495
Ο Μαρκ Μίλι σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, στις αρχές Σεπτεμβρίου | REUTERS/Leah Millis

ΗΠΑ: Μέτρα για την ασφάλειά του έλαβε ο αμερικανός ΓΕΕΘΑ μετά τις απειλές του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 15:36
Ο Μαρκ Μίλι σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, στις αρχές Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Leah Millis

ΗΠΑ: Μέτρα για την ασφάλειά του έλαβε ο αμερικανός ΓΕΕΘΑ μετά τις απειλές του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 15:36

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο απερχόμενος αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδόν ζήτησε την εκτέλεσή του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τραμπ διατύπωσε την απειλή ενώ κατηγόρησε τον Μίλι ότι συνεργάστηκε με την Κίνα για να συνωμοτήσει εναντίον του όσο ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για μια πράξη τόσο εξωφρενική που, σε περασμένες εποχές, η τιμωρία θα ήταν ΘΑΝΑΤΟΣ!», έγραψε ο Τραμπ για τον Μίλι σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social.

Ο Μίλι αρνήθηκε την κατηγορία σε επικείμενη συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes. «Είμαι πιστός και αφοσιωμένος στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και 44,5 χρόνια», είπε στη συνέντευξη, απόσπασμα της οποίας δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. «Εχω λάβει επαρκή μέτρα ασφαλείας. Μακάρι να μην είχαν γίνει αυτά τα σχόλια, αλλά έγιναν. Και θα λάβω τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσω την ασφάλειά μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου». Αρνούμενος να σχολιάσει άμεσα την απειλή του Τραμπ, ο Μίλι πρόσθεσε ότι «αυτός ο στρατός, αυτός ο στρατιώτης, εγώ, δεν θα γυρίσουμε ποτέ την πλάτη μας σε αυτό το Σύνταγμα».

Το Σάββατο, η πολυτάραχη θητεία του Μίλι στο Γενικό Επιτελείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ολοκληρώνεται.

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ προέρχονται από επικοινωνίες που είχε ο Μίλι με τον κινέζο ομόλογό του τον Οκτώβριο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με το βιβλίο «Peril» των Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα.

Ο Μίλι φέρεται να εξέφρασε φόβους ότι ο Τραμπ θα εξαπέλυε μια παρορμητική και αδικαιολόγητη επίθεση εναντίον της Κίνας κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του στον Λευκό Οίκο. «Αν πρόκειται να επιτεθούμε, θα σας τηλεφωνήσω εγκαίρως», φέρεται να είπε ο Μίλι στον στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, ο Μίλι τηλεφώνησε εκ νέου στον κινέζο αξιωματούχο για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ ήταν «100% σταθερές».

Ο εκπρόσωπος του Μίλι υπερασπίστηκε τα τηλεφωνήματα ως προληπτικά βήματα για την αποφυγή «ακούσιων συνεπειών ή συγκρούσεων» και δήλωσε ότι έγιναν σε συντονισμό με το υπουργείο Αμυνας.

«Οι κλήσεις του με τους Κινέζους και άλλους τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο ήταν σύμφωνες με αυτά τα καθήκοντα και τις ευθύνες του μεταφέροντας διαβεβαιώσεις προκειμένου να διατηρηθεί η στρατηγική σταθερότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος το 2021.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις κλήσεις ως πράξη εσχάτης προδοσίας. «Αν το ρεπορτάζ των Fake News είναι σωστό, αυτός ο τύπος συνεργάστηκε με την Κίνα και την ειδοποίησε για τις σκέψεις του προέδρου των ΗΠΑ», έγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Από τότε, ο ακροδεξιός βουλευτής των Ρεπουμπλικανών από την Αριζόνα, Πολ Γκόσαρ, συνεχίζει τις απειλές εναντίον του Μίλι: «Γνωρίζουμε τώρα ότι ο διαβολικός Μίλι συνεργαζόταν με τη Νάνσι Πελόζι για να βλάψει τον πρόεδρο Τραμπ και δρούσε σαν προδότης πίσω από την πλάτη του προέδρου», έγραψε ο Γκόσαρ στο ενημερωτικό δελτίο του γραφείου του από το Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα. «Σε μια καλύτερη κοινωνία, προδότες όπως ο παράξενος στρατηγός Μίλι, που προωθεί τον σοδομισμό, θα τιμωρούνταν με απαγχονισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...