439
Μια οικογένεια δροσίζεται στην αυλή του σπιτιού της, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στο Ντάλας | REUTERS/Shelby Tauber

ΗΠΑ: «Μείνετε στα σπίτια σας γιατί έρχεται καύσωνας διαρκείας»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 19:22
Μια οικογένεια δροσίζεται στην αυλή του σπιτιού της, κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στο Ντάλας
|REUTERS/Shelby Tauber

ΗΠΑ: «Μείνετε στα σπίτια σας γιατί έρχεται καύσωνας διαρκείας»

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2022, 19:22

Σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς ζητήθηκε από τις Αρχές να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, λόγω της υπερβολικής ζέστης που επικρατεί. Ο καύσωνας πλήττει ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, με τον υδράργυρο να αγγίζει –και σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνάει- τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία, μάλιστα, στην ατμόσφαιρα αυξάνει την αίσθηση της θερμοκρασίας και κάνει τη ζέστη αφόρητη.

Το Εθνικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού στο Μέριλαντ δήλωσε ότι 107,5 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τις συνέπειες της ζέστης και θα λάβουν ειδοποιήσεις για πώς μπορούν να προστατευτούν από αυτήν.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η ζέστη, η οποία σημείωσε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στα δυτικά, τα νοτιοδυτικά και στο Ντένβερ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κινήθηκε ανατολικά και θα επεκταθεί ως και τη βόρεια και νότια Καρολίνα. Το Σεντ Λούις, το Μέμφις, η Μινεάπολη, η Τάλσα και το Τέξας είναι μεταξύ των πολλών περιοχών που υποφέρουν από καύσωνες.

Ο Ρότζερ Μπριτ, 67 ετών, ζει στο Τζάκσον της Πολιτείας του Μισισίπι και τις τελευταίες μέρες μαζεύει λαχανικά από τους κήπους της γειτονιάς. «Τα γεύματα πρέπει να είναι ελαφριά και δροσερά για να αντέξει κάποιος αυτές τις θερμοκρασίες», λέει. «Ο καιρός είναι απρόβλεπτος τα τελευταία χρόνια και ο περασμένος χειμώνας, που ήταν τόσο πολύ κρύος, με κάνει να πιστεύω ότι θα έχουμε και ένα ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι», προσθέτει.

Πολλοί δήμοι ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν κλιματιζόμενες αίθουσες -ακόμη και στο Σικάγο- ενώ 75 δημόσιες βιβλιοθήκες της πόλης περιμένουν τους πολίτες να δροσιστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε περίπτωση που δεν έχουν κλιματιστικά στα σπίτια τους, όπως σημειώνει και δημοσίευμα του Guardian.

Στο Τζάκσον έχουν πάρει δραστικά μέτρα για να ανταποκριθούν στους καύσωνες. Έχουν, άλλωστε, «βαρύ» παρελθόν. Το 1995 κατά τη διάρκεια του καύσωνα που είχε πλήξει την περιοχή είχαν πεθάνει περισσότεροι από 700 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι. Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Επίσης, τον περασμένο Μάιο, τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, όσο οι θερμοκρασίες ήταν σταθερά πάνω από τους 38 βαθμούς , εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητα της πόλης να ανταποκριθεί στην αφόρητη ζέστη.

Στην Βόρεια Καρολίνα δεν άνοιξαν μόνο αίθουσες που κλιματίζονται αλλά και οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ ήταν δωρεάν, έτσι ώστε όσοι έπρεπε να μετακινηθούν σε χώρους πιο δροσερούς να μπορούσαν να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Και στη Νότια Καρολίνα, όμως, προετοιμάζονται για τις πιο καυτές ημέρες του καλοκαιριού –μέχρι τώρα- αφού η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα αγγίξει τους 40 με 43 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μινεάπολη, οι μαθητές 14 σχολείων που δεν είναι πλήρως κλιματιζόμενα θα κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, ενώ η πόλη προετοιμάζεται για θερμοκρασίες όμοιες με εκείνες που αντιμετώπισε η Πολιτεία τη δεκαετία του ’90.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...