235
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, απαντά σε ερωτήματα δημοσιογράφων | REUTERS/Leah Millis

ΗΠΑ και Βρετανία φοβούνται εισβολή στην Ουκρανία – Καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 22:21
Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, απαντά σε ερωτήματα δημοσιογράφων
|REUTERS/Leah Millis

ΗΠΑ και Βρετανία φοβούνται εισβολή στην Ουκρανία – Καλούν τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2022, 22:21

Ανά πάσα στιγμή, ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, τόνισε την Παρασκευή ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, η ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε δε από τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.

«Δεν λέμε ότι ο [ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ] Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Εν τω μεταξύ και η Βρετανία συνέστησε την Παρασκευή στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία.

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Προτρέπουμε τους βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...