875
Εικόνες από τη Νέα Υόρκη, όπου οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν φορούν μάσκα | REUTERS /Jeenah Moon

ΗΠΑ: Περιοριστικά μέτρα «τύπου Ευρώπης» ζητούν οι επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 19:15
Εικόνες από τη Νέα Υόρκη, όπου οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν φορούν μάσκα
|REUTERS /Jeenah Moon

ΗΠΑ: Περιοριστικά μέτρα «τύπου Ευρώπης» ζητούν οι επιστήμονες

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2021, 19:15

Αντίθετοι με τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ είναι πολλοί επιστήμονες, αλλά και πολίτες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζητούν να υιοθετήσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες τις οδηγίες με τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Διευκρινίζεται ότι στις ΗΠΑ οι εμβολιασμένοι δεν φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, εκτός αν βρίσκονται σε αεροδρόμια, αεροπλάνα και νοσοκομεία.

«Καθώς η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στους ανεμβολίαστους, πολλοί πλήρως εμβολιασμένοι αρχίζουν να ανησυχούν. Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να βάλουμε και πάλι τη μάσκα;», διερωτάται η Τάρα Πάρκερ-Πόουπ, ιατρική συντάκτρια των New York Times (ΝΥΤ).

Στη χώρα μας, όπως βέβαια και στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία σαφής επιστημονική απάντηση για το τι θα ήταν καλύτερο για την προστασία από τη μόλυνση με κορονοϊό, οι μάσκες παραμένουν το βασικό μέτρο προφύλαξης.

Οι NΥΤ εμμέσως πλην σαφώς προτείνουν στους πολίτες των ΗΠΑ να αγνοήσουν τις οδηγίες του CDC και να φορούν πιο συχνά τη μάσκα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε ρεπορτάζ, θα πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να εκτιμήσουν τον κίνδυνο και να μην ακολουθήσουν τις χαλαρές οδηγίες του CDC.

Η εκτίμηση του κινδύνου μπορεί να προκύψει μέσα από πέντε ερωτήσεις που θα πρέπει οι πολίτες να κάνουν στον εαυτό τους.

Οι αυτοερωτήσεις της ασφάλειας
  • Είναι όλοι οι άνθρωποι σε αυτό τον χώρο εμβολιασμένοι;
  • Ποια είναι η θετικότητα και το ποσοστό των εμβολιασμένων στην περιοχή
  • Θα είμαι σε εξωτερικό χώρο ή σε εσωτερικό με κακό σύστημα εξαερισμού;
  • Θα παραμείνω μερικά λεπτά ή πολλές ώρες σε αυτόν τον χώρο;
  • Ποιος είναι ο κίνδυνος να έχω βαριά συμπτώματα εάν νοσήσω από λοίμωξη Covid;

Οι ειδικοί συμφωνούν, σύμφωνα πάντα με τους NYT, ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο μαζί με άλλους εμβολιασμένους, αρκεί να μην έχει κανένας συμπτώματα.

«Δεν φοράω ποτέ μάσκα όταν βρίσκομαι στον ίδιο χώρο με άλλα άτομα που γνωρίζω ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα. Πάω στο γραφείο μου, όπου υπάρχουν δεκάδες άτομα και δεν σκέφτομαι ποτέ τη μάσκα, πολύ απλά επειδή είναι όλοι εμβολιασμένοι», λέει ο δρ Ασις Για, πρύτανης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό γίνεται σε ένα συγκεκριμένο, κλειστό περιβάλλον, όταν όμως πρόκειται να βρεθεί κάποιος σε ένα εμπορικό κέντρο, όπου δεν μπορεί να ξέρει ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι, καλό θα ήταν να φοράει τη μάσκα του για να είναι σίγουρους για τον εαυτό του, είτε το επιβάλει ο νόμος είτε όχι.

Μετάλλαξη Δέλτα

Η ανακοίνωση του CDC για μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους είχε εκδοθεί πριν από την επικράτηση της πιο εύκολα μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Ωστόσο, ούτε στις νέες οδηγίες που εκδόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ προβλέπεται η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους από τους εμβολιασμένους.

Οπως γράφουν οι NYT, σε προκαταρκτική μελέτη φάνηκε ότι το ιικό φορτίο στα άτομα με μετάλλαξη Δέλτα είναι 1.000 φορές υψηλότερο. Αυτό και μόνο, δίνει στον κορονοϊό τη δυνατότητα να φέρει στα όριά τους τα αντισώματα που δημιουργούν τα εμβόλια ή και να σπάσει το φράγμα της προστασίας που μπορούν να έχουν. Με πιο απλά λόγια, εάν κάποιος εμβολιασμένος μολυνθεί με τόσο υψηλό ιικό φορτίο, μπορεί ο κορονοϊός να του επιτεθεί, πριν προλάβει το ανοσοποιητικό του σύστημα να αντιδράσει.

Οι νέες οδηγίες των CDC

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες των CDC:

  • Οι εμβολιασμένοι μπορούν να συνεχίσουν να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες δίχως να φορούν μάσκα ή να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις. Εξαιρούνται οι περιοχές που έχουν εξαιρετικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπου εκεί ισχύουν οι κανόνες που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο.
  • Οι εμβολιασμένοι μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν εντός των ΗΠΑ χωρίς τεστ πριν ή μετά το ταξίδι και να μην μπαίνουν σε καραντίνα μετά το ταξίδι τους.
  • Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μην κάνουν τεστ ακόμη και όταν πρέπει να φύγουν εκτός ΗΠΑ, εκτός αν το απαιτεί η νομοθεσία στη χώρα άφιξης.
  • Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μην κάνουν τεστ μετά από στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μην μπαίνουν σε καραντίνα μετά από στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα.
  • Τα εγκεκριμένα στις ΗΠΑ εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην προστασία όσων έχουν εμβολιαστεί, επισημαίνει το CDC. Επιπλέον, ολοένα και περισσότερα δεδομένα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα ακόμη και αν νοσήσουν από λοίμωξη Covid-19.
  • Οποιος δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος, πρέπει να συνεχίζει να τηρεί τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας για όλους τους πολίτες άνω των δύο ετών. Κάποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου δύο δόσεων, όπως της Pfizer και της Moderna και δύο εβδομάδες μετά τη μοναδική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson.
  • Η χρήση της μάσκας δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους, αλλά συστήνεται σε περιοχές με πολλά κρούσματα ή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν στενή επαφή με μη εμβολιασμένα άτομα.
  • Οσοι έχουν συνοσηρότητες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους ή λαμβάνουν κάποια αγωγή που τους καθιστά ανοσοκατεσταλμένους, μπορεί να μην είναι προστατευμένοι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
  • Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους, ύστερα από επαφή με ύποπτο κρούσμα είναι η τήρηση 14 ημερών καραντίνας. Κάποιος όμως που είναι πλήρως εμβολιασμένος και δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου δεν χρειάζεται να μείνει σε καραντίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...