231
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κάλεσε το Ιράν να μην απαγορεύσει τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεών του | REUTERS/Kevin Lamarque/Pool

ΗΠΑ: Θα συζητήσουμε με το Ιράν για τα πυρηνικά αν μας καλέσει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 15:12
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κάλεσε το Ιράν να μην απαγορεύσει τις επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεών του
|REUTERS/Kevin Lamarque/Pool

ΗΠΑ: Θα συζητήσουμε με το Ιράν για τα πυρηνικά αν μας καλέσει η ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2021, 15:12

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν συνομιλίες με το Ιράν εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση απευθύνει πρόσκληση στη χώρα για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ (και) από τη συμφωνία με το Ιράν, που είχε υπογράψει μετά από διαπραγματεύσεις ετών, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει προεκλογικά ότι θέλει να επαναφέρει τη συμφωνία του 2015, η οποία περιόριζε δραστικά τη δυνατότητα του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, με αντάλλαγμα την άρση οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το παρόν αν πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο αξιωματούχος, μετά από συνομιλίες που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι οι Βρυξέλλες ήταν διατεθειμένες να συγκαλέσουν μια τέτοια συνάντηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Επισήμως, το Ιράν δεν απάντησε στις δηλώσεις, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έγραψε στο Twitter ότι η Τεχεράνη θα συμμετέχει στις συνομιλίες μόνο αν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις, τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν το Ιράν να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Η Τεχεράνη έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να απαγορεύει τις επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ για τις οποίες ενημερώνεται την τελευταία στιγμή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...