540
Ο Τζο Μπάιντεν, στο Ναντάκετ, μιλά στους δημοσιογράφους για τις μαζικές δολοφονίες των προηγούμενων ημερών | REUTERS/Elizabeth Frantz

ΗΠΑ: Νέα έκκληση Μπάιντεν να απαγορευτούν τα πυροβόλα όπλα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 13:02
Ο Τζο Μπάιντεν, στο Ναντάκετ, μιλά στους δημοσιογράφους για τις μαζικές δολοφονίες των προηγούμενων ημερών
|REUTERS/Elizabeth Frantz

ΗΠΑ: Νέα έκκληση Μπάιντεν να απαγορευτούν τα πυροβόλα όπλα

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 13:02

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την πρόθεσή του να απαγορεύσει τα πυροβόλα όπλα έπειτα από τις νέες μαζικές δολοφονίες σε γκέι κλαμπ στο Κολοράντο Σπρινγκς το Σάββατο και σε σούπερ μάρκετ στη Βιρτζίνια, την Τρίτη με 11 νεκρούς.

Κατά την επίσκεψή του σε πυροσβεστικό κέντρο στο νησί Ναντάκετ της Μασαχουσέτης, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα προσπαθήσει να περάσει κάποια μορφή ελέγχου των όπλων πριν από την ορκωμοσία του νέου Κογκρέσου τον Ιανουάριο.

«Το ότι εξακολουθούμε να επιτρέπουμε την αγορά ημιαυτόματων όπλων είναι άρρωστο. Είναι απλώς άρρωστο. Δεν έχει κανένα όφελος για την κοινωνία. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό, εκτός από τα κέρδη για τους κατασκευαστές όπλων. Θα προσπαθήσω να ξεφορτωθώ τα πυροβόλα όπλα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τα περιστατικά στο Κολοράντο Σπρίνγκς και στο Τσέζαπικ είναι μόνο δύο από τα περισσότερα από 600 αντίστοιχα βίαια επεισόδια που συνέβησαν στις ΗΠΑ μέσα στο 2022. Ο όρος «mass shooting» χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα περιστατικό με πυροβολισμούς όπου δολοφονούνται τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι από τον δράστη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σε ολόκληρη τη χώρα σημειώθηκαν και άλλες μαζικές δολοφονίες: Την Κυριακή, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οκλαχόμα σε φάρμα κάνναβης, ενώ την Παρασκευή, μια μητέρα και τα τρία παιδιά της σκοτώθηκαν στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Οι προσπάθειες του προέδρου να απαγορεύσει τα πυροβόλα όπλα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες από τον Ιανουάριο με τους Ρεπουμπλικανούς να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τον Ιούλιο, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή ψήφισε την απαγόρευσή τους, αλλά η Γερουσία την καταψήφισε.

Η τελευταία φορά που το νομοθετικό σώμα πέρασε απαγόρευση αυτού του τύπου όπλων, ήταν το 1994. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι ο αριθμός των μαζικών θανάτων από πυροβολισμούς μειώθηκε, όσο ο νόμος, που έληξε το 2004, ήταν σε ισχύ.

Ο Μπάιντεν επικοινώνησε την Πέμπτη με τους δύο ιδιοκτήτες του γκέι κλαμπ Q στο Κολοράντο Σπρίνγκς, Νικ Γκρεζέκα και Μάθιου Χέινς, για να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να τους ευχαριστήσει για τη συνεισφορά τους στην κοινότητα, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Γκρεζέκα έκανε λόγο για ένα «νέο είδος μίσους».

«Είναι άλλο να περπατάω στον δρόμο κρατώντας το χέρι του φίλου μου και να με φτύνουν και άλλο ένας πολιτικός να ισχυρίζεται ότι οι ντραγκ κουίν (άνδρας που δίνει παράσταση ντυμένος γυναίκα) αποπλανούν τα παιδιά του», είπε χαρακτηριστικά. «Θα προτιμούσα να με φτύνουν στον δρόμο, παρά να υπάρχει τόσο μίσος όσο σήμερα».

Μία από τις πράξεις που ευθύνονται για αυτό το μίσος κατά των ΛΟΑΤΚΙ στο οποίο αναφέρθηκε ο Γκρεζέκα, είναι και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από το τοπικό Κογκρέσο στη Φλόριντα, φέτος, το οποίο, κατά τα πρότυπα της Ρωσίας, απαγορεύει στους δασκάλους να συζητούν για την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό με μαθητές.

Εναν μήνα αργότερα, οι λέξεις «παιδόφιλοι» και «αποπλανήσεις» σε σχέση με ΛΟΑΤΚΙ άτομα αυξήθηκαν κατά 400%, σύμφωνα με έκθεση της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Το να λες ψέματα για την κοινότητά μας και να μας περιγράφεις ως κάτι που δεν είμαστε, δημιουργεί ένα διαφορετικό είδος μίσους», εξήγησε ο Γκρεζέκα.

Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε επίσης στους μαζικούς πυροβολισμούς στο Τσέζαπικ, όπου υπάλληλος του Walmart πυροβόλησε έξι συναδέλφους του πριν αυτοκτονήσει.

«Λόγω μιας άλλης φρικαλέας και παράλογης πράξης βίας, υπάρχουν τώρα ακόμα περισσότερα τραπέζια σε όλη τη χώρα, που θα έχουν άδειες θέσεις αυτήν την Ημέρα των Ευχαριστιών», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...