504
Πρώτα θύματα οι άστεγοι. Στο Ντένβερ του Κολοράντο η θερμοκρασία έπεσε 33 βαθμούς σε λίγες ώρες! | REUTERS/Alyson McClaran

Χριστούγεννα με «πολική δίνη» στις ΗΠΑ: Στους -45°C το θερμόμετρο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 09:58
Πρώτα θύματα οι άστεγοι. Στο Ντένβερ του Κολοράντο η θερμοκρασία έπεσε 33 βαθμούς σε λίγες ώρες!
|REUTERS/Alyson McClaran

Χριστούγεννα με «πολική δίνη» στις ΗΠΑ: Στους -45°C το θερμόμετρο

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2022, 09:58

Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για Χριστούγεννα, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη Ιστορία κύμα ψύχους.

Συμβαίνει μια φορά για κάθε γενιά, λένε τα αμερικανικά Μέσα, καθώς το «polar vortex», η «πολική δίνη» θα πλήξει με ακραία χαμηλές θερμοκρασίες τις ΗΠΑ μέχρι και βαθιά στον αμερικανικό Νότο, από το Φοίνιξ της Αριζόνα και το Ελ Πάσο του Τέξας, ως τη Νέα Ορλεάνη στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν ότι οι θερμοκρασίες θα είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων δεκαετιών και προειδοποίησαν ότι ακόμα και μια ολιγόλεπτη έκθεση στο ψύχος μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα.

Το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως 45 βαθμούς κάτω από το μηδέν σε κάποιες περιοχές, ιδίως στις μεσοδυτικές πολιτείες, αλλά και το Τέξας και στον Κόλπο του Μεξικού. Ηδη, την Πέμπτη, μέσα σε μία ώρα, η πτώση της θερμοκρασίας έφτασε τους 10 βαθμούς σε πολιτείες όπως το Γουαϊόμινγκ και το Ιλινόι, όπου βρίσκεται το Σικάγο. Στο Ντένβερ του Κολοράντο, η θερμοκρασία έπεσε 33 βαθμούς μέσα σε επτά ώρες, με το θερμόμετρο να δείχνει 22 βαθμούς υπό το μηδέν.

Το φαινόμενο θα είναι τόσο εκτεταμένο με ισχυρές χιονοθύελλες, που αναμένεται να επηρεάσει σχεδόν 200 εκατ. Αμερικανούς, δηλαδή το 60% του πληθυσμού.

Θερμοκρασία αέρα στα 2 μ. στις ΗΠΑ το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου 2022

Περισσότερες από 5.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή καθώς η ισχυρή χειμωνιάτικη θύελλα πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, ενώ 22.000 πτήσεις παρουσίασαν καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 2.350 πτήσεις ακυρώθηκαν την Πέμπτη, και άλλες 2.120 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης των πτήσεων FlightAware.

Στην εικόνα του δορυφόρου φαίνεται το φαινόμενο που έχει σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration)

Παράλληλα, η εταιρεία σιδηροδρόμων Amtrak ακύρωσε δεκάδες δρομολόγια αμαξοστοιχιών μέχρι τα Χριστούγεννα, συμπεριλαμβανομένων δρομολογίων στο Μίσιγκαν, στο Ιλινόι και στο Μιζούρι, όπως επίσης και στο σιδηροδρομικό δίκτυο μεταξύ της Νέας Υόρκης και του Σικάγο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

 

Αλλες 8.450 πτήσεις καθυστέρησαν την Πέμπτη, στις οποίες περιλαμβάνεται πάνω από το ένα τρίτο των πτήσεων των αεροπορικών εταιριών American Airlines, United Airlines και Southwest Airlines.

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε χθες ότι η χειμερινή κακοκαιρία προκαλεί συνθήκες χιονοθύελλας στις μεσοδυτικές πολιτείες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα στις μετακινήσεις των εκδρομέων να αναμένονται στο Σικάγο, στο Ντιτρόιτ και στη Μινεάπολις-Σεντ Πολ.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ακυρώθηκε το 25% των πτήσεων που θα απογειώνονταν από το αεροδρόμιο Ο’ Χέαρ του Σικάγου, αλλά και το 37% των πτήσεων στο Σικάγο Μίντγουεϊ, ενώ ακυρώθηκε και ποσοστό 27% των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Ντένβερ.

Οι αρχές εκτιμούσαν ότι οι μετακινήσεις των Αμερικανών αυτές τις γιορτές θα έφταναν στα επίπεδα του 2019.

Στο επταήμερο που συμπληρώθηκε την Τετάρτη, η Υπηρεσία Ασφαλείας των Μεταφορών (TSA) ανακοίνωσε ότι πέρασε από τους προβλεπόμενους ελέγχους 16,2 εκατ. επιβάτες. Ο αριθμός αυτός, είναι λίγο μικρότερος από τα 16,5 εκατ. επιβάτες που είχαν περάσει από ελέγχους την ίδια περίοδο του 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...