Τσουνάμι αντιδράσεων προκάλεσε στις ΗΠΑ η διαρροή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της απόφασης σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ενώ μαζική ήταν η κινητοποίηση των Δημοκρατικών με δηλώσεις, εμφανίσεις στην τηλεόραση και ανακοινώσεις για αντίμετρα, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, όπως έκανε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.
Επίθεση εναντίον των γυναικών και της ελευθερίας είναι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορέψει τις αμβλώσεις, δήλωσε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, δίνοντας μια πρόγευση του πώς ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να αξιοποιήσει το ζήτημα για να κινητοποιήσει την εκλογική βάση, ενόψει των πολύ κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Αλλωστε, θεωρείται ότι η διαρροή του 98σέλιδου προσχεδίου στο Politico, πρωτοφανής στα χρονικά του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα ωφελήσει τον Τζο Μπάιντεν, που βλέπει τα ποσοστά του να κατρακυλούν στις δημοσκοπήσεις, και τους Δημοκρατικούς συνολικότερα, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί φέρεται να είναι έτοιμοι να πάρουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, τον Νοέμβριο.
Οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να θέσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στο επίκεντρο της πολιτικής μάχης, για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους. Σήμερα, διαθέτουν ισχνές πλειοψηφίες και στα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο Μπάιντεν έδωσε την Τρίτη το έναυσμα για την έναρξη μιας μεγάλης πολιτικής μάχης για τη διάσωση του θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, καλώντας τους Αμερικανούς να το υπερασπιστούν στις κάλπες, στις προσεχείς ενδιάμεσες εκλογές.
«Αν το (Ανώτατο) Δικαστήριο ανατρέψει την απόφαση (στην υπόθεση) Ρόου κατά Γουέιντ, θα πρόκειται για επίθεση εναντίον της ελευθερίας», τόνισε η Χάρις απευθυνόμενη στους παριστάμενους σε εκδήλωση της «Λίστας της Εμιλι», οργάνωσης που δίνει αγώνες για να εκλέγονται πολιτικοί των Δημοκρατικών που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων.
Η ομιλία της Χάρις είχε προγραμματιστεί προτού διαρρεύσει το σχέδιο απόφασης του κορυφαίου οργάνου της αμερικανικής Δικαιοσύνης, όμως η εμφάνισή της προσέλαβε άλλη διάσταση.
Η Χάρις θεωρείται η φυσική επιλογή της κυβέρνησης Μπάιντεν για να προβληθεί το ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία.
Η αντιπρόεδρος είναι εδώ και χρόνια σθεναρή υπέρμαχος των προσπαθειών για τη βελτίωση της υγείας των γυναικών και ειδικά του δικαιώματός τους στην άμβλωση. Eχει βραβευτεί από οργανώσεις οικογενειακού προγραμματισμού και ήταν επίσης κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της «Λίστας της Εμιλι» το 2015, όταν έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία.
«Ορισμένοι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων προσπαθούν να μετατρέψουν σε όπλο τη χρήση του νόμου εναντίον των γυναικών. Πώς τολμάνε. Πώς τολμάνε να λένε σε μια γυναίκα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το δικό της σώμα. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να την εμποδίσουν να καθορίσει εκείνη το μέλλον της. Πώς τολμάνε να προσπαθούν να στερήσουν από τις γυναίκες τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους», είπε στην ομιλία της.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς ειδικούς, μία στις τέσσερις γυναίκες στις ΗΠΑ θα κάνει άμβλωση τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής της. Από αυτές, το 75% έχει χαμηλό εισόδημα, το 59% είναι ήδη μητέρα, το 55% έχει προβλήματα που το εμποδίζουν να γίνει μητέρα, για παράδειγμα έχασε τη δουλειά του, σύμφωνα με την Κέιτλιν Νόουλς Μάιερς, καθηγήτρια Οικονομικών στο Κολέγιο Μίντλμπερι, ειδικευμένη στις επιπτώσεις των πολιτικών αναπαραγωγικής υγείας.
Το 63% θα ψηφίσει υποψηφίους που είναι υπέρ της άμβλωσης
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters κατέδειξε ότι τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων, ανάμεσά τους μάλιστα ένας στους δύο Ρεπουμπλικάνους, θα υποστήριζαν υποψήφιους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.
Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 998 ψηφοφόροι, ενώ αυτή εντόπισε ότι μία σχετική πλειοψηφία των Αμερικανών (41%) δήλωσε ότι η χώρα θα είναι ένα χειρότερο μέρος για να ζει κανείς, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφαση του 1973 (Ρόου εναντίον Γουέιντ) που κατοχύρωσε σε παναμερικανικό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.
