383
Ο Γκάβιν Νιούσομ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Πεκίνο μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 25 Οκτωβρίου | REUTERS/Tingshu Wang

ΗΠΑ: Ο Νιούσομ παίζει «αλλαγή» στις προεδρικές του 2024;

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 12:15
Ο Γκάβιν Νιούσομ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Πεκίνο μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 25 Οκτωβρίου
|REUTERS/Tingshu Wang

ΗΠΑ: Ο Νιούσομ παίζει «αλλαγή» στις προεδρικές του 2024;

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2023, 12:15

Καθώς τα νέα είναι άσχημα όσον αφορά τη δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν στις Πολιτείες-κλειδιά για την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στις κάλπες που θα στηθούν του χρόνου τέτοια εποχή, το άστρο του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, 56 ετών, αχνοφαίνεται ανατέλλον στον ορίζοντα: αυτός μπορεί να είναι το τελευταίο χαρτί των Δημοκρατικών ώστε να μη χαθεί η παρτίδα.

Θεωρητικά, σχολίασε η Corriere della Sera, στο Δημοκρατικό στρατόπεδο υπάρχει προς το παρόν μόνον ο άγνωστος βουλευτής της Μινεσότα Ντιν Φίλιπς, που θέλει να αμφισβητήσει τον Μπάιντεν, όμως ο γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Τζον Φέτερμαν ισχυρίζεται ότι στην πραγματικότητα υπάρχει και άλλος διεκδικητής του κομματικού χρίσματος πίσω από τις κουίντες, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμη το απαιτούμενο θάρρος να βγει στη σκηνή και να διατυμπανίσει τις προθέσεις του.

Περί πιθανής υποψηφιότητας του Νιούσομ γίνεται ντόρος εδώ και μήνες, και μάλιστα πολύ ζωηρός. Τόσο ζωηρός, που ο ίδιος ο Νιούσομ έκοψε τη συζήτηση τον περασμένο Σεπτέμβριο λέγοντας πως ό,τι κάνει χρησιμεύει στην υποστήριξη της υποψηφιότητας Μπάιντεν και πως κρατάει τη δική του όρεξη για τις προεδρικές εκλογές του 2028. Φυσικά, όλοι στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι ο Νιούσομ ασφυκτιά περιορίζοντας τις φιλοδοξίες του χάριν της πολιτικής… πολιτικής ορθότητας, ενώ ορέγεται διακαώς τον Λευκό Οίκο.

Το σούσουρο πύκνωσε τις τελευταίες ημέρες επειδή πολλοί παρατήρησαν ότι ο ακτιβισμός του Νιούσομ άρχισε να εκδηλώνεται: δείχνει σαν κάποιος αθλητής που ζεσταίνει τον πάγκο της παραπαίουσας ομάδας του περιμένοντας τον κόουτς να τον φωνάξει για να τον ρίξει στο ματς και να ανατρέψει την κατάσταση. Η πιο εντυπωσιακή κίνησή του έγινε τις προάλλες, όταν επισκέφθηκε το Πεκίνο και κατάφερε να γίνει δεκτός από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Σι τον είδε προτού συναντηθεί ο ίδιος με τον Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο, μέσα στον Νοέμβριο, και συζήτησε μαζί του το φλέγον και για τις δύο μεγάλες δυνάμεις ζήτημα του μέλλοντος της τεχνολογίας, δηλαδή της διμερούς συνεργασίας σε αυτόν τον κομβικής σημασίας τομέα για όλον τον κόσμο. Η τιμή ήταν μεγάλη. Ετσι, η επόμενη τηλεοπτική μονομαχία με τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, στο κανάλι Fox, περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Το σημείωμα του ιταλικού μέσου έκλεισε και με ένα άλλο όνομα των Δημοκρατικών που «παίζει» ως εν αναμονή αντικαταστάτης του κουρασμένου Μπάιντεν: ανέφερε τον κυβερνήτη του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ, διότι και σε αυτόν οι παρατηρητές της αμερικανικής πολιτικής αποδίδουν προεδρικές φιλοδοξίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...