278
Ελικόπτερο της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Γης «σπρώχνει» άγρια άλογα προς το σημείο συγκέντρωσης, κάπου στην Καλιφόρνια | Rick Loomis/Los Angeles Times via Getty Images

ΗΠΑ: Μαντρώνουν χιλιάδες άγρια άλογα που καλπάζουν ελεύθερα στο Φαρ Ουέστ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 17:03
Ελικόπτερο της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Γης «σπρώχνει» άγρια άλογα προς το σημείο συγκέντρωσης, κάπου στην Καλιφόρνια
|Rick Loomis/Los Angeles Times via Getty Images

ΗΠΑ: Μαντρώνουν χιλιάδες άγρια άλογα που καλπάζουν ελεύθερα στο Φαρ Ουέστ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 17:03

Κοντά 20.000 άγρια άλογα και γαϊδάρους θα συγκεντρώσουν οι αμερικανικές αρχές από τις δυτικές και νοτιοδυτικές πολιτείες, λόγω ξηρασίας και έλλειψης πόρων. Πρόκειται για αύξηση κατά 70% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Ο πληθυσμός τους έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στις δυτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Γης, όμως οι φιλοζωικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την απόφαση, τονίζοντας ότι «ξεπουλήθηκαν στους μεγαλογαιοκτήμονες», που ζητούν την απόσυρση των ζώων από 10 πολιτείες, για να έχουν περισσότερη τροφή τα κοπάδια τους.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές, 2.300 άλογα θα στειρωθούν για να ελέξγχουν τον πληθυσμό, καθώς είναι τριπλάσιος από αυτόν που μπορεί να επιβιώσει στις αχανείς εκτάσεις της αμερικανικής Δύσης.

Το 50% των περίπου 86.000 άγριων αλόγων βρίσκεται στη Νεβάδα.

Τρεις φιλοζωικές έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον του αμερικανικού κράτους για την επιχείρηση, αναφέροντας ότι είναι παράνομη και «απάνθρωπη». Τουλάχιστον 11 άλογα έχουν σκοτωθεί έως τώρα, στην επιχείρηση, η οποία πραγματοποιείται κυρίως από αέρος με ελικόπτερα, που αναγκάζουν τα άλογα να συγκεντρωθούν σε ένα προκαθορισμένο σημείο.

Οι οργανώσεις κατηγορούν την υπεύθυνη της υπηρεσίας Τρέισι Στόουν-Μάνινγκ ότι έχει συμμαχήσει με τους γαιοκτήμονες.

Οικολόγοι λένε ότι οι αρχές χρησιμοποιούν την ξηρασία ως δικαιολογία για την εξαφάνιση των άγριων αλόγων και σπαταλούν τα χρήματα των φορολογουμένων στην επιχείρηση συγκέντρωσης και στις εγκαταστάσεις που χρειάζονται για τη διαμονή τους.

Στον αντίλογο, η Εθνική Ενωση Αγελαδάρηδων τονίζει ότι οι ακτιβιστές βάζουν σε κίνδυνο ευαίσθητα οικοσυστήματα και την ζωή των αλόγων. «Οι ομάδες που καταθέτουν αυτές τις μηνύσεις συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να βγάζουν συναισθηματικά δελτία Τύπου παρά να προτείνουν βιώσιμες λύσεις», είπε η εκπρόσωπός τους.

Από τα άλογα που θα συγκεντρώσουν οι αρχές, κάποια θα πουληθούν, άλλα θα παραμείνουν στις κρατικές εγκαταστάσεις, ενώ κάποια που είναι ηλικιωμένα θα αφεθούν ξανά ελεύθερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...