Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο πέθανε δύο μήνες μετά την επέμβαση, ανακοίνωσε νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Ο 62χρονος Ρίτσαρντ Ρικ Σλέιμαν έπασχε από νεφροπάθεια τελικού σταδίου πριν υποβληθεί στην επέμβαση τον Μάρτιο.
Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης.
Μεταμοσχεύσεις άλλων οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν αποτύχει στο παρελθόν, αλλά η επέμβαση στον Σλέιμαν χαιρετίστηκε ως ιστορικό ορόσημο.
Εκτός από τη νεφρική νόσο, ο Σλέιμαν έπασχε επίσης από διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση. Το 2018 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, αλλά άρχισε να αντιμετωπίζει πάλι προβλήματα μετά από πέντε χρόνια.
Μετά τη μεταμόσχευση νεφρού χοίρου στις 16 Μαρτίου, οι γιατροί τού επιβεβαίωσαν ότι δεν χρειαζόταν πλέον αιμοκάθαρση, αφού το νέο όργανο λειτουργούσε καλά.
«Ο κ. Σλέιμαν θα θεωρείται για πάντα φάρος ελπίδας για αμέτρητους μεταμοσχευμένους ασθενείς σε όλο τον κόσμο και είμαστε βαθιά ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη και την προθυμία του να προωθήσει τον τομέα της ξενομεταμόσχευσης», ανέφερε το MGH σε ανακοίνωσή του.
Η ξενομεταμόσχευση είναι η μεταμόσχευση ζωντανών κυττάρων, ιστών ή οργάνων από ένα είδος σε άλλο.
Το νοσοκομείο δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα» για τον αιφνίδιο θάνατό του και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.
Οι συγγενείς του Σλέιμαν δήλωσαν ότι η ιστορία του αποτελεί έμπνευση.
«Ο Ρικ είπε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους υποβλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία ήταν για να δώσει ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», είπαν.
«Ο Ρικ πέτυχε αυτόν τον στόχο και η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα διαρκέσει για πάντα.
»Για εμάς, ο Ρικ ήταν ένας καλόκαρδος άνθρωπος με ευφυή αίσθηση του χιούμορ, ο οποίος ήταν έντονα αφοσιωμένος στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους του», πρόσθεσαν.
Ενώ ο Σλέιμαν έλαβε τον πρώτο νεφρό χοίρου που μεταμοσχεύθηκε σε άνθρωπο, δεν είναι το πρώτο όργανο χοίρου που χρησιμοποιείται σε διαδικασία μεταμόσχευσης.
Δύο άλλοι ασθενείς έχουν λάβει μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου, αλλά οι διαδικασίες αυτές ήταν ανεπιτυχείς, καθώς οι λήπτες πέθαναν λίγες εβδομάδες αργότερα.
Στη μία περίπτωση, υπήρχαν ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς είχε απορρίψει το όργανο, κάτι που αποτελεί κοινό κίνδυνο στις μεταμοσχεύσεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News