324
Διαφημιστικό ταμπλό υπέρ των αμβλώσεων στο Κάνσας ενόψει σχετικού δημοψηφίσματος (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Gabriella Borter

ΗΠΑ: Παρά τις απαγορεύσεις σε 22 πολιτείες, οι αμβλώσεις αυξήθηκαν το 2024

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 11:06
Διαφημιστικό ταμπλό υπέρ των αμβλώσεων στο Κάνσας ενόψει σχετικού δημοψηφίσματος (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Gabriella Borter

ΗΠΑ: Παρά τις απαγορεύσεις σε 22 πολιτείες, οι αμβλώσεις αυξήθηκαν το 2024

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2024, 11:06

Ο αριθμός των αμβλώσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε, τον Ιούνιο του 2022, την ομοσπονδιακή συνταγματική κατοχύρωσή τους, επιτρέποντας σε 22 πολιτείες να επιβάλλουν περιορισμούς ή να τις απαγορεύσουν.

Σύμφωνα με την αμερικανική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού (Society of Family Planning, SFP), η οποία δίνει αγώνα για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, το πρώτο τρίμηνο του 2024 γίνονταν κατά μέσον όρο 98.990 αμβλώσεις σε μηνιαία βάση, αριθμός υψηλότερος από το 2022 και το 2023.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, η οργάνωση αποδίδει μεγάλο μέρος της αύξησης στα χάπια άμβλωσης, σκευάσματα που μπορούν να συνταγογραφούνται με ιατρική γνωμάτευση, η οποία εκδίδεται εξ αποστάσεως.

Το ποσοστό των αμβλώσεων που έγιναν με αυτόν τον τρόπο, εκτοξεύθηκε από το 4% στο 20% σε εθνικό επίπεδο από το 2022.

Τον Ιούνιο του 2022, η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναίρεσε την ομοσπονδιακή συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, ανοίγοντας τον δρόμο για την υιοθέτηση περιοριστικών νόμων -οι οποίοι φθάνουν ως την απόλυτη απαγόρευση– σε πολιτείες όπου κυβερνά η αμερικανική Δεξιά.

Ωστόσο οι πολιτείες όπου κυβερνούν Δημοκρατικοί αποφάσισαν απεναντίας να θεσπίσουν «νόμους-ασπίδες», για την προστασία γιατρών που κάνουν εξετάσεις και εκδίδουν γνωματεύσεις εξ αποστάσεως, ακόμη και όταν πρόκειται για ασθενείς σε πολιτείες όπου εφαρμόζονται περιορισμοί και απαγορεύσεις της άμβλωσης.

Σύμφωνα με την SFP, γίνονταν κατά μέσο όρο 9.200 αμβλώσεις χάρη στην προστασία αυτών των νόμων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2024, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η μελέτη της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού δείχνει επίσης ότι καταγράφτηκε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων σε πολιτείες όπου εγκρίθηκαν περιορισμοί ή απαγορεύσεις από το 2022. Οι πιο εντυπωσιακές πτώσεις καταγράφτηκαν στο Τέξας, στην Τζόρτζια, στο Τενεσί, στη Λουιζιάνα και στην Αλαμπάμα. Οι γυναίκες που μένουν σε αυτά τα μέρη και θέλουν να κάνουν άμβλωση, συχνά ταξιδεύουν σε γειτονικές τους πολιτείες, όπου η επέμβαση επιτρέπεται. Υπάρχουν μάλιστα και οργανώσεις που βοηθούν τις οικονομικά ασθενέστερες γυναίκες για το ταξίδι τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...