467
Εργάτες και διοικητικοί εργοστασίου κατασκευής προστατευτικών μασκών στην Αριζόνα περιμένουν να ακούσουν τον πρόεδρο Τραμπ που επισκέφθηκε τη μονάδα στις 5 Μαΐου | REUTERS / Tom Brenner

ΗΠΑ: Ρώσικη ρουλέτα για τους φτωχότερους η επιστροφή στην εργασία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 20:44
Εργάτες και διοικητικοί εργοστασίου κατασκευής προστατευτικών μασκών στην Αριζόνα περιμένουν να ακούσουν τον πρόεδρο Τραμπ που επισκέφθηκε τη μονάδα στις 5 Μαΐου
|REUTERS / Tom Brenner

ΗΠΑ: Ρώσικη ρουλέτα για τους φτωχότερους η επιστροφή στην εργασία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 20:44

Τραγική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εργατική τάξη των ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού, αφού ολόκληροι πληθυσμοί αντιμετωπίζουν οξύτατο διπλό πρόβλημα, και ανεργίας και υγειονομικής ανασφάλειας.

Μάλιστα, τώρα που συντελείται η επανεκκίνηση της μηχανής, ακόμη και για τους τυχερούς που δεν έχασαν τη δουλειά τους η συνέχεια δεν θα είναι εύκολη: «Με το πρόωρο άνοιγμα των καταστημάτων, οι αμερικανοί εργαζόμενοι θα παίξουν ρώσικη ρουλέτα με τη ζωή τους».

Είναι μία θέση που δεν θα περίμενε κάποιος να διαβάσει σε ένα τόσο φιλελεύθερο Μέσο όπως είναι οι Financial Times, ωστόσο εκεί δημοσιεύεται το φιλεργατικό κείμενο που υπογράφεται από τον ανταποκριτή τους στις ΗΠΑ Εντουαρντ Λους.

Πρόκειται για κείμενο που, παράλληλα, τονίζει ότι, καθώς η πανδημία δεν έπληξε τους πάντες με τον ίδιο τρόπο, οι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση και στις παρενέργειές της παραμένουν πάντα οι φτωχότεροι. Ο Λους στηλιτεύει και το φαινόμενο των απολύσεων που παρατηρήθηκε στην Amazon, από την οποία αρκετοί υπάλληλοι απολύθηκαν επειδή εξέφρασαν φόβους σχετικά με την έκθεσή τους στον ιό, την ίδια ώρα που η εταιρεία είχε αύξηση κερδών, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο CEO της, ο Τζεφ Μπέζος.

«To κοινωνικό χάσμα ευνοεί τους ευπόρους. Επειδή ζουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές έχοντας ολιγομελείς οικογένειες και επειδή μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως». Κατ΄αυτόν τον τρόπο «οι αποδοχές τους και η ευημερία τους προστατεύονται πολύ καλύτερα από τον κορονοϊό», σε σύγκριση με τα μεροκάματα των φτωχών.

Οι περισσότερο επικίνδυνες θέσεις εργαζομένων είναι «στις μεταφορές, στην περίθαλψη, στο ντελίβερι, στα μπακάλικα και στις κατασκευές», σε χώρους εργασίας που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες κάποιος να κολλήσει την ίωση και να πεθάνει. Στη Νέα Υόρκη, κοιτάζοντας από δήμο σε δήμο, καταλαβαίνει κάποιος πολύ καλά τις κοινωνικές διαφορές που υπάρχουν.

Οταν έφθασε στις ΗΠΑ, η πανδημία πάτησε πάνω στα προβλήματα της αγοράς εργασίας, του συστήματος περίθαλψης και γενικότερα κοινωνίας, όπου υπάρχουν εκατομμύρια άτομα χωρίς καν ασφάλιση υγείας. Ο Λους θεωρεί καλό μεν το σχέδιο της κυβέρνησης που ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο και το Κογκρέσο («αν και δεν έχουν πάρει ακόμη όλοι τις επιταγές»), ωστόσο τώρα που ανοίγει και πάλι η αγορά «οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από το σπίτι αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: να επιστρέψουν στη δουλειά αναλαμβάνοντας το ρίσκο να αρρωστήσουν, αφού θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή να μείνουν στο σπίτι χάνοντας και τη δουλειά και το επίδομα της ανεργίας»…

Ο αρθρογράφος, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει κάθε εργαζόμενος που θα κληθεί να εργαστεί και πάλι σε συνθήκες υγειονομικής ανασφάλειας (με τον αριθμό των καθημερινών θανάτων από την ίωση να φθάνει μέχρι τον Ιούνιο στους 3.000, όπως υπολογίζεται), φρονεί ότι η επιστροφή στο μεροκάματο «είναι επικίνδυνη και για τον ίδιο τον εργαζόμενο και για όλους τους άλλους».

Και, κλείνοντας το άρθρο του, ο Λους παρατηρεί: «Οι ΗΠΑ εισήλθαν στην πανδημία με ένα πνεύμα ισότητας, αλλά βγαίνουν από το lockdown με όρους ανισότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...