574
Ο Τζο Μπιγκς μιλά σε μέλη των Proud Boys, στο Ορεγκον, το 2020 | REUTERS/Jim Urquhart

ΗΠΑ: Τα κλάματα έβαλαν στο δικαστήριο οι ηγέτες των νεοναζιστών Proud Boys

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2023, 14:21
Ο Τζο Μπιγκς μιλά σε μέλη των Proud Boys, στο Ορεγκον, το 2020
|REUTERS/Jim Urquhart

ΗΠΑ: Τα κλάματα έβαλαν στο δικαστήριο οι ηγέτες των νεοναζιστών Proud Boys

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2023, 14:21

Δύο ηγετικά μέλη της ακροδεξιάς ομάδας Proud Boys, που πρωτοστάτησαν στην εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, καταδικάστηκαν σε μεγάλες ποινές φυλάκισης από ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Είχαν ήδη βρεθεί ένοχοι από τους ενόρκους με την κατηγορία της συνωμοσίας που οδήγησε σε εξέγερση.

Ο Τζο Μπιγκς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών, ενώ ο συγκατηγορούμενός του, Ζάκαρι Ρελ, σε ποινή 15 ετών. Είναι από τις αυστηρότερες ποινές που επιβλήθηκαν στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Οι ποινές είναι ωστόσο μικρότερες από τα 33 και 30 χρόνια αντίστοιχα, που ζητούσαν οι εισαγγελείς.

Ο δικαστής Τίμοθι Κέλι δήλωσε κατά την ακροαματική διαδικασία για την επιβολή της ποινής ότι δεν «προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της βίας» που χρησιμοποίησαν στις 6 Ιανουαρίου, αλλά σημείωσε ότι το συμβάν δεν είχε μαζικές απώλειες για να δικαιολογήσει την επιβολή αυστηρότερης ποινής.

Πριν από την ανακοίνωση της ποινής του, ο Μπιγκς ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, καθώς μιλούσε για την κόρη του, η οποία, όπως είπε, ήταν θύμα σεξουαλικής επίθεσης και τον χρειαζόταν όσο εκείνος ήταν στη φυλακή.

«Παρασύρθηκα από το πλήθος και απλώς προχώρησα μπροστά. Η περιέργειά μου με κατέλαβε. Δεν είμαι τρομοκράτης. Δεν έχω μίσος στην καρδιά μου», είπε.

Μετά την καταδίκη του, ο δικηγόρος του, Νορμ Πάτις, επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι οι δύο άνδρες είχαν παρασυρθεί από τους ψευδείς ισχυρισμούς του πρώην προέδρου ότι «τους είχαν κλέψει τη χώρα».

«Πού είναι ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλα αυτά;», είπε χαρακτηριστικά ο Πάτις. «Ουσιαστικά είπε στον κόσμο, σε 74 εκατομμύρια οπαδούς του, ότι “μου έκλεψαν τις εκλογές, πηγαίνετε στο Καπιτώλιο, πολεμήστε σαν να μην υπάρει αύριο, αλλιώς δεν θα έχετε πια χώρα”. Κάποιοι άνθρωποι τον άκουσαν, έπρεπε να ξέρουν ότι έλεγε ψέματα; Ανυπομονώ να δω τις δίκες του, ανυπομονώ να τον δω να καταθέτει μία μέρα».

Ο Ρελ ξέσπασε επίσης σε κλάματα καθώς διάβαζε μια δήλωση. «Μετανιώνω που αναμείχθηκα σε οτιδήποτε από αυτά», είπε και πρόσθεσε ότι άφησε την πολιτική να του «ρουφήξει» τη ζωή.

Οι Proud Boys είναι μια ακροδεξιά, νεοφασιστική ομάδα, έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους. Τα μέλη της είναι συχνά οπλισμένα και φορούν εξοπλισμό μάχης.

Ο ίδιος δικαστής θα ανακοινώσει την ποινή δύο ακόμα μελών της ομάδας, του Ιθαν Νορντίν και του Ντόμινικ Πέτσολα, την Παρασκευή, καθώς και του πρώην αρχηγού της ομάδας, Ενρίκε Τάριο, την Τρίτη.

Οπως σημείωσαν οι Times, οι εισαγγελείς επιδιώκουν ποινή κάθειρξης 33 ετών για τον Τάριο και 27 ετών για τον Νορντίν, οι οποίοι καταδικάστηκαν επίσης για συνωμοσία με σκοπό την εξέγερση.

Ζητούν 20ετή κάθειρξη για τον Πέτσολα, ο οποίος αθωώθηκε για την κατηγορία της συνωμοσίας για εξέγερση, αλλά καταδικάστηκε για άλλα σοβαρά κακουργήματα.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε την Πέμπτη ο Τζέισον Μακάλοου, ομοσπονδιακός εισαγγελέας. «Είναι ο λόγος για τον οποίο θα αγωνιούμε όσο πλησιάζουμε σε μελλοντικές εκλογές. Το έφτασαν στα όρια μιας συνταγματικής κρίσης», είπε.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από τον Κέλι να τους καταδικάσει και για τρομοκρατία, κάτι που θα πρόσθετε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά ο δικαστής αρνήθηκε παρότι δέχθηκε ότι η συμπεριφορά τους ήταν πράξη τρομοκρατίας.

Ο Στιούαρτ Ρόουντς, ιδρυτής μιας άλλης ακροδεξιάς πολιτοφυλακής, των Oath Keepers, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια για τον ρόλο του στα ίδια γεγονότα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί με κατηγορίες που σχετίζονται με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Από αυτούς, περισσότεροι από 630 έχουν δηλώσει ένοχοι και τουλάχιστον 110 έχουν καταδικαστεί μετά από δίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...