320
Αεροσκάφος ρίχνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, την Τετάρτη | REUTERS/Amir Cohen

ΗΠΑ: Στη βόρεια Γάζα πεθαίνουν από την πείνα

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 12:04
Αεροσκάφος ρίχνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, την Τετάρτη
|REUTERS/Amir Cohen

ΗΠΑ: Στη βόρεια Γάζα πεθαίνουν από την πείνα

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 12:04

Η επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) εκτιμά ότι ήδη υπάρχουν συνθήκες λιμού σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε ακρόασή της από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου την Τετάρτη, η Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι η εκτίμηση αυτή ισχύει κυρίως για το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η Πάουερ είναι η πρώτη κυβερνητική αξιωματούχος των ΗΠΑ που επιβεβαίωσε δημοσίως την εκτίμηση αυτή.

Σύμφωνα με τα κριτήρια των διεθνών οργανισμών, κατάσταση λιμού θεωρείται πως υφίσταται όταν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού πλήττεται από ακραίες ελλείψεις τροφίμων. Επιπροσθέτως, τουλάχιστον ένα στα τρία παιδιά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό.

Αν και η κήρυξη λιμού δεν πυροδοτεί επίσημη διεθνή απάντηση, θεωρείται ως η υψηλότερη ένδειξη συναγερμού για επικείμενο θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Η Σαμάνθα Πάουερ καταθέτει στην κοινοβουλευτική επιτροπή του Κογκρέσου, την Τετάρτη – YouTube

Κατά την ακρόασή της, η Πάουερ επιβεβαίωσε ότι η USAID έχει προειδοποιήσει διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την κατάσταση στη Γάζα.

Η Πάουερ εξήγησε κατά την ακρόασή της, ότι η προειδοποίηση αυτή στηρίχθηκε στη λεγόμενη «Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Σταδίου Ασφαλείας Τροφίμων» (IPC).

Η πρωτοβουλία IPC έχει ένα σύστημα πολλών επιπέδων για να εκτιμά πόσοι άνθρωποι πλήττονται από πείνα και σε ποιο βαθμό, και χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δεδομένα της IPC, ήδη από τις 18 Μαρτίου, επίκειτο λιμός και αναμενόταν να εμφανιστεί στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανάμεσα στα μέσα Μαρτίου και τον Μάιο. «Πιστεύουμε ότι η αποτίμηση αυτή είναι αξιόπιστη», σημείωσε η Πάουερ.

Η επικεφαλής της USAID υπογράμμισε επίσης ότι οι τρέχουσες παραδόσεις βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι αρκετές «για να αποτρέψουν τον λιμό που απειλεί τον νότο και τις συνθήκες που ήδη οδηγούν σε αυξημένους θανάτους παιδιών στον βορρά» του παλαιστινιακού θύλακα.

Ενα από τα σημεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αίγυπτο, Κατάρ, Χαμάς και Ισραήλ, στο Κάιρο, είναι και η σημαντική αύξηση των φορτηγών που παραδίδουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...