387
| CreativeProtagon

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαλλάσσει Twitter, Facebook και Google

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2023, 18:08

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαλλάσσει Twitter, Facebook και Google

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2023, 18:08

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ είναι μια νίκη για τις εταιρείες τεχνολογίας. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι πλατφόρμες «ούτε βοήθησαν, ούτε υποστήριξαν» τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους φιλοξενώντας αναρτήσεις υπέρ της οργάνωσης.

Το δικαστήριο εκδίκασε δύο υποθέσεις κομβικής σημασίας για την ασυλία που απολαμβάνουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ αναφορικά με το περιεχόμενο που φιλοξενούν.

Και στις δύο περιπτώσεις, οικογένειες ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισλαμιστές τρομοκράτες προσπάθησαν ώστε να θεωρηθούν υπεύθυνες οι εταιρείες, αν και δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδείκνυαν ότι υπήρχε άμεση αιτιότητα μεταξύ του περιεχομένου και των επιθέσεων, σύμφωνα με τους Times.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε κατά της οικογένειας του Ναουράς Αλασάφ, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη το 2017. Η οικογένεια επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο, ισχυριζόμενη ότι το Twitter, η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta, και το YouTube, που ανήκει στην Google, απέτυχαν να αστυνομεύσουν τις πλατφόρμες τους εναντίον λογαριασμών ή αναρτήσεων του ISIS.

Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας είπε ότι οι εταιρείες δεν παρείχαν «γνώση και ουσιαστική βοήθεια στο Ισλαμικό Κράτος», προϋπόθεση  απαραίτητη για να κριθούν ένοχες. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που το δικαστήριο εξέτασε το άρθρο 230 του νόμου περί ευπρέπειας των επικοινωνιών, το οποίο παρέχει στις πλατφόρμες γενική προστασία για το περιεχόμενο που φιλοξενούν.

Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν ζητήσει τη μεταρρύθμιση του νόμου, αλλά το δικαστήριο παρέκαμψε το ζήτημα.

Η δεύτερη μήνυση ασκήθηκε από την οικογένεια της Νοέμι Γκονζάλες, μιας φοιτήτριας από την Καλιφόρνια που σκοτώθηκε στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Μέλη της ισχυρίστηκαν ότι οι αλγόριθμοι του YouTube προώθησαν βίντεο στρατολόγησης του ISIS και συνέβαλαν στην επίθεση.

«Αρνούμαστε να εξετάσουμε την εφαρμογή του άρθρου 230 σε μια καταγγελία που φαίνεται να παρέχει ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία που να στοιχειοθετούν εύλογη αξίωση για αποζημίωση», αναφερόταν στην απόφαση του δικαστηρίου.

Η βιομηχανία τεχνολογίας χαιρέτισε τις αποφάσεις. «Αυτή είναι μια τεράστια νίκη για την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο» δήλωσε ο Κρις Μαρτσέζε του NetChoice, μιας εμπορικής ομάδας που εκπροσωπεί το Twitter και την Google.

«Ακόμη και με τα καλύτερα διαθέσιμα συστήματα εποπτείας, μια υπηρεσία όπως το Twitter δεν μπορεί από μόνη της να ελέγχει με απόλυτη ακρίβεια κάθε κομμάτι περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες» προσέθεσε. «Η επιβολή ευθύνης σε αυτές τις υπηρεσίες για επιβλαβές περιεχόμενο θα τις είχε αποθαρρύνει από τη φιλοξενία οποιουδήποτε περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...