αμερικανικών αρχών που δρουν κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Η δικαστής Πόλα Σίνις, απέρριψε συλλήβδην την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης Τραμπ, τονίζοντας πως δεν της παρουσιάστηκε καμιά απόδειξη ότι ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία ανήκει σε οποιαδήποτε συμμορία και διατάσσοντας οι αρχές να «διευκολύνουν και να προχωρήσουν» στην επιστροφή του στις ΗΠΑ ως το αργότερο τη Δευτέρα 7η Απριλίου στις 23:59 (τοπική ώρα, Τρίτη στις 06:59 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρνηση Τραμπ άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή, όμως ομοσπονδιακό εφετείο απέρριψε την προσφυγή με ομόφωνη απόφαση των τριών εφετών.

«Η κυβέρνηση δεν είχε καμιά νομική δικαιολογία για τη αρπαγή στον δρόμο ανθρώπου που βρισκόταν στις ΗΠΑ νομίμως και την απέλασή του χωρίς νομική διαδικασία», τόνισε εξ ονόματος του εφετείου η Στέφανι Θάκερ, χαρακτηρίζοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης Τραμπ «παράλογα».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση τα έκανε θάλασσα» στην υπόθεση του Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, τόνισε ο συνάδελφός της, Χάρβι Γουίλκινσον.

Η κυβέρνηση Τραμπ όμως προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας του να ακυρώσει την απόφαση της Σίνις και την παράταση του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου υποχρεούται να φέρει πίσω τον άνθρωπο που απέλασε.

«Η απόφαση αυτή και η απαίτηση να γίνουν εσπευσμένα λεπτές διεθνείς διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η επιστροφή του Αμπρέγο Γκαρσία απόψε είναι άνευ προηγουμένου και ανεφάρμοστη», επιχειρηματολόγησε στην προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, κατηγορώντας για μια ακόμη φορά δικαστές ότι επεμβαίνουν σε προνόμια και δικαιοδοσίες της εκτελεστικής εξουσίας.

Με λακωνική απόφασή του στην οποία δεν εξηγούνται οι λόγοι, χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Τζον Ρόμπερτς, ανέστειλε μέχρι νεωτέρας την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και έδωσε προθεσμία ως τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) στους συνηγόρους του Αμπρέγο Γκαρσία να παρουσιάσουν γραπτώς τα επιχειρήματά τους.

Ο Λευκός Οίκος εξήγησε ότι, έναντι περίπου έξι εκατομμυρίων δολαρίων, ο πρόεδρος του Σαλβαδόρ συμφώνησε να φυλακιστούν στη χώρα του μετανάστες που απελάθηκαν τον Μάρτιο. Οδηγήθηκαν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας CECOT, διαβόητη για τις σκληρές συνθήκες κράτησης.

Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίστηκε «πολύ καλή» από την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, Κάρολαϊν Λέβιτ, που επιχειρηματολόγησε ότι δεν χωράει σύγκριση με το κόστος που θα επωμίζονταν οι αμερικανοί φορολογούμενοι αν φυλακίζονταν στις ΗΠΑ.

Στην πλειοψηφία των μεταναστών που απελάθηκαν στις 15 Μαρτίου, έγινε επίκληση νόμου εξαίρεσης του 1798 περί «αλλοδαπών εχθρών». Ο νόμος αυτός χρησιμοποιείται μόνο σε καιρό πολέμου. Προεδρική διακήρυξη που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, έβαλε στο στόχαστρο μέλη της συμμορίας Tren de Aragua.

Ομοσπονδιακός δικαστής της Ουάσινγκτον απαγόρευσε να γίνει οποιαδήποτε απέλαση βασισμένη μόνο σε αυτόν τον νόμο. Η απόφαση επιβεβαιώθηκε σε εφετείο, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση ώστε να συνεχίσει τις απελάσεις.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τις απελάσεις μεταναστών εν δυνάμει του νόμου του 18ου αιώνα, δίνοντάς τους ωστόσο τη «δυνατότητα αμφισβήτησης» της απομάκρυνσής τους από τη χώρα.

Αμέσως μετά την απόφαση, ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο μέσω Truth Social για «σπουδαία ημέρα για τη Δικαιοσύνη στην Αμερική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...