269
Η Τζάνετ Γιέλεν στο βήμα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, στις 20 Απριλίου | REUTERS/Sarah Silbiger

ΗΠΑ – Κίνα: Ο Μπάιντεν βάζει την ασφάλεια πάνω από τις μπίζνες, λέει η Τζάνετ Γιέλεν

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2023, 08:45
Η Τζάνετ Γιέλεν στο βήμα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, στις 20 Απριλίου
|REUTERS/Sarah Silbiger

ΗΠΑ – Κίνα: Ο Μπάιντεν βάζει την ασφάλεια πάνω από τις μπίζνες, λέει η Τζάνετ Γιέλεν

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2023, 08:45

Την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αξιολογεί ο Λευκός Οίκος ως σημαντικότερη πτυχή των σινοαμερικανικών σχέσεων – αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από ανάλυση της ομιλίας της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Μάλιστα, η Γιέλεν είπε ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος ακόμη και να βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η γεωστρατηγική κινεζική απειλή και να προστατευθούν οι Αμερικανοί.

Η πρόταξη της προστασίας των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας με κάθε κόστος αντανακλά, φυσικά, τον βαθμό επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και συνεργάζονται σε πολλά επίπεδα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. «Η εθνική ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας στη σχέση μας με την Κίνα» είπε η Γιέλεν. «Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς σε αυτές τις ανησυχίες μας, ακόμη και όταν τα οικονομικά μας συμφέροντα τους επιβάλλουν»…

Αν και εκκρεμεί εδώ και μήνες το ταξίδι στο Πεκίνο της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, τίποτα δεν εγγυάται ότι τελικά θα πραγματοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες πόλωσης. Η Γιέλεν σχολίασε και τους ελέγχους των κινεζικών εξαγωγών χαρακτηρίζοντάς τους σημαντικούς για την αμερικανική ασφάλεια: «Δεν σχεδιάστηκαν με σκοπό να αποκτήσουμε οικονομικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» είπε. «Δεν επιθυμούμε να καταπνίξουμε τον οικονομικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Κίνας».

Τι ακριβώς, όμως, αφορούν οι αμερικανικές ανησυχίες περί εθνικής ασφαλείας; Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι ορισμένες αμερικανικές τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέρ του εκσυγχρονισμού και υπέρ της ενίσχυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας. Η Γιέλεν τόνισε ότι προς το παρόν οι ΗΠΑ παγώνουν τις επενδύσεις τους στην Κίνα, οι οποίες αφορούν συγκεκριμένες τεχνολογίες και ενδέχεται να επιφέρουν ζημία στην εθνική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...