Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ικανοποιήσει το αίτημα του Κιέβου και να στείλει πυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Δύση συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot, για να προστατευθεί από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στόχος των βομβαρδισμών αυτών έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Αυτά τα αμυντικά συστήματα, όπως οι Patriot, είναι κατασκευασμένα για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.
Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters, είπαν ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη. Αναμένεται η έγκριση του Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν.
Ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα Patriot και είναι πιθανό η Μόσχα να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως κλιμάκωση.
Η αντίδραση της Μόσχας
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη πως οι Patriot θα ήταν νόμιμος στόχος για τους Ρώσους, αν οι ΗΠΑ εγκρίνουν την παράδοσή τους στο Κίεβο.
Οι Patriot θεωρούνται από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και περιλαμβάνουν συνήθως εκτοξευτήρες μαζί με ραντάρ και άλλα υποστηρικτικά οχήματα.
Το Πεντάγωνο λέει πως η πρόσφατη απότομη αύξηση των πυραυλικών πληγμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί εν μέρει προκειμένου να εξαντλήσει τις προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας του Κιέβου, έτσι ώστε να μπορέσει να κυριαρχήσει στον ουρανό πάνω από τη χώρα. Για τον λόγο αυτόν, Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους παραδίδουν περισσότερη βοήθεια αντιαεροπορικής άμυνας στο Κίεβο.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS, τα οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο έχουν αναχαιτίσει με μεγάλη επιτυχία ρωσικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον έχει παράσχει μέχρι τώρα στην Ουκρανία 19,3 δισ. δολάρια ως στρατιωτική βοήθεια αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης πως δεν έχει λάβει οποιεσδήποτε προτάσεις για μια «χριστουγεννιάτικη εκεχειρία» στην Ουκρανία, καθώς οι μάχες δεν φαίνεται να τελειώνουν με την έλευση του χειμώνα.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη Ρωσία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα του μέχρι τα Χριστούγεννα ως ένα πρώτο βήμα προς μια ειρηνευτική συμφωνία έπειτα από σχεδόν 10 μήνες πολέμου.
Απαντώντας σε ερώτηση σήμερα αν η Μόσχα έχει δει προτάσεις για μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Οχι, καμία τέτοια πρόταση δεν έχει ληφθεί από οποιονδήποτε. Αυτό το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».
Επειτα από σειρά ουκρανικών αντεπιθέσεων με τις οποίες το Κίεβο ανέκτησε τον έλεγχο σε περίπου το 50% του εδάφους που είχε καταλάβει η Μόσχα τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, καμία πλευρά δεν κατέγραψε σημαντικά εδαφικά κέρδη τον περασμένο μήνα.
Ο Πεσκόφ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη με το Κίεβο μέχρι ο Ζελένσκι να απoδεχθεί τις «πραγματικότητες» επί του εδάφους, δηλαδή τον ρωσικό έλεγχο σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές τις οποίες προσάρτησε τον Σεπτέμβριο έπειτα από «δημοψηφίσματα» που κατήγγειλαν ως παράνομα και καταναγκαστικά το Κίεβο, η Δύση και η πλειονότητα των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News