Ποσοστό 63% των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων ποσοστού 78% των Δημοκρατικών και 49% των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν υποψηφίους που τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου για την επόμενη διετία.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στα τέλη Ιουνίου, ενώ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών που έκαναν οι Ρεπουμπλικάνοι κατά τα τελευταία χρόνια για τη διαμόρφωση μιας συντηρητικής πλειοψηφίας (6-3) στη σύνθεση του δικαστηρίου.
Το 51% των Ρεπουμπλικάνων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.
Η ίδια δημοσκόπηση εντόπισε ότι ποσοστό 41% εκτιμά ότι η ανατροπή της απόφασης του 1973 θα κάνει τις ΗΠΑ ένα χειρότερο μέρος για να ζει κανείς. Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, ενώ ποσοστό 29% δηλώνει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, ενώ το 36% δεν έχει διαμορφωμένη άποψη.
Η δημοσκόπηση ανέδειξε συνολικά τον μεγάλο διχασμό των Αμερικανών για τις αμβλώσεις: το 52% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πρέπει να είναι νόμιμες στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ ποσοστό 40% εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να είναι παράνομες στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.
Το μέτρο ακρίβειας της δημοσκόπησης προσδιορίζεται στις 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Καλιφόρνια: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τις γυναίκες»
Παραδοσιακά η πιο προοδευτική πολιτεία των ΗΠΑ, η Καλιφόρνια ξεκίνησε την Τρίτη γενική κινητοποίηση για να προστατευθεί με κάθε μέσο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και να υποδεχθεί όσες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό στην πολιτεία όπου ζουν.
«Οι κόρες μας, οι αδελφές μας, οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας δεν θα φιμωθούν. Ο κόσμος θα ακούσει την οργή τους. Η Καλιφόρνια δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Θα πολεμήσουμε σαν τρελοί», τόνισε τη Δευτέρα σε ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ.
Παράλληλα ο Νιούσομ πρότεινε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της πολιτείας ώστε «να διασφαλίζει το δικαίωμα στην επιλογή».
«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να προστατεύσει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, κατά συνέπεια η Καλιφόρνια θα υψώσει μια ασπίδα γύρω από αυτό το δικαίωμα στο Σύνταγμά μας», επεσήμαναν ο κυβερνήτης και οι επικεφαλής του κοινοβουλίου της Καλιφόρνιας, της πιο πολυπληθούς και πλούσιας πολιτείας των ΗΠΑ.
Η τροποποίηση αυτή του Συντάγματος, η οποία θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, θα έχει κυρίως συμβολική αξία, καθώς ήδη πολλοί νόμοι διασφαλίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση στην Καλιφόρνια.
Όμως αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος της ανακοίνωσης: να μάθουν όλες οι γυναίκες που ζουν σε πολιτείες όπου περιορίζεται ή ακόμη και τίθεται εκτός νόμου το δικαίωμά τους αυτό, ότι η Καλιφόρνια θα εξακολουθήσει να τις δέχεται.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τις γυναίκες και τις οικογένειες που πλήττονται από τις οπισθοδρομικές και ανεύθυνες πολιτικές άλλων πολιτειών», τόνισε η μεταβατική πρόεδρος της Γερουσίας της Καλιφόρνιας Τόνι Ατκινς.
Η ίδια δεσμεύθηκε ότι «η Καλιφόρνια θα εξακολουθήσει να αποτελεί αχτίδα ελπίδας για αυτές», τις γυναίκες.
Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις
«Σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών»: χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη για να βροντοφωνάξουν την «οργή» τους για την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να αναιρέσει την ιστορική απόφαση του 1973 που μετέτρεψε σε συνταγματικό δικαίωμα την άμβλωση.
Η Δημοκρατική γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κάλεσε σε γενική κινητοποίηση, μπροστά σε χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, κυρίως νέους, συγκεντρωμένους στο Μανχάταν.
Μπροστά στη θάλασσα ανθρώπων αυτή, η Τζέιμς απηύθυνε «έκκληση για δράση».
Το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου «είναι σήμα συναγερμού» και «δεν είναι η στιγμή να σιωπήσουμε», πρέπει να εκφραστεί «η οργή μας», είπε η εισαγγελική λειτουργός, για την οποία το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «μια από τις μεγαλύτερες μάχες που πρέπει να δοθούν».
