482
Πλημμυρισμένη γειτονιά του Σεντ Πίτερσμπουργκ στη Φλόριντα, την Παρασκευή | @SiliconBassist/X via REUTERS

ΗΠΑ: Σφυροκοπά έξι πολιτείες ο τυφώνας Ελίν

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2024 14:00
Πλημμυρισμένη γειτονιά του Σεντ Πίτερσμπουργκ στη Φλόριντα, την Παρασκευή
|@SiliconBassist/X via REUTERS

ΗΠΑ: Σφυροκοπά έξι πολιτείες ο τυφώνας Ελίν

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:07
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2024 14:00

Ο «εξαιρετικά επικίνδυνος» τυφώνας Ελίν έφθασε αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) πάνω από το έδαφος στη Φλόριντα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

«Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας), το μάτι του (κυκλώνα) Ελίν έφθασε στην ξηρά» στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, «στις 23:10» (τοπική ώρα, 06:10 το πρωί ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το NHC.

Η έκταση του καταιγιδοφόρου συστήματος είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες. Ο τυφώνας νωρίτερα είχε ενισχυθεί στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους ως και 215 χιλιομέτρων ανά ώρα, και ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικός.

Εργάτες τοποθετούν φουσκωτό τείχος προστασίας από τις πλημμύρες σε δρόμο του Λάιβ Οουκ της Φλόριντα, την Πέμπτη – EPA

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε λόγω του τυφώνα.

Χιλιάδες κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από τα σπίτια τους, στις περιοχές που αναμενόταν να χτυπήσει η Ελίν, ενώ 2,2 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα σε τέσσερις συνολικά πολιτείες.

Πρόκειται για ένα από τα σφοδρότερα καταιγιδοφόρα συστήματα που έχουν δει ποτέ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία. Μόνο τρεις άλλοι τυφώνες ήταν ισχυρότεροι, από το 1988 έως σήμερα, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Η αμερικανική ακτοφυλακή διασώζει έναν άνδρα και τον σκύλο του, που βρέθηκαν στη θάλασσα όταν βυθίστηκε το σκάφος του, στο νησί Σάνιμπελ της Φλόριντα – US Coast Guard/Handout via REUTERS

Στη Φλόριντα, δεκάδες άνθρωποι είχαν παγιδευτεί και διασώθηκαν από τα ειδικά συνεργεία. Σε πολλές περιοχές καταγράφηκε άνοδος-ρεκόρ της στάθμης των υδάτων, έως και τριών μέτρων, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες.

Το γιγαντιαίο «μάτι» της Ελίν όπως φαινόταν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, λίγη ώρα πριν χτυπήσει τη Φλόριντα – NASA Handout via Reuters

Λίγες ώρες μετά την άφιξή του στη Φλόριντα, ο τυφώνας συνέχισε την πορεία του, με μειωμένη ισχύ, στην Τζόρτζια και αλλού. Συνολικά, έξι πολιτείες κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της Ελίν (Φλόριντα, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Αλαμπάμα και Βιρτζίνια).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...