Υστερα από άλλο ένα μπαράζ ένοπλης βίας, οι ΗΠΑ είναι ολοφάνερο ότι οδεύουν φέτος προς την κατάρριψη του (δικού τους) ρεκόρ δολοφονιών. Tις τελευταίες ημέρες δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Μέριλαντ και 28 τραυματίστηκαν, ενώ στη Γουίτσιτα του Κάνσας, σε άλλο περιστατικό ένοπλης βίας, εννέα άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα.
Ο Λευκός Οίκος όσο και η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχουν ιδέα πώς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ένοπλης βίας, όπως επισημαίνουν οι Times.
Παρότι δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για το τι συνιστά μαζική δολοφονία, ως τέτοια ορίζεται, από το Αρχείο Ενοπλης Βίας (GVA) των ΗΠΑ, ένα περιστατικό κατά το οποίο τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, εκτός από τον δράστη.
Το GVA, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα που συλλέγει τα στοιχεία της από 7.500 πηγές καθημερινά, μετράει ξεχωριστά και τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών. Φέτος έχει καταγράψει ήδη 339 τέτοια περιστατικά. Τα στοιχεία άρχισαν να συλλέγονται το 2014 και ως τώρα η χρονιά με τους περισσότερους μαζικούς πυροβολισμούς, συνολικά 690, ήταν το 2021. Τα φετινά περιστατικά έχουν καταγραφεί σε όλη τη χώρα, από ένα πάρτι στο Μέριλαντ, έως ένα εμπορικό κέντρο στο Τέξας και μια αίθουσα χορού στη νότια Καλιφόρνια.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να απαγορευθεί η οπλοκατοχή, αλλά δεν έχει αρκετή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να ξεπεράσει την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Οι βασικοί υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είναι όλοι φανατικοί υπέρμαχοι της οπλοκατοχής και δεν θα υποστηρίξουν κανέναν νόμο που θα επιχειρήσει να την περιορίσει.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, είπε στην ετήσια συνάντηση της Εθνικής Ενωσης Οπλων ότι οι μαζικοί πυροβολισμοί είναι ένα πρόβλημα που «δεν οφείλεται στα όπλα. Είναι ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, είναι πολιτισμικό πρόβλημα, είναι πνευματικό πρόβλημα», είπε.
Ο Ρον ΝτεΣάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα και βασικός αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, υποστηρίζει επίσης την οπλοκατοχή. Τον Απρίλιο υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στους κατοίκους της πολιτείας να κουβαλούν όπλα χωρίς άδεια, αρκεί να μην τα εμφανίζουν δημόσια.
Ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, ο οποίος είναι αντίπαλος του Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, υποστήριξε ότι «ο έλεγχος της οπλοκατοχής δεν μπορεί να μειώσει ουσιαστικά την ένοπλη βία». Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος –εάν εκλεγεί– δεν πρόκειται «να πάρει κανενός τα όπλα». Ο Μπάιντεν δείχνει να είναι, και σε αυτό το θέμα, τραγικά μόνος…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News