Στο πλήθος, πολλές νέες κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «δικό μου το σώμα, δική μου η επιλογή», «η άμβλωση είναι ανθρώπινο δικαίωμα», «σταματήστε τον πόλεμο εναντίον των γυναικών», «θα έχω λιγότερα δικαιώματα από τη μητέρα μου», αλλά και κρεμάστρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται διαχρονικά στις αμβλώσεις, όπου αυτές πρέπει να γίνουν στα κρυφά, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο της γυναίκας.
Σε 26 πολιτείες θα απαγορευτούν αμέσως οι αμβλώσεις
Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, αν το Ανώτατο Δικαστήριο όντως αποφασίσει σε μερικές εβδομάδες να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ –βάσει της οποίας το αμερικανικό Σύνταγμα διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας– 26 αμερικανικές πολιτείες «σίγουρα ή ενδεχομένως» θα αποφασίσουν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.
Ερευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε αμερικανική επιθεώρηση για τη δημόσια υγεία, κατάληξε στο συμπέρασμα ότι στις ΗΠΑ μία γυναίκα στις τέσσερις έχει καταφύγει ή θα καταφύγει σε άμβλωση μία φορά στη ζωή της προτού γίνει 45 ετών.
«Αυτό δεν θα σταματήσει ξαφνικά επειδή ακραίοι πολιτικοί θα έχουν επιβάλει απαγορεύσεις, η ανάγκη θα παραμείνει!», υπογράμμισε η Τζόντι Χικς πρόεδρος της οργάνωσης Planned Parenthood στην Καλιφόρνια, η οποία διαχειρίζεται σχεδόν τις μισές από τις 165 κλινικές στην πολιτεία που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης.
«Αφορά την αξιοπρέπεια, την υγεία των ανθρώπων και το μέλλον τους», επέμεινε η ίδια επισημαίνοντας τις περιπτώσεις νεαρών γυναικών, ευάλωτων και χωρίς πόρους, που θα αναγκάζονται να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες για να υποβληθούν σε άμβλωση. Γνωρίζουμε καλά ότι αυτού του είδους οι απαγορεύσεις επηρεάζουν δυσανάλογα τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους έγχρωμους, τις μειονότητες. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι που θέλουν να υποβληθούν σε άμβλωση και τους απαγορεύεται κινδυνεύουν τέσσερις φορές περισσότερο να καταλήξουν στη φτώχεια», καθώς δεν θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να εργαστούν, πρόσθεσε η Χικς.
Η Planned Parenthood ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι αρχές του Τέξας αυστηροποίησαν τη σχετική νομοθεσία, δέχεται κάθε μήνα στις κλινικές της στην Καλιφόρνια τουλάχιστον 80 γυναίκες από άλλες πολιτείες που θέλουν να υποβληθούν σε άμβλωση.
Η κλινική της στο Μαρ Μόντε, που καλύπτει τη βόρεια Καλιφόρνια και τη γειτονική Νεβάδα, ετοιμάζεται να δέχεται 250 με 500 επιπλέον ασθενείς την εβδομάδα, αν ανατραπεί η Ρόου εναντίον Γουέιντ.
Επίσης μια νέα κλινική όπου θα γίνονται αμβλώσεις θα εγκαινιαστεί στο Ρίνο, κοντά στο αεροδρόμιο και σε σταθμούς άλλων μέσων μεταφοράς, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των γυναικών από άλλες πολιτείες, επεσήμανε η Planned Parenthood στον ιστότοπό της.
Η Καλιφόρνια υιοθέτησε το 2014 νομοθεσία που αναγκάζει τους εργοδότες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να περιλαμβάνουν στην υγειονομική τους κάλυψη αποζημίωση για τις αμβλώσεις.
Στα χνάρια του Τέξας η Οκλαχόμα
Σε αντίθεση με τις Δημοκρατικές πολιτείες όμως, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας δεν έχασε ούτε λεπτό και υπέγραψε την Τρίτη νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από την έκτη εβδομάδα της κύησης, έναν από τους πιο περιοριστικούς απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ.
«Εκπροσωπώ το σύνολο των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων της Οκλαχόμας που θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να προστατεύονται τα αγέννητα παιδιά», ανέφερε μέσω Twitter ο Κέβιν Στιτ, ανακοινώνοντας πως υπέγραψε τον νόμο, ο οποίος εγκρίθηκε από το πολιτειακό κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη.
Η ισχύς του νομοθετήματος είναι άμεση. Κατά μεγάλο μέρος του είναι βασισμένο σε αυτό που τέθηκε σε ισχύ το 2021 στο γειτονικό Τέξας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News