Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής της διαρροής απόρρητων εγγράφων που συνδέονται κυρίως με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, οι διαρροές αυτές δεν αφορούν μόνον εκθέσεις και έγγραφα για την σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και πολύ ευαίσθητες αναλύσεις για τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Μία από αυτές αφορά την απόπειρα της Ομάδας Βάγκνερ να αγοράσει όπλα από την Τουρκία! Ενα έγγραφο αναφέρεται σε συζητήσεις εκπροσώπων των ρώσων μισθοφόρων του Γεβγκένι Πριγκόζιν με «επαφές τους στην Τουρκία» (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για κυβερνητικούς αξιωματούχους) για την αγορά όπλων. Ο πρόεδρος του Μάλι φέρεται να έχει προσφερθεί να διαμεσολαβήσει στην αγορά των όπλων από την Τουρκία, για λογαριασμό της Βάγκνερ.
Η Washington Post ζήτησε από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Μάλι να σχολιάσουν την πληροφορία, χωρίς να λάβει απάντηση.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν τον τρόπο που λειτουργούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως, πού διαθέτουν πράκτορες έμπιστους των ηγετών κάποιων χωρών, προηγμένη δορυφορική τεχνολογία που δεν έχει παρουσιαστεί επισήμως και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.
Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από τις αποκαλύψεις, ενώ αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην έχει εντοπιστεί νωρίτερα η διαρροή των εγγράφων στο Ιντερνετ.
«Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Αμυνας γι’αυτό το ζήτημα και ξεκινήσαμε έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Δεκάδες διαβαθμισμένα έγγραφα δημοσιεύθηκαν σε Twitter, Telegram, Discord (πλατφόρμα για παίκτες βίντεο γκέιμ) και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, ενώ νέα έγγραφα συνεχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρώτα έγγραφα δημοσιεύθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Την Παρασκευή το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει και αυτό ότι διεξάγει έρευνα για την υπόθεση.
Κάποιοι αναρωτιούνται αν τα έγγραφα είναι αυθεντικά ή αν έχουν στόχο να παραπλανήσουν τους Ρώσους.
Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα από αυτά τα έγγραφα φαίνεται να έχουν παραποιηθεί.
Ωστόσο στην πλειονότητά τους είναι αυθεντικά και ανταποκρίνονται σε εκθέσεις της CIA που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε η ίδια πηγή.
Κάποια έγγραφα αναφέρονται στη συλλογή πληροφοριών για τις ρωσικές κινήσεις στο Ντονμπάς, με τη χρήση της προηγμένης δορυφορικής τεχνολογίας LAPIS, την οποία διαχειρίζεται το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης, η πιο μυστική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την WP.
Οι διαρροές αυτές θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμες για τη Μόσχα, καθως κάποια έγγραφα δείχνουν σε ποιο σημείο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διεισδύσει σε κάποια τμήματα του ρωσικού στρατιωτικού μηχανισμού, ενώ άλλα περιέχουν πληροφορίες σχετικές με τις εσωτερικές συζητήσεις κυβερνήσεων που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα, ένα έγγραφο δείχνει τις κυβερνητικές συζητήσεις στη Νότια Κορέα σχετικά με την πιθανότητα παροχής αμερικανικών οβίδων πυροβολικού στην Ουκρανία.
Αλλο έγγραφο, ιδιαίτερα αποκαλυπτικό, σημείωσε ότι η Μοσάντ παρενέβη εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διαμάχη για τη δικαστική μεταρρύθμιση που έχει συνταράξει το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αξιωματούχοι της Μοσάντ, η οποία απαγορεύεται από το ισραηλινό Σύνταγμα να εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, διεξήγαγαν εκστρατεία για να κινητοποιήσουν τον λαό εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού και της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που προωθεί.
Οπως ανέφερε το δημοσίευμα της Post, τόσο αμερικανοί αξιωματούχοι όσο και σύμμαχοί τους, οι οποίοι αναφέρονται στα έγγραφα, είναι έκπληκτοι αλλά και έξαλλοι από τις διαρροές που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική τους ασφάλεια.
Ρεπόρτερ της Washington Post ταυτοποίησαν τον αρχικό χρήστη που δημοσίευσε τα πρώτα έγγραφα στην πλατφόρμα Discord, στα τέλη Φεβρουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα, αγνώστου ηλικίας, που διαμένει στη νότια Καλιφόρνια. Οι ρεπόρτερ χτύπησαν την πόρτα δύο σπιτιών που ανήκουν στον πατέρα του και στη μητέρα του, αλλά αυτοί που απάντησαν, αρνήθηκαν να τους μιλήσουν.
Σε tweet, ο χρήστης του λογαριασμού που ανέβασε τα έγγραφα, ισχυρίστηκε ότι τα βρήκε κάπου αλλού στο Ιντερνετ και απλά τα αναδημοσίευσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News