508
Θολό το τοπίο σε κεντρικό σημείο της Ουάσινγκτον, την Πέμπτη | REUTERS/Amr Alfiky

ΗΠΑ: Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 12:54
Θολό το τοπίο σε κεντρικό σημείο της Ουάσινγκτον, την Πέμπτη
|REUTERS/Amr Alfiky

ΗΠΑ: Στο «κόκκινο» η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πυρκαγιές στον Καναδά

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 12:54

Ο καπνός από τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές του Καναδά εξακολουθεί να καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα των βορειοανατολικών ΗΠΑ, επηρεάζοντας περισσότερους από 100 εκατ. κατοίκους.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για «βίαιη υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Χιλιάδες πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, καθώς δύο μεγάλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης έκλεισαν για λίγες ώρες την Πέμπτη λόγω της θολής ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), περισσότεροι από 111 εκατ. άνθρωποι ζουν σε περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Οι τεράστιες πυρκαγιές που ξέσπασαν στο Κεμπέκ πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο και ο καπνός που προέρχεται από αυτές μεταφέρθηκε προς τον Νότο λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών.

Στην Ουάσινγκτον, η κατάσταση την Πέμπτη χειροτέρεψε, με την προειδοποίηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση να φτάνει στο «μοβ», προτού υποβαθμιστεί στο «κόκκινο» στο τέλος του απογεύματος.

Εκδήλωση για τον μήνα Pride που θα πραγματοποιούνταν χθες το βράδυ σε εξωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου ακυρώθηκε, όπως και επαγγελματικός αγώνας μπέιζμπολ λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι ειδικοί ανησυχούν κυρίως για την υγεία των πιο ευάλωτων ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Οι φλόγες μαίνονται σε δάσος της Βρετανικής Κολόμπια, στη δυτική ακτή του Καναδά – BC Wildlife Service/Handout via REUTERS

Στη Νέα Υόρκη, όπου το σκηνικό θύμιζε σε κάποιους το δυστοπικό «Blade Runner» και σε άλλους την 11η Σεπτεμβρίου, αυξήθηκαν οι ασθενείς με κρίσεις άσθματος που απευθύνθηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας της πόλης.

Τα ζωολογικά πάρκα στην Ουάσινγκτον, το Μπρονξ και το Σέντραλ Παρκ έκλεισαν και οι μαθητές των δημόσιων σχολείων της Νέας Υόρκης έκαναν μάθημα από το σπίτι μέσω Ιντερνετ.

Ακραίες πυρκαγιές

«Οι συνθήκες που παρατηρούμε στον Καναδά συνάδουν με τις προειδοποιήσεις των ειδικών για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Η μεγάλη και μακρά ξηρασία συνέβαλε στην εκδήλωση τόσο πολλών πυρκαγιών και μάλιστα μήνες πριν ακόμα ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στον καπνό από τις πυρκαγιές και τα επανειλημμένα φαινόμενα πλημμυρών στις ΗΠΑ ο Αντριου Μπέιτς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, επέκρινε τους Ρεπουμπλικανούς οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ασπάζονται θεωρίες συνωμοσίας που έχουν διαψευστεί, οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη και τη φύση της κλιματικής αλλαγής».

Με σχεδόν 8 εκατ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές, το Κεμπέκ είναι αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές γεγονός. Από τον Ιανουάριο έχουν καταγραφεί διπλάσιες δασικές πυρκαγιές σε σχέση με τον μέσο όρο την ίδιας περιόδου τα προηγούμενα 10 χρόνια. Την Πέμπτη, στην επαρχία, υπήρχαν ενεργές περισσότερες από 150 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 90 εκτός ελέγχου.

Τραγική είναι όμως η κατάσταση σε ολόκληρο τον Καναδά, καθώς την Πέμπτη υπήρχαν 437 ενεργά μέτωπα, από τα οποία τα 248 ήταν εκτός ελέγχου.

Νέες ενισχύσεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Πορτογαλία αναμένονται τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Η κατάσταση παραμένει ανησυχητική σε πολλές περιοχές, σύμφωνα με τον Στεφάν Καρόν της υπηρεσίας Προστασίας των Δασών από τις Πυρκαγιές: «Είμαστε μόνο στην αρχή της εποχής των πυρκαγιών».

Παράλληλα, μεγάλος παραμένει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...