Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσουν τα αντίποινα της Μόσχας και να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου.
Οι Financial Times, επικαλούμενοι πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, ανέφεραν ότι οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον παραδόθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, της SBU, και της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της, γνωστής ως GUR.
Και οι δύο μονάδες πληροφοριών έχουν επεκτείνει σταθερά τα δικά τους προγράμματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πλήττουν ρωσικούς στόχους στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα από την έναρξη της πλήρους εισβολής του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.
Ενα άτομο δήλωσε στους FT ότι οι «τολμηρές» επιθέσεις των Ουκρανών τους τελευταίους μήνες, σε διυλιστήρια πετρελαίου, τερματικούς σταθμούς, αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη τη δυτική Ρωσία, πλήττοντας την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου της, έχουν «νευριάσει» τον Λευκό Οίκο.
Η Ρωσία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ενέργειας στον κόσμο, παρά τις δυτικές κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος, στα 85 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του.
Ένα νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειώσει τη δημοτικότητα του Μπάιντεν και θα υπονομεύσει τις πιθανότητες επανεκλογής του τον Νοέμβριο.
Η Ουάσινγκτον ανησυχεί επίσης ότι αν η Ουκρανία συνεχίσει να πλήττει ρωσικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα, η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει, χτυπώντας τις ενεργειακές υποδομές στις οποίες βασίζεται η Δύση.
Αυτό περιλαμβάνει τον αγωγό CPC που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά. Δυτικές εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron, χρησιμοποιούν τον αγωγό, τον οποίο η Μόσχα έκλεισε για λίγο το 2022.
«Δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιτρέπουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες έχουν σημειώσει αύξηση κατά σχεδόν 4% μέχρι στιγμής από τις 12 Μαρτίου, όταν το Κίεβο ενέτεινε τις επιθέσεις του εναντίον ρωσικών ενεργειακών υποδομών.
Ρωσία και Ουκρανία χρησιμοποιούν drones η μία εναντίον της άλλης για να πλήττουν κρίσιμης σημασίας υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με το Κίεβο να στοχοθετεί τους τελευταίους μήνες ρωσικά διυλιστήρια και ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ουκρανοί έχουν πραγματοποιήσει 12 επιθέσεις με drones σε ρωσικά διυλιστήρια, από τις οποίες, οι εννέα τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ελίμα Κροφτ, πρώην αναλύτρια της CIA και τώρα στην RBC Capital Markets, δήλωσε στους FT ότι η Ουκρανία έχει αποδείξει πως μπορεί να χτυπήσει όλες τις υποδομές πετρελαίου στη δυτική Ρωσία, η οποία καλύπτει το 60% των εξαγωγών της χώρας.
«Τίποτα δεν τρομάζει περισσότερο έναν αμερικανό πρόεδρο από την αύξηση της τιμής της βενζίνης στη διάρκεια μίας εκλογικής χρονιάς», πρόσθεσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων Rapidan Energy και πρώην σύμβουλος ενέργειας στον Λευκό Οίκο.
Η Ουκρανία έχει αυξήσει τις επιθέσεις της καθώς διαθέτει πλέον καλύτερα drones, τα οποία μπορούν να χτυπήσουν σε απόσταση 1.000 χλμ. στα βάθη της Ρωσίας με βόμβες που προκαλούν μεγάλη ζημιά.
Δύο από τις μεγαλύτερες επιθέσεις σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με επιχειρήσεις των GUR και SBU, που στόχευσαν με επιτυχία επτά ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Τι απάντησε το Κίεβο
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολια Στεφανίσινα δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου είναι νόμιμοι στόχοι για τις ουκρανικές δυνάμεις, έπειτα από το δημοσίευμα των FT.
«Κατανοούμε τις εκκλήσεις των εταίρων μας, των ΗΠΑ, αλλά την ίδια στιγμή πολεμούμε με τις δυνατότητες, τους πόρους και τις πρακτικές που διαθέτουμε», είπε η Στεφανίσινα στο Kyiv Security Forum και πρόσθεσε ότι οι ενεργειακές υποδομές είναι νόμιμοι στόχοι σε στρατιωτικό επίπεδο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News