Πολίτες που διαμαρτύρονται για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να περιορίσει το δικαίωμα στην άμβλωση «γέμισαν» την Park Avenue της Νέας Υόρκης την Παρασκευή | REUTERS/Caitlin Ochs
Επικαιρότητα

ΗΠΑ: Πολιτείες – «καταφύγια» θα εγγυώνται το δικαίωμα στην άμβλωση

Από τη Νέα Υόρκη ως την Καλιφόρνια, αξιωματούχοι, γιατροί και πολίτες δεσμεύονται να παρέχουν ασφαλείς υπηρεσίες τερματισμού της εγκυμοσύνης για τις γυναίκες οι οποίες στερούνται ή θα στερηθούν πρόσβαση σε αυτές λόγω του «απαγορευτικού» που επιβάλλεται στη μισή χώρα, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
Protagon Team

Από τη Νέα Υόρκη ως την Καλιφόρνια, αξιωματούχοι, γιατροί και πολίτες δεσμεύονται να «αγωνιστούν», ώστε οι ελεγχόμενες από τους Δημοκρατικούς Πολιτείες τους, να αποτελέσουν «καταφύγια» που θα εγγυώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο το δικαίωμα σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, την τέταρτη σε πληθυσμό στις ΗΠΑ (20 εκατομμύρια κάτοικοι), πολιτικοί και επαγγελματίες υγείας προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για τον περιορισμό του δικαιώματος στην εκούσια διακοπή της εγκυμοσύνης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την απόφαση που έγινε γνωστή την Παρασκευή, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ (περισσότερα εδώ), αλλά είχε γνωστοποιηθεί ήδη από τον Μάιο χάρη στη δημοσιογραφική επιτυχία του Politico.

Στην Πολιτεία αυτή ήδη βρίσκονται εν αναμονή λήψης υπηρεσιών άμβλωσης πολλές γυναίκες από συντηρητικές πολιτείες του νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, ορισμένες από τις οποίες απαγόρευσαν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους αμέσως μετά τη σχετική κρίση της αμερικανικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και οι  ανάγκες «θα αυξηθούν δραματικά», σύμφωνα με τη Σάρα Μέλερ, επαγγελματία υγείας της ένωσης Brigid Alliance, η οποία πληρώνει για το ταξίδι, τη διατροφή και τη διαμονή γυναικών χαμηλού εισοδήματος που επιθυμούν να υποβληθούν σε άμβλωση.

Η οργάνωσή της βοηθά περίπου εκατό γυναίκες κάθε μήνα με τη Μέλερ να υπολογίζει ότι εφεξής «εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα πρέπει να ταξιδέψουν εκτός των πολιτειών τους για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης που συνδέεται με την άμβλωση».

Η κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την «οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Αμερικανών» και δεσμεύτηκε «να επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες για την άμβλωση». «Η Πολιτεία μας θα είναι πάντα ένα καταφύγιο για αυτές που αναζητούν να υποβληθούν σε άμβλωση», διαβεβαίωσε η Δημοκρατική πολιτικός, η οποία μετείχε το βράδυ της Παρασκευής –μίας «θλιβερής» ημέρας για τις ΗΠΑ κατά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν– σε διαδήλωση χιλιάδων οργισμένων ανθρώπων στο Μανχάταν.

«Είναι παράλογο! Γυρίσαμε πίσω 100 χρόνια (…). Είναι παράλογο ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’αυτό», αντέδρασε μία από τους συγκεντρωμένους, η Μπράντι Μισό. Στο Μπρούκλιν γυναίκες που μίλησαν την ίδια ημέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εξέφρασαν τη «λύπη» και τον «θυμό» τους. Η 21χρονη Λίλι Μπερνστάιν δήλωσε πως πλέον σκέφτεται αν θέλει «να αποτελεί μέρος αυτής της χώρας», ενώ η 36χρονη Ναμπίλα Βαλεντίν δήλωσε αντιθέτως: «Είμαι χαρούμενη που ζω στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου αισθάνομαι ασφαλής και όπου τα δικαιώματά μου προστατεύονται».

Η Αλις Μαρκ, γιατρός και σύμβουλος στην Εθνική Ομοσπονδία της Μασαχουσέτης για την Αμβλωση διερωτήθηκε, από την πλευρά της, «τι θα συμβεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους 26 πολιτειών στις οποίες η άμβλωση θα απαγορευτεί εν μέρει ή τελείως». Σύμφωνα με την ίδια, στις συντηρητικές Πολιτείες αυτές –όπως η Λουιζιάνα, το Μισούρι ή η Οκλαχόμα– λαμβάνουν χώρα 300.000 αμβλώσεις ετησίως.

Η Μαρκ εξέφρασε την ελπίδα ότι «πολιτείες όπως το Ιλινόι» θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις κλινικές τους προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό και επεκτείνοντας τη λειτουργία τους τις νύχτες και τα σαββατοκύριακα, όπως συμβαίνει στην Μασαχουσέτη, μολονότι ο κυβερνήτης της είναι Ρεπουμπλικανός και η άμβλωση εκεί στοιχίζει ακριβά.

«Παράνομη ή μη προσβάσιμη» η άμβλωση για 33,6 εκατομμύρια γυναίκες

Οι κυβερνήτες τριών άλλων «προοδευτικών» Πολιτειών, ο Γκάβιν Νιούσομ στην Καλιφόρνια, η Κέιτ Μπράουν στο Ορεγκον και ο Τζέι Ινσλι στην Ουάσινγκτον, «δεσμεύτηκαν» να «υπερασπιστούν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης», όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους. Παράλληλα, εξέφρασαν τη λύπη τους που «σε περισσότερη από τη μισή χώρα –ήτοι 33,6 εκατομμύρια γυναίκες (το 10% του αμερικανικού πληθυσμού)– η άμβλωση θα είναι εφεξής παράνομη ή μη προσβάσιμη». Οι τρεις πολιτείες θα αποδεσμεύσουν 152 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

Κοινοτικοί, θρησκευτικοί και άλλοι σύλλογοι –όπως και ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες– αγωνίζονται επίσης για το δικαίωμα στην άμβλωση.

To Εθνικό Συμβούλιο των Εβραίων Γυναικών (NCJW), που έχει την έδρα του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, δημιούργησε ένα «ταμείο πρόσβασης στην άμβλωση σε σύμπραξη με την Εθνική Ομοσπονδία για την Αμβλωση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πρόεδρός του Σέιλα Κατζ.

Και αυτή υπολογίζει στις Πολιτείες των βορειοανατολικών ΗΠΑ, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, εκτιμώντας πως θα αποτελέσουν «καταφύγια» για τις γυναίκες, καθώς «το επείγον είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή για να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση». Η ίδια επίσης δεσμεύεται να συνεχίσει να αγωνίζεται «ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να αποφασίζει μόνη της, συνειδητά, για το σώμα της, τη ζωή της, το μέλλον της. Οποια κι αν είναι και όπου κι αν ζει».