«Η Ρωσία έχει μεταφέρει μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 20 χώρες από το 2014 και σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη, ώστε να ασκήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει τα αποτελέσματα εκλογών» ανέφεραν οι New York Times με βάση όσα δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν κάνοντας μια σύνοψη των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά δημοσιογράφους την Τρίτη ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές.
Η μόνη επίσημη πληροφόρηση από την πλευρά των ΗΠΑ για την Ελλάδα σχετικά με κανάλια ρωσικού χρήματος προς τη χώρα μας είναι αυτή που περιλαμβάνεται με αναλυτικά στοιχεία σε έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τον περασμένο Απρίλιο η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μεταφέρθηκαν 10 εκατ. δολάρια από τον ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγεφ το 2015 σε ενδιάμεσο πρόσωπο στην Ελλάδα για το στήσιμο περιφερειακού τηλεοπτικού δίκτυο στην Ελλάδα (που λειτούργησε το 2016) με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της Μόσχας
Στο ζήτημα αυτό εξάλλου, αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ σημειώνοντας ότι υπάρχουν «στοιχεία για παρεμβάσεις» οι οποίες «αναφέρονται πολύ αναλυτικά σε αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη διοχέτευση πολύ σημαντικών ποσών μέσω Ρώσων ολιγαρχών σε Ελληνες εκπροσώπους -σε αυτά συμμετείχαν και Ελληνες δημοσιογράφοι- με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016».
Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα και τις τελευταίες αποκαλύψεις, το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλέστηκαν οι NYTimes, ανέφερε ότι το ποσό μπορεί να είμαι πολύ μεγαλύτερο και απλώς να μην έχει εντοπιστεί.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Κρεμλίνο πληρώνει σε μετρητά, κρυπτονομίσματα, μέσω των πρεσβειών της σε κάθε χώρα, μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών κεφαλαίων αλλά και με πολυτελή δώρα ενώ τα χρήματα, σύμφωνα με το έγγραφο, μεταφέρονται και μέσω ενός ευρέος φάσματος ιδρυμάτων ώστε να μην είναι εμφανής η προέλευση της χρηματοδότησης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε στις χώρες όπου απεστάλη το έγγραφο να συντονίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να ερευνήσουν περαιτέρω την ξένη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και προεκλογικών εκστρατειών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News