735
Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον παίζεται η τύχη του Τραμπ όσον αφορά την απόφαση του Κολοράντο | REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο παίζεται ο Λευκός Οίκος

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 08:40
Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον παίζεται η τύχη του Τραμπ όσον αφορά την απόφαση του Κολοράντο
|REUTERS/Kevin Lamarque

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο παίζεται ο Λευκός Οίκος

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2023, 08:40

Oπως έχει ήδη γράψει το Protagon, οι δικαστές του Κολοράντο (με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά) έκριναν ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε «ανταρσία» στις 6 Ιανουαρίου 2021, υποκινώντας εισβολή όχλου στο Καπιτώλιο, συνεπώς δεν δύναται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου η υπόθεση καταλήγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ναι, αυτό θα αποφασίσει οριστικώς» έγραψε η Repubblica και έδωσε τον… πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στο εσωτερικό του, μαζί με την ευχή της να κατατροπωθεί ο Τραμπ προτού φθάσει η ώρα της κάλπης. «Οι συντηρητικοί δικαστές έχουν πλεονέκτημα 6 προς 3. Για να δούμε αν θα έχουν την εντιμότητα να αποφασίσουν με βάση τους νόμους ή θα παρασυρθούν από το πολιτικό μίσος που διχάζει την Αμερική…»

Η πολιτική δυναμική που προκάλεσε η απόφαση του Κολοράντο είναι ξεκάθαρη, συνέχισε η Repubblica. Αμέσως ο Τραμπ τη χρησιμοποίησε ως απόδειξη της συνωμοσίας που έχει εξυφάνει το κατεστημένο των ΗΠΑ με σκοπό να εκτροχιάσει την εκστρατεία του για επάνοδό του στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένοι επτά δικαστές του Κολοράντο έχουν διοριστεί στους θώκους τους από Δημοκρατικό κυβερνήτη.

«Αυτή η στρατηγική της θυματοποίησης λειτούργησε απολύτως εν όψει των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών, αφού πλέον όλες οι εις βάρος του κατηγορίες τον έχουν μετατρέψει στο μεγάλο φαβορί. Πάντως είναι βαρύνουσα η σημασία όλων των ανοικτών νομικών υποθέσεων», σημειώνει η R.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απέκλεισε τον Τραμπ σύμφωνα με το άρθρο 3 της 14ης τροποποίησης του Συντάγματος, η οποία απαγορεύει την ανάληψη των καθηκόντων σε κάθε πρόσωπο που «ως αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει ορκιστεί πίστη στο σύνταγμα και συγχρόνως έχει συμμετάσχει σε εξέγερση ή βοήθησε τους εχθρούς των ΗΠΑ». Πρόκειται για κείμενο του 1868, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, που σκοπό είχε να αποτρέψει την επιστροφή των Νοτίων στην εξουσία και το οποίο οι υποστηρικτές του Τραμπ θεωρούν ξεπερασμένο και άσχετο με την υπό συζήτηση υπόθεση.

Οι δικαστές του Κολοράντο έπρεπε να αποφασίσουν αν η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Κογκρέσο ήταν εξέγερση, αν συμμετείχε ο Τραμπ, αν τα δικαστήρια έχουν την εξουσία να επιβάλουν την 14η τροποποίηση και αν το άρθρο 3 ισχύει και για τον πρόεδρο. Απάντησαν ναι σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τα οποία τώρα καταλήγουν στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, στην Ουάσιγκτον.

Ο συντηρητικός δικαστής Μάικλ Λούτιγκ είπε στα media ότι ο αποκλεισμός πρέπει να επικυρωθεί επειδή ο νόμος είναι σαφής και αφορά τους πάντες. Για να ισχύσει δεν είναι απαραίτητη η καταδίκη του Τραμπ στη δίκη για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, διότι αρκεί μόνο η «βοήθεια» στους εξεγερμένους, την οποία ο Τραμπ προσέφερε με ομιλία σε διαδήλωση, με μηνύματα μέσω Twitter και με την υπόσχεση περί απονομής χάριτος στους ενόχους σε περίπτωση επανεκλογής του.

Ο Τάι Κομπ, πρώην δικηγόρος του Τραμπ που τώρα διαφωνεί μαζί του, δήλωσε στο CNN ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει την απόφαση του Κολοράντο με ψήφους 9-0, διότι πολλά πράγματα εμποδίζουν την εφαρμογή της σε πρόεδρο. Ωστόσο, η υπόθεση του Κολοράντο δεν είναι η μοναδική στο τραπέζι του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο εισαγγελέας Σμιθ, ο οποίος άσκησε δίωξη στον Τραμπ για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στη βίλα του στη Φλόριντα, ζήτησε από τους δικαστές να εξετάσουν επειγόντως την έφεση των δικηγόρων του Τραμπ με την οποία διατείνονται ότι ως πρώην πρόεδρος έχει απόλυτη ασυλία.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει υπέρ του Τραμπ, η όλη διαδικασία θα απορριφθεί. Αλλιώς η δίκη θα ξεκινήσει όπως είχε προγραμματιστεί, στις 4 Μαρτίου. Στη δεύτερη περίπτωση η ποινή θα ανακοινωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές και, ακόμη και αν δεν απαγορεύει στον Τραμπ την εκλογική κάθοδο, θα έχει αντίκτυπο στους ψηφοφόρους, με δεδομένο ότι το ¼ των οπαδών του λένε ότι δεν θα τον ψηφίσουν αν καταδικαστεί.

Προς το παρόν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ δεν έχουν φθάσει οι άσχετες με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου υποθέσεις, οι δύο πολιτειακές κατηγορίες εναντίον του Τραμπ, στην Τζόρτζια περί απόπειρας ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων και στη Νέα Υόρκη περί συγκάλυψης του χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Το σημείωμα της Repubblica έκλεισε ως εξής: «Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει συντηρητική πλειοψηφία 2/3, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα στις ΗΠΑ, αφού η μισή Αμερική πιστεύει ότι η σύνθεσή του δεν είναι νόμιμη λόγω διαφόρων τεχνασμάτων που μηχανεύτηκαν οι Ρεπουμπλικανοί για να το στελεχώσουν. Θεωρώντας έτσι τα πράγματα, αυτή η μισή Αμερική ενδέχεται να μην αποδεχθεί τις αποφάσεις του και να τις απορρίψει σαν πολιτικές, γονατίζοντας τη δημοκρατία των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...