213
Μπάιντεν και Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Σεπτέμβριο | Doug Mills/Pool via REUTERS/File Photo

ΗΠΑ: Οπλα στον Ζελένσκι, αξίας 250 εκατ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 18:31
Μπάιντεν και Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Σεπτέμβριο
|Doug Mills/Pool via REUTERS/File Photo

ΗΠΑ: Οπλα στον Ζελένσκι, αξίας 250 εκατ. δολαρίων

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2023, 18:31

Καθώς αναμένονται οι κρίσιμες ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για την έγκριση νέων πακέτων βοήθειας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποδέσμευση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 250 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο.

Στα είδη που περιέχει το πακέτο συγκαταλέγονται πυρομαχικά κατάλληλα για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, στοιχεία Πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα κ.ά. Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών για τη νέα χρηματοδότηση, ύψους 61 δισ. δολαρίων, την οποία ζητεί μετ’ επιτάσεως ο πρόεδρος Μπάιντεν για λογαριασμό του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προβλέπεται να συνεχιστούν στις αρχές του Ιανουαρίου.

Ο Ζελένσκι, πάντως, ευχαρίστησε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου ξανά τις ΗΠΑ: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό» τόνισε με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) o oυκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «αυτή η βοήθεια θα καλύψει τις πλέον επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας».

H «αμερικανική ηγεσία» μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου διαδραματίζει «κρίσιμης σημασίας ρόλο στην καταπολέμηση του τρόμου και της επιθετικότητας» ανέφερε ο ίδιος. «Για να υπερασπιστούμε την ελευθερία και την ασφάλεια στην Ουκρανία, στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, πρέπει να συνεχίσουμε να απαντάμε σταθερά και αποφασιστικά στη ρωσική επιθετικότητα».

Η αμερικανίδα πρέσβειρα στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, υπενθύμισε επίσης ότι «οι οικονομικές ανάγκες προς ενίσχυση της Ουκρανίας ώστε να μπορέσει να αμυνθεί παραμένουν κρίσιμες και επείγουσες» για τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...