257
Μία οικογένεια περνά έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον | Reuters

ΗΠΑ: Πρωτόγνωρες αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 17:50
Μία οικογένεια περνά έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον
|Reuters

ΗΠΑ: Πρωτόγνωρες αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστήριο λόγω κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2020, 17:50

Σημαντικές αλλαγές και στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ φέρνει ο κορονοϊός.

Για πρώτη φορά στην πολύχρονη λειτουργία του, οι δικαστές θα ακούσουν μέσω τηλεδιάσκεψης, τη Δευτέρα, την πρώτη από τις 10 υποθέσεις που βρίσκονται στην ατζέντα, ενώ επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά, η συνεδρίαση θα είναι προσβάσιμη «ζωντανά» στο κοινό, ενώ μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμη αρκετές ημέρες αργότερα.

Πρόκειται για δύο μεγάλες καινοτομίες από ένα συντηρητικό δικαστήριο που πάντα κρατά τις παραδόσεις.

Μέσω τηλεδιάσκεψης, θα γίνουν και άλλες συνεδριάσεις τις επόμενες ημέρες, και η μία από αυτές ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στο οικοδόμημα Τραμπ, καθώς πρόκειται για το αίτημα του Κογκρέσου να αποκτήσει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία του αμερικανού προέδρου.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, καθώς έξι από τα εννέα μέλη του δικαστηρίου είναι άνω των 65 ετών, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν τον Οκτώβριο στις έδρες τους, μετά τη θερινή διακοπή των συνεδριάσεων, και έτσι να συνεχιστούν αναγκαστικά οι τηλεφωνικές ακροάσεις, οι οποίες θεωρείται, τόσο από τους δικαστές όσο και από τους δικηγόρους ότι θα δυσκολέψουν τις συνεδριάσεις.

Παρόλο που οι δικηγόροι έχουν ήδη πει ότι δεν την προτιμούν, η τηλεδιάσκεψη έχει και τα πλεονεκτήματά της, σε σχέση με τη φυσική παρουσία στο δικαστήριο, καθώς θα έχουν την ευχέρεια να βλέπουν σημειώσεις και να συμβουλεύονται συναδέλφους τους εκτός κάμερας.

Λόγω της κρίσης του κορονοϊού, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρχικά ανέβαλε όλες τις ακροάσεις για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αργότερα, ανακοίνωσε ότι θα προχωρούσε με τις μισές τον Μάιο και τις υπόλοιπες τον Οκτώβριο, με φυσική παρουσία, αν η κρίση έχει υποχωρήσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...