590
Πυροσβεστικό αεροσκάφος «παλεύει» με τις φλόγες στη μεγάλη φωτιά του Ορεγκον | OSFM Red Incident Management Team via REUTERS

ΗΠΑ: Κόλαση φωτιάς σε Ορεγκον και Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 12:32
Πυροσβεστικό αεροσκάφος «παλεύει» με τις φλόγες στη μεγάλη φωτιά του Ορεγκον
|OSFM Red Incident Management Team via REUTERS

ΗΠΑ: Κόλαση φωτιάς σε Ορεγκον και Καλιφόρνια

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2021, 12:32

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν την ξέφρενη πορεία τους στις δυτικές ΗΠΑ, ενώ ένας πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος της Καλιφόρνιας, ο οποίος ευθυνόταν ήδη για την πιο φονική πυρκαγιά που έχει αντιμετωπίσει η πολιτεία, κατηγορείται εκ νέου για το ξέσπασμα μιας ακόμα.

Η περίοδος των πυρκαγιών μόλις άρχισε στις ΗΠΑ και ήδη 80 μεγάλες φωτιές μαίνονται στη χώρα, έχοντας καταστρέψει περισσότερα από 4.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης. Συνολικά, φέτος, έχουν καταγραφεί 4.000 πυρκαγιές, διπλάσιες από πέρυσι.

Οι φωτιές είναι διπλάσιες από πέρυσι σε όλες τις ΗΠΑ

Οι πυροσβέστες ανησυχούν κυρίως για την πυρκαγιά Τάμαρακ, η οποία επεκτάθηκε ξαφνικά νότια της λίμνης Τάχο, στα σύνορα μεταξύ Καλιφόρνιας και Νεβάδας. Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους αρκετών χωριών να εκκενώσουν τη ζώνη και για το κλείσιμο ενός μέρους του μονοπατιού πεζοπορίας Pacific Crest Trail.

Δύο ελάφια στο Ορεγκον μάταια αναζητούν τροφή στο καμμένο δάσος – REUTERS/David Ryder

Για 14η ημέρα, περίπου 2.100 πυροσβέστες αγωνίζονται στο Ορεγκον να περιορίσουν την πυρκαγιά Μπούτλεγκ, η έκταση της οποίας είναι ήδη μεγαλύτερη από ολόκληρη την πόλη του Λος Αντζελες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα τεθεί υπό έλεγχο. Ηδη έχουν καεί 1,2 εκατ. στρέμματα, ενώ έχουν φύγει από τις εστίες τους 2.000 κάτοικοι και έχουν καεί 160 κτίρια. Χιλιάδες ακόμα κτίρια και κατοικίες απειλούνται από τις φλόγες.

Οι πυροσβέστες εργάζονται νύχτα – μέρα κατάκοποι, είπε ο Τζόι Χέσελ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των πυρκαγιών στη ζώνη αυτή.

«Προετοιμαζόμαστε για μια έντονη μάχη» τις προσεχείς ημέρες, σημείωσε.

Κάτοικοι του Ορεγκον ευχαριστούν τους πυροσβέστες για τον τιτάνιο αγώνα τους – REUTERS/David Ryder

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για θύελλες, σε μια εξαιρετικά θερμή περίοδο με ξηρασία και ισχυρούς ανέμους, αναμένεται να καταστήσουν το έργο της πυρόσβεσης ακόμη πιο δύσκολο.

Πολύ κοντά στην Καλιφόρνια, αυτή η πυρκαγιά απειλεί επίσης το δίκτυο ηλεκτροδότησης της πολιτείας και οι αρχές θέλουν με κάθε τίμημα να αποφύγουν να βυθιστούν στο σκοτάδι εκατομμύρια άνθρωποι, όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές, όταν το δίκτυο δέχθηκε μεγάλες πιέσεις.

Ελαττωματικές γραμμές ηλεκτροδότησης

Ενας μεγάλος πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλιφόρνια, η εταιρεία Pacific Gas and Electric (PG&E), κατηγορείται ότι ευθύνεται για μια μεγάλη πυρκαγιά στην πολιτεία, την πυρκαγιά Ντίξι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα.

Γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας στα σύνορα Ορεγκον-Καλιφόρνιας, σε καμένη περιοχή – REUTERS/David Ryder

Η εταιρεία είχε ήδη ομολογήσει την ενοχή της για την πρόκληση της πιο φονικής πυρκαγιάς στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας, λόγω ελαττωματικών γραμμών, πολύ κοντά στην περιοχή, όπου η πυρκαγιά Ντίξι σπέρνει τώρα το χάος.

Ηταν η πυρκαγιά Καμπ το 2018, που είχε σβήσει από τον χάρτη την μικρή πόλη Πάρανταϊζ και είχε προκαλέσει τον θάνατο 86 ανθρώπων.

Η Pacific Gas and Electric (PG&E), η οποία έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι βάζει τα κέρδη και τους μετόχους της πάνω από τη δημόσια ασφάλεια, με ξεπερασμένες εγκαταστάσεις και επανειλημμένες ελλείψεις στην συντήρηση και την εκκαθάριση των γραμμών της υψηλής τάσης.

Πυροσβέστης προσπαθεί να σβήσει εστία φωτιάς στο δάσος

Τέλος, στον Καναδά, η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, συνεχίζει να αντιμετωπίζει περίπου 300 δασικές πυρκαγιές στο έδαφός της. Εντολή εκκένωσης δόθηκε στους κατοίκους περισσότερων από 2.500 σπιτιών, ενώ έχει εκδοθεί συναγερμός για εκκένωση άλλων 15.500 κατοικιών, χωρίς ωστόσο προς το παρόν οι κάτοικοί τους να υποχρεούνται να τις εγκαταλείψουν. Το τελευταίο 48ωρο η επαρχία κατέγραψε 13 επιπλέον πυρκαγιές, ενώ συνολικά στη χώρα έχουν σημειωθεί 150 πυρκαγιές φέτος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...