337
Από την κινητοποίηση των Αρχών στο Πρεζβόντοφ στην Πολωνία στα σύνορα με την Ουκρανία το βράδυ της Τρίτης | REUTERS/Kacper Pempel

ΗΠΑ: Oυκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 09:12
Από την κινητοποίηση των Αρχών στο Πρεζβόντοφ στην Πολωνία στα σύνορα με την Ουκρανία το βράδυ της Τρίτης
|REUTERS/Kacper Pempel

ΗΠΑ: Oυκρανικός ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2022, 09:12

Επικαλούμενοι στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν την Τετάρτη ότι ο πύραυλος που κατέπεσε το βράδυ της Τρίτης σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο άνθρωποι, ήταν τελικά ουκρανικός και όχι ρωσικός.

Οπως διευκρίνισαν, επρόκειτο για αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε μέσω Twitter ρεπόρτερ του Associated Press.

Από την πλευρά του, το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA) μετέδωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος  ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.

Ερωτηθείς αν οι εκρήξεις στην Πολωνία οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση».

«Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία -πάντως θα το δούμε».Μπάιντεν (dpa): Ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία προήλθε από ουκρανική συστοιχία S-300.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Αντονι Μπλίνκεν, είχε συνομιλία την Τετάρτη με τους ομολόγους του της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά τις επόμενες ημέρες, καθώς η έρευνα θα προχωρά και θα προσδιορίζουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο της G20.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...