754
Η Κάμαλα Χάρις και άλλοι πολιτικοί την Πέμπτη, στην πρώτη σύσκεψη χωρίς μάσκες, μετά τις 20 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Jonathan Ernst

ΗΠΑ: Μήπως το CDC βιάστηκε να βγάλει τις μάσκες;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 14:51
Η Κάμαλα Χάρις και άλλοι πολιτικοί την Πέμπτη, στην πρώτη σύσκεψη χωρίς μάσκες, μετά τις 20 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Jonathan Ernst

ΗΠΑ: Μήπως το CDC βιάστηκε να βγάλει τις μάσκες;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2021, 14:51

Πολλοί ξαφνιάστηκαν από την ανακοίνωση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να βγάλουν τις μάσκες και να σταματήσουν να κρατούν αποστάσεις, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Ανάμεσά τους και πολλοί επιδημιολόγοι, που όπως σημειώνουν οι New York Times, περίμεναν ότι η μάσκα θα ήταν υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα, ενώ το 26% σε ανεπίσημη έρευνα της εφημερίδας, είχε δηλώσει ότι θα τις φοράμε για πάντα σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όλοι γύρω μας είναι εμβολιασμένοι.

Το CDC διευκρίνισε ότι όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να φορούν μάσκα σε αεροπλάνα και τρένα, σε αεροδρόμια, σε μέσα μεταφοράς, σε νοσοκομεία και ιατρικά γραφεία. Υπογραμμίζεται, δε, ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες κάθε περιοχής και επιχείρησης για τις μάσκες και τις αποστάσεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν. Αν ένα σουπερμάρκετ ή κατάστημα έχει επιγραφή στην είσοδο ότι οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, οι πελάτες πρέπει να τις φορούν.

Αρκετοί επιδημιολόγοι που μίλησαν στους New York Times, είναι επιφυλακτικοί και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή:

«Εκτός αν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% ή 90% τους επόμενους μήνες, πρέπει να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο», είπε η Βίβιαν Τόου, από το Patient-Centered Outcomes Research Institute, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο για τη δημόσια περίθαλψη.

Οι περισσότεροι ειδικοί, που συμμετείχαν στην έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, συμφωνούν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες μόνο όταν βρίσκονται με άλλους εμβολιασμένους. Οταν όμως, δεν το γνωρίζουν αυτό, τότε πρέπει να τις φορούν για την προστασία όλων.

Δεν είναι όμως, μόνο οι επιδημιολόγοι που ξαφνιάστηκαν από τις νέες οδηγίες, είναι και πολύς κόσμος που τόσο καιρό άκουγε, διάβαζε και έγραφε ότι οι μάσκες ήρθαν για να μείνουν. Σε ορισμένες χώρες της Ασίας, άλλωστε, όπως στην Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, οι μάσκες είναι μέρος της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων από το προηγούμενο, πολύ πιο ανώδυνο, ξέσπασμα ενός άλλου κορονοϊού, του SARS, το 2003.

Είναι χαρακτηριστική η συζήτηση για την ανακοίνωση του CDC, που δημοσίευσε το Atlantic ανάμεσα σε δύο δημοσιογράφους, η μία από τις οποίες καλύπτει την πανδημία από το ξεκίνημά της.

«Η ανακοίνωση από μία πολύ προσεκτική κυβέρνηση (ΣΣ. στο θέμα της πανδημίας), ακούστηκε σαν μία ξαφνική και απότομη διακήρυξη ελευθερίας», σημείωσε ο Ράσελ Μπέρμαν και αναρωτήθηκε: «Οντως το CDC μόλις ανακοίνωσε το τέλος της πανδημίας»;

Η Κάθριν Γου, ιατρική συντάκτρια, απάντησε ότι αυτό φυσικά δεν συμβαίνει, ειδικά τη στιγμή που μεγάλο μέρος του πλανήτη δεν έχει εμβολιαστεί. Ομως, αυτή τη στιγμή, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τα εμβόλια, τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό και ξέρουμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά, συνεχίζει, ένα λάθος βήμα μπορεί να χειροτερέψειi τα πράγματα, για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πρόσθεσε.

Στις ΗΠΑ, το 36% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ το 46% έχει λάβει μία δόση. Συγκριτικά, στην Ελλάδα, έως τις 12 Μαίου, το 13% του πληθυσμού είχε εμβολιαστεί πλήρως και το 25% είχε λάβει μία δόση.

Ενα από τα προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας –και στην Ελλάδα– είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποιος είναι εμβολιασμένος. Θα υπάρξουν πολλοί μη εμβολιασμένοι που θα αποφασίσουν να βγάλουν τις μάσκες, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τους ίδιους αλλά και άλλους.

Υπάρχουν πολλά μέρη ακόμα –και στις ΗΠΑ– όπου τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει. Εκτός από τους αρνητές, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρούς ιατρικούς λόγους για να μην κάνουν το εμβόλιο. Οσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι τα εμβόλια ίσως δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Επίσης, τα παιδιά θα αργήσουν να εμβολιαστούν. Τώρα ξεκινούν να εμβολιάζονται οι ηλικίες 12-15 ετών στις ΗΠΑ, αλλά όχι στις υπόλοιπες χώρες. Οποιοι έχουν μικρά παιδιά, πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Αυτές οι οδηγίες, τονίζει η δημοσιογράφος, απευθύνονται στο ευρύ κοινό, στο μέσο όρο, σε έναν άνθρωπο υγιή με πολύ καλό ανοσοποιητικό. Πρέπει όμως να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που είναι πολύ πιο ευάλωτοι.

Από την άλλη, σημειώνει η Κάθριν Γου του Atlantic, το CDC προχώρησε στην ανακοίνωση για να δώσει παραπάνω κίνητρα σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν. Και ελπίζει πως αυτό θα έχει αποτέλεσμα, γιατί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στις ΗΠΑ, τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έχουν μειωθεί.

Και βέβαια, η κατάργηση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Οποιος εξακολουθεί να φοβάται τον κορονοϊό και να θεωρεί ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα, μπορεί να συνεχίσει να την φοράει. Κάτι που προτείνουν άλλωστε, οι περισσότεροι επιδημιολόγοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...