337
O πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Μάικ Τζόνσον έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά της βοήθειας προς την Ουκρανία | EPA/WILL OLIVER

ΗΠΑ: Μια κάποια αχτίδα ελπίδας για το Κίεβο από το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 20:27
O πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής Μάικ Τζόνσον έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά της βοήθειας προς την Ουκρανία
|EPA/WILL OLIVER

ΗΠΑ: Μια κάποια αχτίδα ελπίδας για το Κίεβο από το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 20:27

Αλλάζει κάτι στο αμερικανικό Κογκρέσο όσον αφορά τη στάση των δύο κομμάτων στο Ουκρανικό; Ενδέχεται, αν υπολογίσουμε την ανταπόκριση της Corriere della Sera. Οι Ιταλοί μετέδωσαν ότι ανοίγει ένα παράθυρο για την αποστολή της αμερικανικής βοηθείας στον Ζελένσκι, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί «μαλακώνουν» την άκαμπτη στάση τους. Ο λόγος για τη συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι Fox News ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, ο Ρεπουμπλικανός Μάικ Τζόνσον.

Η Corriere αναφέρθηκε σε «σχέδιο που θα επιτρέπει την υπό αμερικανική δικαιοδοσία δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 5-8 δισ. δολαρίων». Και τόνισε ότι σε τέτοια περίπτωση «οι Ρεπουμπλικανοί θα ήταν πρόθυμοι να συγκατανεύσουν στην παροχή περαιτέρω βοήθειας στο Κίεβο, αλλά με τη μορφή δανείων». (Η αποπληρωμή αυτών των δανείων θα αρχίσει έπειτα από την πολεμική ήττα της Ρωσίας, άρα αυτό το σχέδιο προϋποθέτει νίκη των ουκρανικών δυνάμεων στο πεδίο των μαχών.)

Στην ίδια συνέντευξη ο Τζόνσον είπε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αυξήσουν τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να γονατίσουν τη Ρωσία από πλευράς εσόδων που χρηματοδοτούν τον πόλεμο (φυσικό αέριο, κ.λπ.). Αλλο ενδιαφέρον σημείο κατά την ανταποκρίτρια της Corriere: «Το σχέδιο περί δήμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ενωση να προβεί σε κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, αξίας 200 δισ. δολαρίων».

Και κάτι τελευταίο για το πώς θα καταφέρουν οι Δυτικοί να πάρουν τη ρωσική περιουσία: «Συζητείται αν αυτή η επιχείρηση πρέπει να γίνει από κοινού με την ΕΕ και υπό την αιγίδα των G7», δηλαδή αν πρέπει να μπουν στο παιχνίδι της διαρπαγής και οι Ιαπωνία, Βρετανία, Καναδάς (διότι όλα τα υπόλοιπα μέλη των G7 είναι και μέλη της ΕΕ).

Σε άλλο ρεπορτάζ της από τις ΗΠΑ, η Corriere σημείωσε ότι ο Τζόνσον «είναι υπερσυντηρητικός ευαγγελιστής» και «έχει ταχθεί κατά της βοήθειας προς την Ουκρανία αλλά υπέρ της βοήθειας προς το Ισραήλ». Μάλιστα, στην παρθενική προεδρική ομιλία του προς το Σώμα «δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Ουκρανία», ενώ αντιθέτως «καθόρισε ως βασικούς στόχους και άμεσες προτεραιότητες την υπεράσπιση των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού [σ.σ.: από τη μετανάστευση των Λατινοαμερικανών] και τη μείωση του χρέους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...