438
Ο Λούλα σφίγγει το χέρι του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, πριν επιτεθεί με τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ | Ken Ishii/Pool via REUTERS

ΗΠΑ σε Λούλα: Μην παπαγαλίζεις τη ρωσική προπαγάνδα

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2023, 13:52
Ο Λούλα σφίγγει το χέρι του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, πριν επιτεθεί με τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ
|Ken Ishii/Pool via REUTERS

ΗΠΑ σε Λούλα: Μην παπαγαλίζεις τη ρωσική προπαγάνδα

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2023, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2023, 13:52

Εντονη ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου μετά τις δηλώσεις του Λούλα ότι οι ΗΠΑ παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις, που απηχούν τις θέσεις της Μόσχας και του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια των επίσημων επισκέψεών του στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η Βραζιλία απηχεί τη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα χωρίς να παίρνει υπόψη τα γεγονότα», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Στην Κίνα, ο Λούλα, αφού συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον πως «ενθαρρύνει τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κάτι που επανέλαβε την Κυριακή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Αμπού Ντάμπι.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου, ενώ πρέπει να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να πουν: “φτάνει”», είπε ο κεντροαριστερός βραζιλιάνος πρόεδρος από την πρωτεύουσα των ΗΑΕ.

Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου.

«Είμαστε ευγνώμονες στους βραζιλιάνους φίλους μας για την εξαίρετη κατανόηση της γένεσης αυτής της κατάστασης» στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ, λίγο πριν την συνάντησή του με τον Λούλα στην Μπραζίλια.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει καμιά αντίρρηση στη θέληση «οποιασδήποτε χώρας να τερματιστεί ο πόλεμος. Αυτό θα μπορούσε γίνει τώρα, σήμερα, αν ο Πούτιν σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απέσυρε τα στρατεύματά του», είπε ο Κίρμπι, απαντώντας στον Λούλα.

«Τα πρόσφατα σχόλια (του προέδρου) της Βραζιλίας πως η Ουκρανία θα έπρεπε να εξετάσει το να εκχωρήσει επίσημα την Κριμαία εν είδει παραχώρησης για την ειρήνη, είναι απλούστατα ασύνετα», πρόσθεσε.

Η απάντηση της Βραζιλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας υπερασπίστηκε τη Δευτέρα τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία και απέρριψε τις επικρίσεις των ΗΠΑ.

«Δεν γνωρίζω ούτε πώς, ούτε γιατί (ο Τζον Κίρμπι) κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό. Αλλά δεν συμφωνώ επ’ ουδενί», τόνισε ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας Μάουρου Βιέιρα σε δημοσιογράφους στην Μπραζίλια, όπου ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, συναντήθηκε με τον ρώσο ΥΠΕΞ.

Κίεβο: Ελα στην Ουκρανία για να δεις με τα μάτια σου τον πόλεμο

Η Ουκρανία προσκάλεσε στο Κίεβο τον πρόεδρο της Βραζιλίας για να «κατανοήσει» την πραγματικότητα της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε.

Ο Λούλα υποδέχθηκε τη Δευτέρα, τον Λαβρόφ για να προωθήσει μια διεθνή μεσολάβηση στον πόλεμο, μετά τις δηλώσεις του ότι οι Δυτικοί συμβάλλουν στη συνέχισή του.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος είπε ότι θέλει να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας Ολεγκ Νικολένκο επέκρινε στο Facebook τον βραζιλιάνο ηγέτη ότι βάζει «στο ίδιο επίπεδο το θύμα και τον επιτιθέμενο» και ότι καταφέρεται εναντίον των συμμάχων της Ουκρανίας που την βοηθούν «να προστατευθεί εναντίον μιας φονικής επίθεσης».

Ο Νικολένκο κάλεσε τον Λούλα «να κατανοήσει τις πραγματικές αιτίες και την ουσία» του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...