295
Αστυνομικός με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ελέγχουν την περιοχή γύρω από το δικαστήριο, στο Γουέρστερ της Μασαχουσέτης | REUTERS/Brian Snyder

ΗΠΑ: Νέες κατηγορίες εναντίον του Τεσέιρα για τη διαρροή των απόρρητων πληροφοριών

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 16:05
Αστυνομικός με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ελέγχουν την περιοχή γύρω από το δικαστήριο, στο Γουέρστερ της Μασαχουσέτης
|REUTERS/Brian Snyder

ΗΠΑ: Νέες κατηγορίες εναντίον του Τεσέιρα για τη διαρροή των απόρρητων πληροφοριών

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουνίου 2023, 16:05

Ο 21χρονος αμερικανός εθνοφρουρός που κατηγορείται για διαρροή άκρως απόρρητων στρατιωτικών πληροφοριών στο Ιντερνετ, παραπέμφθηκε σε δίκη με την ομοσπονδιακή κατηγορία της διατήρησης και διαβίβασης διαβαθμισμένων πληροφοριών για την εθνική άμυνα.

Ο Τζακ Τεσέιρα παραπέμφθηκε επίσημα από το σώμα ενόρκων στη Μασαχουσέτη για έξι κατηγορίες, καθεμία από τις οποίες επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απαγγελία νέων κατηγοριών έγινε δύο μήνες αφότου ο Τεσέιρα συνελήφθη έξω από το σπίτι του στη Μασαχουσέτη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του νόμου περί κατασκοπείας.

Ο 21χρονος κατηγορείται ότι διέπραξε τη μεγαλύτερη παραβίαση της εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ μετά από τον Εντουαρντ Σνόουντεν το 2013.

Πρόκειται για τη διαρροή εκατοντάδων άκρως απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου σχετικά με την αξιολόγηση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και ευαίσθητων πληροφοριών για τους συμμάχους της. Ο Τεσέιρα δημοσίευσε τα έγγραφα σε ένα online φόρουμ για παίχτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Το πρώην μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες για μη εξουσιοδοτημένη διατήρηση και διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας.

Καθεμία από τις κατηγορίες επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης έως και 10 χρόνια, έως και τρία χρόνια επιτήρησης μετά την αποφυλάκιση και πρόστιμο έως και 250.000 δολάρια, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ένας δικαστής διέταξε τον περασμένο μήνα να παραμείνει ο Τεσέιρα στη φυλακή όσο αναμένει τη δίκη του, λέγοντας ότι η αποφυλάκισή του ενέχει κίνδυνο φυγής ή παρακώλυσης της δικαιοσύνης

Οι εισαγγελείς παρουσίασαν επίσης στοιχεία ότι είχε ιστορικό βίαιων και ρατσιστικών απειλών, είχε πρόσβαση σε οπλοστάσιο και θα μπορούσε να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες με ξένες χώρες.

Η ομάδα υπεράσπισης του Τεσέιρα υποστήριξε ότι ο πελάτης τους δεν περίμενε ότι οι απόρρητες πληροφορίες που ανήρτησε στο Ιντερνετ θα διαδίδονταν εκτός του φόρουμ.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν επίσης ότι οι εισαγγελείς ήταν “υπερβολικοί” στους ισχυρισμούς τους ότι θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την περαιτέρω διακινδύνευση διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...