715
Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που καίει άνθρακα και μολύνει το περιβάλλον | GettyImages

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο «ξαναχτυπά» – Περιορίζει την εξουσία τού Μπάιντεν να προστατέψει το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 20:07
Εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που καίει άνθρακα και μολύνει το περιβάλλον
|GettyImages

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο «ξαναχτυπά» – Περιορίζει την εξουσία τού Μπάιντεν να προστατέψει το περιβάλλον

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 20:07

Εξι ημέρες μετά την πολύκροτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανοίγει τον δρόμο για απαγόρευση των αμβλώσεων σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών που είχε ορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ «χτύπησε» ξανά, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο την πράσινη πολιτική της χώρας, αποφασίζοντας πως ο Environmental Protection Agency (EPA), ο ανώτατος εποπτικός φορέας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κλιματικά κριτήρια στα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος.

Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος μιλούν για άλλη μία αρνητική εξέλιξη που θα γυρίσει πολύ πίσω τις ΗΠΑ και πλήττει άμεσα την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, επιβάλλοντας τον περιορισμό των ρύπων. Ανοίγει, μάλιστα, παράθυρο στην αμφισβήτηση των ορίων δικαιοδοσίας ομοσπονδιακών φορέων για τον καθορισμό ορίων και κριτηρίων σε δεκάδες τομείς, χωρίς να υπάρχει η απόλυτη έγκριση από το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian οι δικαστές, με ψήφους 6 προς 3, έκριναν πως όταν ο EPA δημιουργήθηκε από το Κογκρέσο το 1970 δεν είχε λάβει ευθέως το δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για την μείωση των ρύπων. Δηλαδή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να θέτει κριτήρια για τις εκπομπές ρύπων στις υπάρχοντες μονάδες ρεύματος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει, μέσω του φορέα προστασίας του περιβάλλοντος, πλαφόν στις εκπομπές ρύπων και πρόστιμα στους παραβάτες.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά θα εξαρτάται από τις βουλές του Κογκρέσου για την διαμόρφωση της πράσινης ατζέντας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα μέτρα και οι αποφάσεις θα πρέπει να περνούν από τα δύο νομοθετικά σώματα στο Καπιτώλιο.

Η εξήγηση

«Η θέσπιση ορίων στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σε επίπεδο που θα απαιτούσε την κατάργηση του άνθρακα, σε εθνικό επίπεδο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπορούσε να ήταν μια κατάλληλη λύση για τη σημερινή κρίση. Ομως δεν είναι εύλογο ότι το Κογκρέσο έδωσε στην EPA την εξουσία να υιοθετεί τέτοια μέτρα» ανέφερε στο σκεπτικό της απόφασης, ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς.

«το Δικαστήριο αφαίρεσε από την υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος τη δυνατότητα που της έδωσε το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πιεστικότερο πρόβλημα της εποχής μας» ανταπάντησε η δικαστής Ελενα Κάγκαν, που μειοψήφησε, υπενθυμίζοντας ότι οι έξι πιο θερμές χρονιές του πλανήτη καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία.

Ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κυβερνήτες χαιρέτισαν την απόφαση, η Δημοκρατική βουλευτής Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, την χαρακτήρισε «καταστροφική».

Το 2007 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, με μικρή πλειοψηφία, ότι η ΕΡΑ είναι αρμόδια να ρυθμίζει τις εκπομπές καυσαερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, δεδομένου ότι ένας νόμος της δεκαετίας του 1960 της έδινε την αρμοδιότητα να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Ενας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η νομική ομάδα του προέδρου θα μελετήσει την απόφαση και θα βρει τρόπους για να προχωρήσει προς τα εμπρός. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις αρχές που διαθέτει για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς χαρακτήρισε την απόφαση «οπισθοδρόμηση στον αγώνα μας κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Ομως πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις και ότι οι ενέργειες ενός και μόνο κράτους δεν μπορούν και δεν πρέπει να επηρεάσουν τους κλιματικούς στόχους μας», πρόσθεσε.

Η υπόθεση που έφτασε ενώπιον των ανώτατων δικαστών από ομάδα ρεπουμπλικάνων εισαγγελέων, με επικεφαλής την Δυτική Βιρτζίνια (που είναι η κορυφαία Πολιτεία παραγωγής άνθρακα στις ΗΠΑ) αφορούσε το εύρος της δικαιοδοσίας της EPA και το αν έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει τμήματα της νομοθεσίας του Clean Air Act, του 1970, ειδικά σε σχέση με τους περιορισμούς στις εκπομπές στα εργοστάσια ρεύματος και τα θερμικά εργοστάσια.

Τα εργοστάσια ρεύματος που δουλεύουν με ορυκτά καύσιμα και κυρίως άνθρακα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης στις ΗΠΑ, μετά τις μεταφορές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ειδικά ο άνθρακας χρησιμοποιείται για το 20% των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η δεύτερη χώρα σε παραγωγή ρύπων παγκοσμίως μετά την Κίνα, οπότε η στροφή της σε πράσινες στρατηγικές είναι κομβική στην μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...