466
Ο Κλάρενς Τόμας, που θεωρείται ίσως ο πιο συντηρητικός δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ξέρει από σκάνδαλα | REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Νέο σκάνδαλο για τον Κλάρενς Τόμας – η Οκάσιο-Κορτέζ ζητεί να απομακρυνθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 12:06
Ο Κλάρενς Τόμας, που θεωρείται ίσως ο πιο συντηρητικός δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ξέρει από σκάνδαλα
|REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Νέο σκάνδαλο για τον Κλάρενς Τόμας – η Οκάσιο-Κορτέζ ζητεί να απομακρυνθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2023, 12:06

Η καριέρα του Κλάρενς Τόμας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1991, εν μέσω ενός σκανδάλου με κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον του από την Ανίτα Χιλ, μία υφισταμένη του στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά από πολυήμερες ακροάσεις ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, οι οποίες είχαν μεταδοθεί απευθείας από την αμερικανική τηλεόραση, και σχετική έρευνα του FBI, ο Τόμας κατάφερε να κερδίσει την ψήφο 52 γερουσιαστών έναντι 48 εναντίον του και να ανακηρυχθεί μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τη δεύτερη μικρότερη διαφορά ψήφων στην ιστορία του θεσμού.

Σήμερα, ο πιο συντηρητικός ίσως από τα εννέα μέλη του δικαστηρίου, βρίσκεται αντιμέτωπος με νέο σκάνδαλο, καθώς φέρεται να έχει αποδεχθεί δεκάδες δωρεάν ταξίδια πολυτελείας από ρεπουμπλικανό χορηγό, χωρίς να τα έχει δηλώσει, όπως είναι υποχρεωμένος από τους κανονισμούς.

Μάλιστα, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, βουλευτής των Δημοκρατικών, ζήτησε την απομάκρυνση του Τόμας από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica έφερε στο φως αποδεικτικά στοιχεία ότι ο δικαστής και η σύζυγός του, Τζίνι -η οποία εμπλέκεται σε άλλο σκάνδαλο- έκαναν δεκάδες ακριβά ταξίδια για διακοπές την τελευταία 20ετία, τα οποία πλήρωσε ο μεγιστάνας ακινήτων, Χάρλαν Κρόου, χορηγός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος,

Σε κάποια από αυτά φιλοξενήθηκαν στα γιοτ του Κρόου ή πέταξαν με τα ιδιωτικά του τζετ. Ο Τόμας έχει μείνει και στο ιδιωτικό θέρετρο του Κρόου στην Καλιφόρνια, το οποίο δέχεται μόνο άντρες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, το κόστος ενός και μόνο ταξιδιού, μπορεί να ξεπερνούσε και το μισό εκατομμύριο δολάρια.

Οι δικαστές μπορούν να δέχονται δώρα αξίας μέχρι 415 δολάρια και να τα δηλώνουν, σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς ηθικής.

Ομως, ο 74χρονος Τόμας δεν δήλωσε τίποτα από αυτά, σύμφωνα με το ProPublica.

Η σύζυγός του, Τζίνι, εμπλέκεται στην προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, που έφερε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Χάρη στους τρεις διορισμούς δικαστών που πρόλαβε να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στη θητεία του, οι συντηρητικοί έχουν πλέον μία άνετη πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, 6-3.

Ο Δημοκρατικός Ντικ Ντέρμπιν, πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε ότι θα αναλάβει δράση για το ζήτημα, ενώ η βουλευτής της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία για την απομάκρυνση του Τόμας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο. Και αν οι Ρεπουμπλικανοί αποφασίσουν να προστατέψουν αυτούς που παρανομούν, τότε θα είναι αυτοί που θα ευθύνονται για αυτή την απόφαση», είπε στο CNN.

Βέβαια, από τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οποιαδήποτε απόπειρα απομάκρυνσης του Τόμας δεν έχει την παραμικρή ελπίδα.

Ο δικαστής αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι, «ο Χάρλαν και η Κάθι Κρόου είναι από τους καλύτερούς μας φίλους και είμαστε φίλοι εδώ και 25 χρόνια. Οπως συνηθίζουν οι φίλοι, έχουμε κάνει πολλά ταξίδια μαζί».

Το ίδιο έκανε και ο Κρόου: «Ο δικαστής Τόμας και η Τζίνι δεν ζήτησαν ποτέ τη φιλοξενία μας», είπε και ισχυρίστηκε ότι δεν έχει συζητήσει ποτέ μία υπόθεση με τον δικαστή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...